Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Karta sieciowa znika w Aacer Aspire 4520

Tom S. 26 Lip 2010 18:34 2003 8
  • #1 26 Lip 2010 18:34
    Tom S.
    Poziom 8  

    Witam,
    mam laptopa acer Aspire 4520 z systemem MS Vista Home Premium i mam problem: karta sieciowa (Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter) znika sobie bez powodu z menadżera urządzeń lub nie pojawia się tam w ogóle przy uruchamianiu komputera, co uniemożliwia mi korzystanie z WiFi. A jeśli już ta karta jest, to często mam taką sytuację, że system nie widzi żadnych sieci bezprzewodowych, chociaż jestem pewny że powinien coś znaleźć, bo zwykle z netem łącze się przez WiFi i mam bardzo dobrą siłę sygnału...

    Dodam jeszcze, że sieć jest włączona w biosie, przywróciłem domyśle ustawienia biosu, zrobiłem przywracanie systemu i przywróciłem ostatnie działające ustawienia (opcja w menu po wciśnięciu F8 przed rozruchem systemu). Nic nie pomogło. Czy to jest raczej wina systemu czy coś fizycznie się sypie?

    0 8
  • #2 26 Lip 2010 18:43
    tronic1
    Spec od komputerów

    Odkręć klapkę od spodu laptopa, zdemontuj kartę, przeczyść złącze i zamontuj z powrotem.

    0
  • #3 26 Lip 2010 18:44
    WMichał
    Poziom 31  

    A próbowałeś zainstalować ponownie sterowniki?
    Masz w ogóle zainstalowane odpowiednie sterowniki?

    0
  • #4 26 Lip 2010 18:53
    Tom S.
    Poziom 8  

    tronic1 napisał:
    Odkręć klapkę od spodu laptopa, zdemontuj kartę, przeczyść złącze i zamontuj z powrotem.

    hmm tylko laptopa mam jeszcze na gwarancji więc nie chciałbym tam w środku się bawić... I dlatego pytałem czy to wina systemu [Vista, więc nic mnie nie zdziwi] czy jakieś fizyczne uszkodzenie sprzętu.

    WMichał napisał:
    A próbowałeś zainstalować ponownie sterowniki?
    Masz w ogóle zainstalowane odpowiednie sterowniki?

    Właśnie, zapomniałem wspomnieć, że instalowałem różne sterowniki i jest to samo. Chociaż to pewnie nie sterowniki, bo wcześniej wszystko było ok, a ostatnio niczego nie instalowałem/zmieniałem itd.

    0
  • #5 26 Lip 2010 18:55
    artaa
    Poziom 43  

    tronic1 już wszystko napisał, jak nie pomoże to serwis.

    0
  • #6 26 Lip 2010 19:01
    Tom S.
    Poziom 8  

    hmm a czy jest możliwość, że w serwisie ktoś zorientuje się, że laptop był rozkręcany, tzn są jakieś zabezpieczenia, dzięki którym widać, czy laptop był "ruszany" czy nie?

    0
  • #7 26 Lip 2010 19:03
    artaa
    Poziom 43  

    Nie, jeśli śruby nie są zaklejone stickerami, oraz karta pod nimi też nie.
    Oczywiście śruby mają być odkręcone właściwym wkrętakiem, a nie poszarpane byle czym.

    0
  • #8 26 Lip 2010 21:28
    Tom S.
    Poziom 8  

    wyjąłem kartę, przeczyściłem złącze, odpaliłem laptopa i ponad godzinę wszystko było ok, ale przed chwilą znowu zniknęły mi wszystkie sieci bezprzewodowe. Wystarczyło wyłączyć i włączyć kartę w menadżerze urządzeń.
    Wcześniej też tak robiłem, chociaż wtedy często karta znikała z menadżera, kiedy ją ponownie włączałem. No cóż, trzeba lapka do serwisu oddać ;)

    0
  • #9 26 Lip 2010 23:14
    farmer
    Poziom 29  

    Do wymiany mostek NVidia MCP67, typowe zachowanie dla niego, jak pada. Jak masz gwarancję, to wysyłaj.

    0