slazby1 wrote: Jest to opel kadett z silnikiem c14nz na monowtrysku. Spalanie mam w granicach około 8-9l/100km. Chciałbym podłączyć go pod kompa i ustawić (lub wgrać nowsze oprogramowanie) abym go mógł odpalić w trybie awaryjnym na LPG bo narazie nie mogę. Gdzieś jeszcze wyczytałem na jakimś forum że dostęp do kalibracji może być zabezpieczony jakimś kodem, prawda to jest?
Pozdrawiam
Witam. Moje sugestie (dla Twojego przypadku): skoro w tym komputerze nie ma pomiaru temp. reduktora, a tylko obroty są ograniczeniem co do przejścia na zasilanie LPG, zalecałbym takie ustawienie centralki, żeby po włączeniu zapłonu świeciła dioda czerwona ciągłym światłem. Wtedy zapalasz na benzynie i jedziesz. A jak uznasz, że temp. jest wystarczająca to klikasz na przycisk na centralce i przełączy się na gaz (obroty muszą być wyższe niż zaprogramowane w komputerze - a czy rosnąco czy malejąco, to tutaj nie ma wyboru tych opcji). Takie rozwiązanie zapobiegnie przedwczesnemu przełączeniu na LPG jak jest bardzo zimno i zalaniu silnika gazem (jak puscisz gaz np. przy zmianie biegów zgaśnie). Wtedy trudno uruchomić silnik nawet na benzynie - pomaga wykręcenie świec, przedmuchanie silnika rozrusznikiem i wkręcenie osuszonych świec). No i przepony reduktora dłużej utrzymają elastyczność i szczelność gdy temp.reduktora nie będzie za niska. Zyczę powodzenia w tych zmaganiach. A co do wgrania nowszego oprogramowania to nie zalecam, dopóki działa. Przy tym silniku nic nie uzyskasz, a najwyżej wpędzisz się w kłopoty.
Dodano po 16 [minuty]: slazby1 wrote: Ten sam sposób znalazłem i mi nie działa, znalazłem jeszcze coś takiego (to jest jakiś wycinek z pliku pdf jaki mam na kompie):
"Oto ważniejsze rozszerzenia dotyczące aktualnej wersji systemu (ver.1.2.3.9) w stosunku
do wersji podstawowej:
- Rozszerzenie zastosowania do samochodów z ilością cylindrów (1-12),
- Przyspieszenie transmisji diagnostycznej,
- Zastosowaniem filtrów przeciwzakłóceniowych,
- Zmiana parametrów „On-line”. Należy jednak pamiętać o utrwaleniu danych po
dokonaniu konfiguracji w menu „Wymiana danych” opcja „Zachowaj w ECU”,
- Funkcja wyboru domyślnego zasilania (benzyna/gaz/rozruch na gazie) w momencie
rozruchu silnika. Aby ustawić wymagany stan zasilania należy:
1. Włączyć zapłon (nie uruchamiać silnika),
2. Przyciskiem centralki wybrać żądaną opcję początkowego zasilania,
3. Wcisnąć i przytrzymać przycisk centralki przez ok. 5s, centralka zapali
wszystkie diody potwierdzając zapis."
i wnioskuje z tego że mam wersje podstawową oprogramowania.
Witam ponownie. W czasie gdy pisałem wcześniejsze, zamieściłeś w/w.
Dodam, że dopiero po połączeniu się komputerem odczytasz wersję oprogramowania ECU gazowego. Wtedy zadecydujesz. U mnie po połaczeniu się widzę: status: podłaczony, Typ ECU: DETEC Basic+, wersja ECU: 2.0/4.6. Gdy wcześniej jeździłem takim Oplem, najwygodniej było, gdy zapalał na benzynie a ja ręcznie jak uznałem że jest właściwa temp. reduktora przełączałem na zasilanie LPG. W innym przypadku miałem zimą "nieszczęście", że mi zgasł 150m za ruszeniu, zalany gazem (przy zmianie biegów, puściłem pedał gazu)... Pozdrawiam.