Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Za cicho gra wzmacniacz TDA7250

24 Lip 2010 11:48 3124 21
  • Poziom 12  
    Spalił mi sie kit NE116A. Wymieniłem wszystkie półprzewodniki i próbowałem odpalić. Podłączyłem zasilanie, głośniki i źródło sygnału. Dźwięk w głośnikach jest ale bardzo cichy jak by w ogóle tego wzmacniacza nie było. Tak jak by głośniki były podłączone bezpośrednio do źródła sygnału. Zasilam go napięciem symetrycznym 33V. Może coś jest nie tak ze sprzężeniem zwrotnym czy scalak jest uszkodzony? I dodam że mam problem z obydwoma kanałami. Co może być tego przyczyną? A oto schemat dla ułatwienia:
    Za cicho gra wzmacniacz TDA7250
  • Poziom 11  
    miernik w ręke i mierzysz
  • Poziom 12  
    Ale co dokładnie mam zmierzyć?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dodam jeszcze że ten dzwięk jest cichy i pozbawiony basu
  • Moderator
    Jeśli pozostałe elementy są sprawne , zasilanie również, pozostaje wymiana scalaka, o ile poziom sygnału doprowadzony do układu jest poprawny. Sprawdź jeszcze C3, C4, R9 (dot. kanału R) - analogicznie do kanału L.
  • Poziom 12  
    Scalak jest napewno dobry (przynajmniej tak mi sie wydaje) bo wstawiłem nowy. Sygnał do wejścia pochodzi z mp3ki. Na innym wzmacniaczu jest dobrze. Posprawdzam te elementy i sie odezwe. Aha i jak sie bawiłem ze sprzężeniem zwrotnym to były zmiany w głosie. Im większa rezystancja tym dzwięk w głosnikach głosniejszy, a jak w tym miejscu nie bylo żadnego rezystora to płynął prąd stały do głośników. To jest w ogóle normalne? Nie powinno sie dziać odwrotnie?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Nie mierzyłem ale czy z us1 czy bez to jest tak samo. Znaczy sie gra tak samo. Postaram sie jutro zmierzyć je. A jakie powinno być tam napięcie??
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Na nóżce 5 jest napięcie -35V. Takie wychodzi z us1. Obydwa scalaki wymieniałem na nowe. Dzisiaj podłączyłem aby zrobić pomiar i odrazu sie pojawił prąd stały na głosnikach. Na TDA prawie na wszystkich nózkach jest napięcie -35V
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    TDA jest w podstawce i jest prawidłowo włożony tak jak us1. Jak wyjme TDA to prąd stały znika a tranzystory sa dobre bo sprawdzałem. Wydaje mi sie że tda jest podróbka. Bo kupiłem go przez internet za 10 zł a w innych sklepach sa wda razy droższe. Kiedyś też tam kupiłem jakaś kostke i na wejsciu wzmacniacza było napięcie. Myslałem ze taki mi sie trafił ale widze ze w tym sklepie mają same tanie podróbki
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Zamówiłem wczoraj ten scalak z TME i dzisiaj paczka przyszła. Wsadziłem go i nadal to samo. Wylutowałem zwore prawadzącą do nózki 5 TDA i wtedy zaczeło działać jak trzeba. Ale teraz nie mam zabezbieczenia termicznego. W sumie nie jest mi ono potrzebne :) A tamten scalak tak czy inaczej nie działa
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    TDA7250. Przed zworą jest -35V jak ją wlutuje to jest taki sam efekt jak wtedy. Patrzyłem czy nie ma jakiegoś zwarcia ale nic nie znalazłem



    Znaczy się ten us1 to jest lm311



    A poza tym jest spory radiator i było by rozgrzać go do 90 stopni. Są podłączone 8 ohm głośniki tak że jest jeszcze mniejsze prawdopodobieństwo przegrzania
  • Poziom 12  
    Zrobiłem troszkę błędów... Dzisiaj podpiąłem odwracacz fazy i głośnik pod kanał L i P. Nie zdążyłem jeszcze podkręcić na ful i zrobiło sie zwarcie w tranzystorach. Mam tam tranzystory TIP 142 i 147. Jakie mógł bym tam wlutować inne żeby więcej wytrzymały? Nie mam zbytniego doświadczenia w tym. Głośnik był podpięty 8ohm 600W (tak na nim pisało ale na pewno tyle nie ma).
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Obecnie są tam kondensatory 4.7uF. Nie wiem czy patrzę na właściwe. Nie sprawdzałem czy scalak jest dobry. Jak sie tranzystory spaliły to tylko sprawdziłem je miernikiem a poza tym już nic nie robiłem z tym więcej. A o tranzystorach jeszcze poszukam. Będę musiał na razie poczekać z ich wymianą bo nie mam za co kupić nowych.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Nie mam już cierpliwości do tego wzmacniacza. Wlutowałem inne tranzystory żeby tylko sprawdzić czy wzmacniacz ruszy. A tu jakieś piski w głośniku, dym z R28 i scalak gorący. Nie wiem co jest grane. po pierwszym uruchomieniu grał znakomicie, potem poleżał kilka miesięcy i od tamtej pory dzieją się takie cuda. Naprawdę teraz to już chyba kupie jakiś kit na TDA7294. A dokładniej kit NE022.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Nie chce mi sie już z nim bawić... A mam pytanko, czy taki układ bedzie działał i czy zwiększy sie jego moc?
    Za cicho gra wzmacniacz TDA7250