Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elmark
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elektrozawory do nawadniania Gardeny

tmf 26 Lip 2010 18:42 8861 18
  • #1 26 Lip 2010 18:42
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Witam!
    Powyższe elektrozawory wymagają zasilania 24V AC. Moje pytanie brzmi - czy można zastosować 24V DC? Uprościłoby mi to sterowanie, a nie bardzo jest kogo zapytać bo nie zamierzam ich wykorzystywać z oryginalnymi sterownikami Gardeny.

    0 18
  • Elmark
  • #2 26 Lip 2010 19:05
    dzarek_82
    Poziom 14  

    Raczej nie powinno być z tym problemu jeśli do elektrozaworu zamiast napięcia zmiennego podasz napięcie stałe.
    Istnieje obawa że cewka elektrozaworu może się bardziej grzać, ale można wtedy obniżyć trochę napięcie doprowadzane do elektrozaworu

    0
  • #3 26 Lip 2010 19:22
    1222722
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 26 Lip 2010 20:28
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Prawdę mówiąc nie wiem czy otwiera się je stale przepuszczając przez nie prąd (tak sądzę), czy tylko daje się impuls (wtedy byłby kłopot z określeniem aktualnej pozycji) - one mają tylko dwa przewody. Dodanie przy sterowaniu AC mostka prostowniczego na każdy elektrozawór + MOSFET średnio mi się uśmiecha. Z kolei triak przy 24V i małym prądzie może mieć kłopot. No i bramkę też trzeba jakoś wysterować, a dodawanie jeszcze optotriaka to przerost formy.

    0
  • Pomocny post
    #5 27 Lip 2010 09:20
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk

    Zwróć uwagę, że do danego typu zaworu można zastosować różne cewki - napięcia sterujące
    np ZMG Prema: cewka 6,5 W (24 Vdc) lub 8,5 VA (24 Vac)
    W Twoim przypadku - przy krótkotrwałych "wtryskach" nie powinno być problemu; natomiast przy długotrwałym zasilaniu zaworu raczej trzeba stosować zasilanie dedykowane (24 Vac). Jako element łączący można zastosować przekaźnik SSR, np:
    http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=30362 lub
    http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=31835

    0
  • Pomocny post
    #6 27 Lip 2010 09:50
    acid12
    Poziom 21  

    tmf napisał:
    Prawdę mówiąc nie wiem czy otwiera się je stale przepuszczając przez nie prąd (tak sądzę), czy tylko daje się impuls

    używam elektrozaworów innej firmy do podlewania (gardena jednak jest droga troszke) ale wszystkie jakie spotkałem, miały cewki 24V AC, może można cewki dokupić na DC, ale nigdzie nie spotkałem do kupienia odrazu na DC. No i otwiera sie je przepuszczając prąd, nie impulsowo.

    Ja steruje cewkami elektrozaworów przez przekaźniki (karta 8 przekaźników) - cewki 12VDC.

    Może to będzie Twoje rozwiązanie, skoro już masz zasilanie DC, wstaw małe przekaźniczki z cewką na 24VDC ??
    hm, ja mam u siebie wszystkie 8 przekażników (elektrozaworów) obok siebie, dzieki czemu zasilam 24VAC karte, i prostuje dla logiki oraz cewek przekaźników, ale może Ty chcesz zrobić osobne 'pojedyncze' sterowanie dla każdego elektrozaworu oddalonego od innych, wtedy faktycznie prostowanie napiecia na kazdej takiej plytce moze byc problematyczne ...

    0
  • Elmark
  • #7 27 Lip 2010 12:03
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nie, też chcę umieścić wszystko w jednej skrzynce do tego dedykowanej. Zapomniałem o najprostszym rozwiązaniu, czyli przekaźnikach. Po prostu mam wstręt do elementów mechanicznych, ale istotnie w tym wypadku nieuzasadniony. W sumie przełączam niewielkie prądy (0,5A max), w dodatku rzadko, czyli przekaźnik powinien być wieczny. Dałeś na styki przekaźnika jakiś gasik, czy inny układ zmniejszający iskrzenie?
    Druga sprawa, też nie mam ochoty na elektrozawory gardeny, ale nie wiesz może czy inne pasują do skrzynek przyłączeniowych gardeny? Dzisiaj widziałem w Castoramie elektrozawory z gwintem 1 cal, made in Israel, za niecałe 50 zł.

    0
  • #8 27 Lip 2010 12:41
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk

    Przy zastosowaniu miniaturowych SSR - masz załączenie i wyłączanie prądu w "zerze" - brak iskrzenia i jaka ....żywotność! a sterowanie 3-32 Vdc praktycznie z dowolnego PLC czy....AVR.
    No i ...cena do 2A - 8 PLN, do 5A - 18 PLN, tyle tylko że trudno dobrać do tego podstawki (też szukam!)

    0
  • Pomocny post
    #9 27 Lip 2010 13:00
    acid12
    Poziom 21  

    za 50 zł to okazja, ja mam za ok 110zł - firmy HUNTER

    równolegle do cewki przekaźnika dioda prostownicza oraz kondek 100n, żadnych śmieci po zasilaniu nie miałem, załączanie bipolarnym NPN BC337 (u siebie mam cewki 12V) i odrazu sygnalizowanie LED w tym samym 'układzie'

    wszystkie elektrozawory jakie widziałem miały przyłączenia 1", ale nie wiem jak wygląda kwestia kompatybilności Gardeny z innymi producentami.

