Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vaillant atmotec VCW 204 XEU HL - jak uruchomic piec??

carl_cj 24 Jul 2010 13:37 12226 21
Buderus
    carl_cj
    Level 2  
    po spuszczeniu wody z ukladu nie moge uruchomic pieca. Co w tym przypadku zrobic aby znow zaczal dzialac???
  • Buderus
    DARIUS67
    Level 24  
    Wylałeś wodę a kocioł bez wody nie pracuje. Po wlaniu wody uruchom automatyczne odpowietrzenie. Wyłącz kocioł, naduś i trzymaj wciśnięty guzik "+",włącz kocioł do prądu (stale trzymaj wciśnięty +). Na wyświetlaczu pojawi się symbol P.0 , możesz puścić +. Teraz gdy na wyświetlaczu masz P.0 , naduś na "i".
    Poczekaj aż kocioł sam się odpowietrzy. Warunek który musi być spełniony, to musi być woda w kotle powyżej 1,0 bar, i musi być odkręcony odpowietrznik na pompie.
    Posiadasz kocioł w którym brakuje naczynia przeponowego, zaworu bezpieczeństwa, manometru i chyba zaworu dopuszczającego wodę do C.O. też nie ma. W kotle jest za to manometr elektroniczny. Po wciśnięciu przycisku "-" powinno pojawić się ciśnienie na wyświetlaczu. Dopóki w kotle nie ma ciśnienia wody w wartości powyżej 0,5 bar, to kocioł znajduje się w blokadzie F-22.
    Powodzenia, w razie problemów podaj więcej szczegółów.
    carl_cj
    Level 2  
    jak uruchomic automatyczne odpowietrzenie? moze masz intrukcje obslugi po polsku poniewaz w necie znalazlem tylko po niemiecku, dobrze byloby jakby ktos mial jeszcze serwisowke do mojego użytku tylko ;)

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
    DARIUS67
    Level 24  
    Kolego czytaj. Napisałem Ci jak odpowietrzyć kocioł - P.0. Instrukcji w języku polskim nie ma, z tego powodu, że w naszym kraju kotły są wypasione, a nie okrojone ze wszystkiego. Możesz poszukać na stronach vaillant.pl instrukcji od kotła VSC atmoCompact VSC 194-C150 lub VSC 244-C170, to są kotły sprzedawane w naszym kraju które również posiadają palnik chłodzony wodą. To jedyne kotły z takim palnikiem w naszym kraju. W instrukcji obsługi lub instalacji znajdziesz kody błędów i może inne ciekawe informacje typu S.
  • Buderus
    asia23
    Level 11  
    witam ja mam vaillanta 2000 vcw nl 254/2 xe l i po spuszczeniu wody niechce sie załaczyc pruboealem odpowierzyc go a mianowicie ta metoda co podal kolega ale po nacisnieciu plusa mam tylko P 1 i P 2 wiedz dalem obydwa pomieliło na kazdym z 10 minut ale piec sie dalej niewlancza , odpowietrznika od pompki za cholere nieumiem znalesc
    prosze o szybka pomoc bo bez ogrzewania to zimno jak cholera !
    pozdrawiam

mod - mirrzo
    DARIUS67
    Level 24  
    Po pierwsze to czy masz wodę w kotle.
    Drugie, włącz kocioł, poczekaj aż uruchomi się pompa, teraz otwórz ciepłą wodę, zamknij wodę, poczekaj aż kocioł ponownie zacznie pracować na CO, i tak do czasu gdy kocioł przestanie szumieć.
    omnixwp
    Level 18  
    DARIUS67 wrote:
    ... Instrukcji w języku polskim nie ma, z tego powodu, że w naszym kraju kotły są wypasione, a nie okrojone ze wszystkiego....

