Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

chevrolet aveo 1,2 2004 awaria świeci się kontrolka silnika

ziajka555 25 Jul 2010 21:44 23854 10
Texa Poland
    ziajka555
    Level 10  
    Mam ten sam problem... również posiadam aveo 1.2 z 2004r.
    około 1/5 roku temu zaświeciła się pomarańczowa kontrolka sygnalizująca błąd w silniku... wiec pojechałem na serwis... samochód zabrali wymienili jakąś małą część od emisji spalin (nie pamiętam dokładnie jak się nazywała) i powiedzieli ze to przez paliwo jaki tankowałem... ze w chevrolecie mają bardzo czułe czujniki paliwa itp. zapłaciłem 150 zł...
    2 miesiące temu znów zapaliła się pomarańczowa kontrolka, jeździłem chwilkę z tym, po dwóch tygodniach zajechałem to warsztatu znajomego, podłączył samochód do komputera...przez kts-a 200 [bosch kts 200]... błąd usunął... i też powiedział ze to przez paliwo, że te czujniki są bardzo czułe... no to ok... zalałem benzynę 98 jadę 4 dni później na 3 biegu przeciągnąłem i znów kontrolka się zapaliła ;( na tej awarii przejechałem 850 km [ zakopane itp. taki rodzinny wyjazd ] I mam takie pytanie czy jakbym odłączył akumulator to czy komputer samochodowy skasuje błąd ? czy dalej trzeba jechać i podpinać do kts-a, a może są jakieś inne prostsze metody
  • Texa Poland
  • Texa Poland
    ziajka555
    Level 10  
    nie pamiętam dokładnie... mechanik mówił ze ta awaria mogła być przez chwilę a potem się naprawiła, ale błąd został bo w aveo błędy się nie usuwają same... ta usterka jest na pewno związana z paliwem...

Dodano po 8 [minuty]:

to jest ta część która została wymieniona te około 1,5 roku temu
  • Helpful post
    guard10
    Level 28  
    Witam wymienili sonde lambda lub czujnik stukowy
  • Helpful post
    autoas
    Level 42  
    To jest EGR i nie ma nic do paliwa
    To że swieci się kontrolka to nie znaczy, że jest ten sam błąd
    ziajka555
    Level 10  
    może to być błąd spowodowany czymś innym...
    ale ten samochód ma przejechane dopiero niecałe 48 tys. km, wiec wątpię żeby coś innego nawaliło w silniku...

Dodano po 3 [minuty]:

a zwłaszcza ze tak się dzieje jak się przeciągnie na którymś z biegów,
    myślę ze to może być coś ze spalaniem...
    autoas
    Level 42  
    ziajka555 wrote:

ale ten samochód ma przejechane dopiero niecałe 48 tys. km, wiec wątpię żeby coś innego nawaliło w silniku...

To sie możesz grubo zdziwić!
    ziajka555
    Level 10  
    czyli nie ma wyjścia trzeba podpinać pod kts-a ? i luknąć co nawaliło
    kacoo
    Level 10  
    Miałem ten sam problem z kontrolką, ale nie musiałem nic wymieniać. W serwisie po trzeciej wizycie jeden mądry mechanik powiedział mi, że te silniki lubią większe obroty i najlepiej na trasie je dobrze przegazować. O tej pory skończyły się moje problemy z kontrolką. Nie próbowałem tego, ale powiedział mi jeszcze, że kontrolka zgaśnie jeśli odłaczymy akumulator na 15 minut (jeśli to był fałszywy błąd).
    ziajka555
    Level 10  
    odłączałem akumulator na te 15 min i nic nie pomogło//
    wychodzi na to że to nie jest jednak fałszywy błąd
    i trzeba się będzie wybrać do jakiegoś serwisu...:/
    ale dzięki za poświęcony czas :)