Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5412 + Altus 75 - rzekome zwarcie

Lipon 25 Jul 2010 13:29 2560 19
  • #1
    Lipon
    Level 10  
    Witam. Po roku kurzenia się na półce oddałem do naprawy Amplituner RADMOR 5412. Za naprawę zapłaciłem 80 zł. Podobno problemem były tranzystory i jakiś kondensator. Po odbiorze sprzęt podłączyłem do głośników i źródła dźwięku, wtyczkę do gniazdka. Po przyciśnięciu "Sieć" nie dzieję się nic, żadna dioda się nie świeci, na obudowie czuć wibracje i słychać ciche brzęczenie. Przed naprawą amplituner po podłączeniu do prądu i głośników grała cicho na jednym kanale, na drugim wcale, diody działaly. Tego samego dnia odniosłem ponownie sprzęt do serwisu, dziadek powiedział, że Radmor to bardzo czuły sprzęt, że głośniki mogą powodować zwarcie, że na innym sprzęcie będą działać dobrze, a Radmor się spali. Czy to prawda? Czy nie stałem się ofiarą oszustwa? Altusy podłączone do wieży Samsunga grają nieprzerwanie od roku. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    NecRulez
    Level 12  
    Na bank dziadek coś spierniczył. Przed naprawą miałeś prawdopodobnie padnięte końcówki mocy a teraz to nie głośniki zrobiły zwarcie tylko gość z serwisu. Nie wiem jak sprawne kolumny mogą zrobić zwarcie :|. Powinieneś żądać ponownej naprawy z drobną może dopłatą. Takie moje zdanie. Pozdrawiam.
  • #4
    Lipon
    Level 10  
    Dzięki za pomoc. Nie wiem tylko jak uda mi się udowodnić jego winę, nie znając się na temacie...
  • #5
    NecRulez
    Level 12  
    Według mnie nie trzeba tu nic udowadniać. Zapłaciłeś i powinien udzielić ci jakiejś gwarancji że sprzęt będzie działał. Jeśli gość jest w porządku to powinien naprawić jeszcze raz. A na bank wszystko dobrze masz wpięte? Źródło dźwięku pamiętaj żeby podpinać pod aux a jeśli nie ma to pod wejście magnetofon chinchami lub dinem zależy jakie tam są wejścia. Sprawdź może gra na słuchawkach. To ciche brzęczenie to może być praca transformatora więc tym się nie sugeruj. :D
  • #6
    Lipon
    Level 10  
    Sprzęt na pewno nie pracuje, bo żadna dioda nawet się nie zaświeciła. Podpinamy pod WE magnetofon czy WY magnetofon? Podpinałem chinchami pod WE.
  • #8
    Lipon
    Level 10  
    Witam. Sprawa się wyjaśniła, lecz nie do końca. Przyczyną spalenia Radmora (zasilania) jest mój komputer. Dziadek go naprawił, działa jak należy, nawet pieniędzy nie chciał. Co jednak zrobić z komputerem? Cały sprzęt jest na gwarancji, zasilacz mocy 620W.
  • #9
    NecRulez
    Level 12  
    Nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem aby wzmacniacz podpinany przez chinche do wejścia jack na głośniki w pc (chyba że się inaczej wpiąłeś) się uszkodził. W sumie Radmory są rzeczywiście czułe i tutaj na forum też ktoś miał taki przypadek że obudowa miała przebicie np.: przez gniazdko elektryczne. Masz potężny zasilacz w komputerze jakby nie patrzeć. Ja mam 400 W i podłączoną Diorę ws 442 i nieraz się komp wyłączy bo w listwie się zwarcie zrobi jak poruszę kablem ale wzmacniacz nie może się spalić od podawania mu samego sygnału. Jeśli komp jest uszkodzony to śmigaj do serwisu bo nic innego ci chyba nie zostaje. Możliwe jeszcze że ten Radmor ma takie czułe wejście magnetofonowe jak masz na wejściach od gramofonu. Ale się rozpisałem :D Pozdrawiam.
  • #10
    piotrekn95
    Level 24  
    A mnie się to wszystko bzdurą wydaje. Jak niby miało by się to spalić?
  • #11
    Lipon
    Level 10  
    Gdy używam miniwieży Samsunga, przed załadowaniem systemu z głośników dobiega bardzo glośne (w porównaniu do wcześniejszych pecetów) brzęczenie.
  • #12
    NecRulez
    Level 12  
    Nic tu nie wykombinujemy kolego. Gdyby zasilacz był padnięty to byś kompa nie włączył. Skoro masz gwarę to może ją olej. Ja osobiście miałem gwarancję i płyta mi wystrzeliła w napędzie i olałem to rozkręciłem kompa i wyczyściłem nagrywarkę. Śmiga do dzisiaj tyle że zrobił mi się taki automat : Otwieram wkładam płytę i sam się zasuwa (naprawdę muszę to chyba dać na yt fajna sprawa) więc twój wybór.
  • #13
    bestboy21
    Level 39  
    Nikt nie wpadł na różnice potencjałów między masą PC a radmora ?
    Może przewody (wtyczki) masz liche i masa raz jest a raz jej nie ma, ja bym połączył na stałe oddzielnym przewodem obudowy sprzętów.
  • #14
    NecRulez
    Level 12  
    Też sądzę że może to być różnica masy jednak warto kabelek zmienić. Skoro Radmorek już działa to zastosuj połączenie przez samego chincha z wtyczką na mini jack bez din (o ile ten wzmacniacz posiada wejścia na chinch). Ale kolega ma widocznie problem z zasilaczem w kompie skoro mu coś brzęczy jak włącza. Podłącz komputerowe głośniczki i sprawdź czy nadal występuje efekt brzęczenia. Jeśli tak to wiadomo że zasilak. Pozdrawiam :D
  • #15
    Lipon
    Level 10  
    Macie na myśli przewody zasilające Radmora i PC czy przewód jack - 2x chinch?
  • #16
    NecRulez
    Level 12  
    Mam na myśli chinch ale zmień też przewód zasilający w kompie bo mi właśnie przez przewód zasilający się robi zwarcie i pc się wyłącza.
  • #17
    NecRulez
    Level 12  
    I co Lipon jak efekty? Zmieniłeś przewody? :D
  • #18
    Lipon
    Level 10  
    Przewodów nie zmieniłem, zmieniłem za to komputer. Niestety z allegro zamówiłem dysk, który okazał się uszkodzony i na razie nie mam możliwości sprawdzenia Radmora.
    Jaki kupić kabel do Altusów 75?
  • #19
    bojas
    Level 14  
    1,5mm kwadratowego w zupelnosci wystarczy. Najlepiej miedź OFC
  • #20
    NecRulez
    Level 12  
    Dokładnie. Różnicy w dźwięku i tak nie usłyszysz, chyba że kupisz przewody za parę kawałków :D a to chyba mija się z celem. Sam mam miedziane i próbowałem różnych przewodów i efekt jest ten sam. Pozdrawiam :D