Nie ma instrukcji w jezyku polskim, bo modele kotła Vaillant są wypasione? ...żałują papieru, czy szkoda kasy na tłumacza? Każde urządzenie na rynku polskim musi mieć instrukcje obsługi w języku polskim. W Niemczech taaaki numer nie przeszedłby niezauwazony...
    asia23
    Level 11  
    och to ja mam juz dosc ciepla wode grzeje i niema z tym problemu ale jak ma juz na grzejniki isc to sie niewlancza niewiem czy cos z tym urzadzeniem sterujacym czy co a to wszystko tylko po spuszczeniu waody
    czy cos jeszcze moglbym sprawdzic ma ktos jakis pomysl ?
    pozdrawiam

mod - mirrzo
    DARIUS67
    Level 24  
    Omnixwp - kotły w Polsce są wypasione i posiadają polską instrukcję, a w poście chodzi o kocioł HL, przywieziony golas z Holandii.

Asia23 jaki masz sterownik? A na szybkie rozgrzanie proponuję przyciśnij dwa dolne guziki minus i plus - w ten sposób uruchomisz funkcję kominiarz, czyli grzanie poza sterownikami.
    asia23
    Level 11  
    no wlasnie kominiarz dziala na szczescie bynajmniej troche zagrzac idzie sterownik to Honeywell chronotherm III i jest podlaczony do pieca na dwa kabelki do zlacza 3 i 4 jak dobrze pamietam calos dzialala oki a teraz cos niechce wyswietla ten komunikat ze sterownik blokuje ogrzewanie niewiem gdzie szukac usterki czy w piecu czy sterownik a pozatym jestem zielony w te sprawy
    prosze o pomoc i pozdrawiam

mod - mirrzo
    DARIUS67
    Level 24  
    Aby sprawdzić sterownik, to zamiast kabelków w kotle podłącz mostek z przewodu, pomiędzy zaciski 3,4. Oczywiście zanim zaczniesz grzebać w kabelkach - odłącz kocioł od prądu. Jeżeli kocioł będzie działał, to masz usterkę sterownika honeywell.
    A kiedy wymieniałeś baterie w sterowniku? Może sterownik ma zbyt słabe zasilanie z baterii aby załączyć kocioł.
    Podaj rok produkcji kotła. Ja myślę, że masz nowy kocioł, a to ma znaczenie. Pomyliłem się co do HL - czytałem NL. HL to rodzaje gazu na których może pracować kocioł.
    asia23
    Level 11  
    witam zrobilem mostek tak jak radziles ale kociol ani drgnie czyli raczej sterownik jest oki , i ten sam komunikat S.36 jak przekrece pokretlo od ogrzewania na 0 ro jest S.31
    czyli jednak cos w kotle
    hym ale co ? co jeszcze mozna sprawdzic ?

rok produkcji to 1999 tak pisze na plucie elektronicznej !
    dodam jeszcze ze przy wlaczeniu tylko grzaniu wody na wyswietlaczu daje komunikat S.31 - czyli jak sie niemyle tryb letni
    a jak tylko przekrece pokretlo od grzejników to odrazu daje S.36- czyli ze sterowanie niepozwala na wlaczenie kotla czy jakos tak , nawet jak odlaczylem kable od sterowania ten sam komunikat

mod - mirrzo
    asia23
    Level 11  
    Witam
    Sprawdzilem dzis miernikiem czy jak regulator zalacza piec czy wyjscia 3 i 4 sa zmostkowane i okazalo sie ze nawet jak regulator wylancza piec to to te wyjscia dalej sa zmostkowane czy to oznacza ze elektronika pieca jest uszkodzona ?
    Widzialem na necie plyte do tego modelu i teraz sie zastanawiam czy jeszcze cos sprawdzic czy spokojnie wymieniac elektronike pieca ?

pozdrawiam i prosze oszybka odpowiedz
    DARIUS67
    Level 24  
    Wydaje się że to płyta, ale czy masz coś podłączone na zaciskach 789? lub jakąś pogodówkę? Zmostkuj 34 aby wykluczyć regulator.
    asia23
    Level 11  
    Witam
    Zmostkowalem tak jak pisales ale piec niestartuje
    Do reszty zlacz nic nie jest podlaczone
    Jak podlaczylem miernik do tych zlacz 3 i 4 bo chcialem sprawdzic czy regulator dziala to sie okazalo ze po wylaczeniu regulatora te zlacza dalej sa zmostkowane
    Znalazlem identyczna plyte do tego pieca za 120 euro

