Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Zanussi FL503CN -wymiana grzałki

minimaxi 25 Jul 2010 10:13 3835 5
    minimaxi
    Level 15  
    Witam! Mała pralka Zanussi FL503CN (10 lat) ma uszkodzoną grzałkę (wybija różnicówka na grzaniu). Chciałbym w wolnym czasie sam wymienić tę grzałkę, stąd kilka pytań:
    1. Wyjąć starą i szukać w sklepach takiej samej, czy odważyć się i "na ślepo" zakupić w necie grzałkę dla tego modelu?
    2. Przy okazji wymiany grzałki chciałbym 10 latach wymienić też jakieś inne części, które warto, bo są wyeksploatowane. Co sugerujecie, oprócz całej pralki? :)
    3. Nie znalazłem szczegółowego opisu wymiany grzałki w tej pralce -czy możecie polecić jakiś dobry wątek?
    Pozdrawiam!
    KlinikaAGD
    Level 13  
    Witam, grzałka do tego modelu zmywarki (oryginalna) nie jest droga , (szczegóły możemy podać na PRV po otrzymaniu numeru PNC z tabliczki znamionowej) więc jeżeli sam ją Pan wymieni to koszt naprawy na pewno będzie niższy od nowej. Jeżeli sprzęt jest w dobrym stanie to często lepiej naprawić niż kupić "nową jednorazówkę"

------------------------------
    Z poważaniem,
    Obsługa sklepu internetowego
    www.KlinikaAGD.pl - Twój sklep z częściami AGD
    minimaxi
    Level 15  
    Witam ponownie i proszę o radę.
    Po wyjęciu grzałki wyszło razem z nią wiele "błota", tzn. takiego gliniastego kamienia. Resztę wydłubałem z otworu śrubokrętem...

Czy wystarczy takie wyczyszczenie miejsca pod grzałkę? Jak to zrobić najlepiej? Czy trzeba jeszcze coś czyścić z kamienia, czy tylko ten obszar grzałki? Pozdrawiam i z góry dziękuję za radę.
    KlinikaAGD
    Level 13  
    Witam, należy wyczyścić otwór w miarę dokładnie i to wystarczy, wydłubać to co widać. Po wymianie grzałki najlepiej kupić odkamieniacz w proszku (dobre są firmy Indesit, oraz Electroluxa) i przeprowadzić gruntowne odkamienianie sprzętu.

------------------------------
    Z poważaniem,
    Obsługa sklepu internetowego
    www.KlinikaAGD.pl - Twój sklep z częściami AGD
    minimaxi
    Level 15  
    Dzięki! W międzyczasie wyczytałem, że to nie kamień, ale ta glinka to jakieś dodatkowe "wypełniacze" do polskich proszków, żeby więcej ważyły :)