Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

montaż alarmu renault espace III

alexxxxl 25 Jul 2010 12:39 3538 5
    alexxxxl
    Level 11  
    Witam, jak w tytule. Kupiłem alarm bezpilotowy chciałem założyć do Renault Espace III z 2000 roku z silnikiem 2,0 16V i klęknąłem! W tym Renault jest tyle kabli i żadnego z odpowiednim sygnałem , szok. I teraz konkretne pytanie: czy ma ktoś doświadczenia z tego typu autem, gdzie szukać sygnału zamknięcia i otwarcia zamka( w celu załączania alarmu), gdzie odciąć zapłon, gdzie w ogóle założyć centralkę? Przeczytałem na elektrodzie wszystko, niewiele to wniosło jeżeli chodzi o ten model samochodu. Podobno jest jakaś kostka w tylnym lewym nadkolu żeby podpiąć alarm, ale ja jej u mnie nie znalazłem. Przecież nie można zakładać alarmu ciągając po jednym przewodzie w inny koniec auta. Proszę o pomoc może ktoś, kiedyś zakładał jakikolwiek alarm do tego typu auta, nie chodzi o konkretny alarm(z tym sobie poradzę) tylko o doradę , co i gdzie, w ty aucie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    adamjur1
    Level 41  
    Kolego jak nie masz doświadczenia z pojazdami z magistralą CAN to wdepnąłeś w sporą k..ę. W mojej E3 ( mimo ze sam zajmuję sie pokrewnywi sprawami) zakładał alarm doświadczony instalator a i tak przewiózł się na tylnej klapie ( nie zamykala się z alarmem). wszystko do alarmu brał z BSI ( taka puszka pod nogami pasażera). I ogólnie przeklinal że sie za to wziął.
    Pozdr.J.
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    alexxxxl wrote:
    (...) gdzie szukać (...), gdzie odciąć (...), gdzie założyć centralkę? (...)

Uważam, że ten samochód przerósł Twoje umiejętności i doświadczenie.
    Proponuję, aby dla dobra samochodu i zaoszczędzenia Twoich pieniędzy, zrobił to ktoś z odpowiednim doświadczeniem.
    Alarm z szyną CAN proponuję dopiero do roczników powyżej 2002 (Espace IV)
    alexxxxl
    Level 11  
    Panowie, ja pisałem, że to jest alarm CAN przecież nie, chodzi o alarm sterowany z oryginalnego pilota w kluczyku za pomocą zamykania i otwierania CZ. Moje umiejętności i doświadczenie są wystarczające(założyłem "kilka" alarmów i to w dużo nowszych samochodach), ale skoro koledzy tacy doświadczeni to właśnie po to zadałem pytanie i jeszcze raz podkreślam, nie chodzi o ocenę moich umiejętności ani montaż jakiejś konkretnej marki alarmu(której celowo nie podaję) tylko o podpowiedz gdzie w aucie szukać odpowiednich sygnałów, ale skoro to przerasta kolegów to dziękuję również za krytykę - choć nie wiem czy zasadną. Dziękuję również za odpowiedzi, które nic nie wnoszą. No cóż widocznie przeceniłem fachowość tego forum. Pozdrawiam. "alex"
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Jesteś użytkownikiem tego forum od 5 lat i jakoś przez ten czas sam nigdy nikomu nie pomogłeś i nie udzielałeś się na forum aż do momentu, gdy stary Renault Espace z 2000 przerósł Twoje umiejętności i w pobliżu nie było nikogo kto coś wie na ten temat !

alexxxxl wrote:
    (...) i jeszcze raz podkreślam, nie chodzi o ocenę moich umiejętności (...)
    No cóż widocznie przeceniłem fachowość tego forum. Pozdrawiam. "alex"

Fachowość tego forum jest "wystarczająca" dla osób, które potrafią z niego korzystać, np:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1452888#1452888
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic938882.html
    Instrukcja zamieszczona przez Ciebie na forum:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8318480&highlight=#8318480
    Sam się sobie dziwię, że odpowiadam na te zaczepki i pomagam.
    Ale cóż, niektórzy nie potrafią wpisać tekstu w okienku i wcisnąć "szukaj"
    alexxxxl
    Level 11  
    Dziękuję za linki, ten pierwszy bardzo przydatny - jeszcze raz dziękuję.
    Nie udzielam się na forum po prostu z braku bieżącej możliwości korzystania z internetu w czasie pracy. Ten drugi link widziałem, u mnie w opisanym złączu jest zielony przewód, ale nie występuje w nim żaden prąd związany z otwarciem lub zamknięciem drzwi. Szukać, szukałem - widocznie mało skrupulatnie, "zwracam honor" co do fachowości forum.
    Jeszcze raz dziękuję za linki, ten pierwszy bardzo pomocny. DZIĘKUJĘ.