Pozdrawia
    DARIUS67
    Level 24  
    Poddaje się. Będąc przed kotłem można by się pobawić, ale może bez płyty nie uda się naprawić kotła.
    asia23
    Level 11  
    oki teraz juz daje blad F60 czyli napewno plyta czy moze cos jeszcze ?

mod - mirrzo
    DARIUS67
    Level 24  
    Jutro poszukam kodów od starszych kotłów, ale ten następny błąd F60 to usterka elektroniki, lub zwarcie przewodów do armatury gazu - wg. nowych opisów, może w starych coś innego opiszą. Napisz czy w Twoim kotle panel obsługi jest w kolorze beżowym czy czarnym. Nie mogę sobie przypomnieć wnętrzności kotła. Czy listwa z dyszami ustawiona jest poziomo czy pionowo. Czy do armatury gazu dochodzi duża wtyczka prostownicza, czy coś małego? Ewentualnie podaj nazwę lub producenta armatury gazu.
    asia23
    Level 11  
    Witaj elektronike znalazlem uzywana piec zaczol hulac ale regulator dalej nieuruchamia pieca ale juz wiem co jest tego przyczyna do sterowania przez regulator jest osobna plytka i prawdopodobnie tam jest cos uszkodzone bo po wymianie plyty te same objawy wiedz zamowilem ta plytke i zobaczymy bo regulator sprawdzilem i dziala jak nalezy .
    Ale teraz pojawil sie drugi problem cieknie woda na zlaczach za pompa , pompe znalazlem nowa dzis jade ja odebrac ale sie troche obawiam ze nieporadze sobie z wymiana
    Jak by ktos mial jakas porade w tej sprawie to bardzo bym prosil

Pozdrawiam

mod - mirrzo
    DARIUS67
    Level 24  
    Kupujesz nową pompę bo ze złączy kapie? Nie lepiej wymienić oringi na nowe. Aby zdemontować pompę oczywiście musisz spuścić wodę z kotła. Na przyłączach pod kotłem lewa i prawa skrajna rura masz zawory odcinające i spustowe. Po spuszczeniu wody z kotła, możesz ściągnąć pompę, łapiąc np. do miski resztki wody. Jeżeli podczas spuszczania wody usłyszysz bulgotanie jakby zasysanie powietrza i wypływ wody, to przed demontażem pompy napompuj naczynie przeponowe na plecach kotła,o ile takowe posiada. Pompowanie do jednego Bara, przy otwartych zaworach pod kotłem.
    asia23
    Level 11  
    Dzieki przyjacielu dobrze ze sa jeszcze ludzie co chca pomagac nawet w tak czasem prostych sprawach , pompe kupilem okazyjnie nowa z oringami i 3 srubami dlateko postanowilem wymienic na nowa .
    Dzis sie za to zabieram i zobaczymy co z tego wyjdzie mam nadzieje ze niebedzie nic juz cieklo po wymianie pozdrawiam

mod - mirrzo
    asia23
    Level 11  
    witam
    no i stalo sie po wymianie pompy piec wogule nierusz
    tzn prubuje odpalic ale nic z tego tak jak by gazu brakowalo
    pompa tez nierusz tylko słychac tam jakies tykniecie i to wszystko
    po kilku próbach odpalenia wyskakuje F.28
    elrktrody wyczyszczone
    i dziwi mnie to ze pompa niechce ruszyc nawet wymienilem na ta stara i to samo wiedz pompa napewno ok

pozdrawiam
    ps. tak sie zastanawiam czy nie pora piec wymienic na nowy ?

ok udalo sie jakos uruchomic poprostu kabelek sie ukrecil na lucie !
    ale jedno co mnie jeszcze niepokoi to to ze jak regulator uruchomi piec to on tak slabo grzeje obojetnie jak nastawie temperature i pokretlo na piecu zachowuje sie tak samo na funkcji kominiarz gdzeje na fula a tak to slabo .

mod - mirrzo