    Te skrzynki przyłączeniowe, to nie są po prostu skrzynki hermetycznie zamykane z otworami na rury ?? Czasami Gardena wymyślą swoje własne motywy (które są dobre, ale niestety drogie).

    Ja całość systemu zamawiałem stąd http://www.nawadnianie-ogrodow.pl/ tam kupowałem elektrozawory, linie nawadniające, linie kroplujące, zraszacze, przejściówki z Lini nawadniających -> kroplujące, podłączenia elektrozaworów ogólnie wszystko.

    Tylko sterownik sam zrobiłem :)

    0
  • #10 27 Lip 2010 13:03
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
  • Pomocny post
    #11 27 Lip 2010 13:50
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk

    http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=36451 za 25 PLN w obudowie dużego 1-fazowego SSR - ma od 24Vac.
    Musiałbym sprawdzić jak się zachowują przy niższych napięciach AC, skoro jednak w karcie katalogowej jest wartość 48VAC!?.
    Faktycznie używałem ich do cewek 230Vac - chodziło o częste załączenie powietrza do sprzęgła prasy mimośrodowej (zwykłym przekaźnikom wypalały się styki)

    Dodano po 24 [minuty]:

    Przeprowadziłem próbę:
    Zastosowałem HFS4/2D (ten niby od 48 Vac!)
    Transformator ma na wyjściu 10,6 Vac !!! (nieobciążony)
    Obciążenie - żarówka halogenowa 12V 20W
    Układ działa :) po wysterowaniu z zasilacza prądu stałego 18 Vdc - bo taki "pod ręką" ;)

    0
  • #12 27 Lip 2010 13:52
    acid12
    Poziom 21  

    do tej aplikacji absolutnie jest potrzebny aż taki sprzęt jak kolega pafciowaw poleca - co nieznaczy ze byłby zły - , używam przekaźników za niecałe 4 złote, do tego dioda i kondek i wszystko gra i tańczy :)

    0
  • #13 27 Lip 2010 14:49
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Te skrzynki na elektrozawory Gardeny to istotnie zwykła skrzynka, tyle, że ma zestaw rozgałęziaczy i przyłączy, zapewne pasujących rozmiarowo do elektrozaworów Gardeny. Obawiam się, że zwykły zawór może np. być ciut za wysoki i mi się skrzynka nie domknie, albo ciut za krótki/długi i będzie problem, żeby to wszystko razem skręcić. Niestety nie widziałem takich skrzynek z innych firm. Elektrozawory Hunter można kupić już za 60-70zł. Też się zastanawiałem jak się spisują? Masz je na zewnątrz? Jak po zimie?
    Widzę, że koledzy się na temacie znają, to może przy okazji zapytam o inne sprawy. Jakie wyjście ma czujnik wilgoci/nawodnienia i opadów z Gardeny, lub z innych firm? Zwykłe on/off? Zrobiłem sobie sterownik do kotłowni, ponieważ zostało mi jeszcze 40-50kB FLASH, więc pomyślałem, że dodam mu funkcjonalność sterownika podlewania z komunikacją wireless/RS485 z zewnętrznym sterownikiem elektrozaworów. Stąd moje pytania:)

    0
  • Pomocny post
    #14 27 Lip 2010 15:24
    emeryt
    Poziom 21  

    Z zaworami AC pracującymi przy prądzie stałym może być taki kłopot, że z czasem rdzeń otwierający przepływ wody może się namagnesować i magnetyzm szczątkowy nie pozwoli na wyłączenie zaworu. W takich zaworach rdzeń wykonuje pracę pomocniczą, otwieranie głównego przepływu odbywa się pod działaniem ciśnienia wody. Jeżeli będziesz zasilał zawór cały czas takim samym prądem (pamiętaj, że prąd potrzebny do potrzymania stanu otwarcia jest znacznie mniejszy niż prąd potrzebny do jego otwarcia), to może dojść do sytuacji, że zawór otworzy się i... pozostanie otwarty mimo że prąd przez cewkę nie będzie płynął. Ja stosowałem takie rozwązanie, że dawałem w szereg z cewką układ RC złożony z kondensatora o pojemności kilkuset uF i dołączonego równolegle do niego rezystora tak dobranego, że ograniczony przez niego prąd był wystarczajacy do podtrzymania zaworu w stanie otwartym. Kondensator w układzie zapewniał dostaczenie prądu wystarczajacego do zadziałania cewki a rezystor utrzymywał prąd wystarczajacy do jego podtrzymania. A w ogóle poszukałbym innych skrzynek i innych zaworów... Gar***na jest raczej droga.

    0
  • #15 27 Lip 2010 15:31
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Dzięki za wyjaśnienia. Więc musi być AC. Rozważę różne za i przeciw i zobaczymy. Przekaźniki piękne, ale muszą być hermetyczne - to jednak będzie w mało sprzyjających warunkach. SSD wyglądają ciekawie. Ale może jednak Greatz + MOSFET? Z odpowiednim regulatorem (jakikolwiek Low-Drop + regulacja z PWM) miałbym nawet cyfrowo ustawiany prąd elektrozaworu. Dzięki wszystkim za konstruktywne sugestie.

    0
  • #16 27 Kwi 2011 21:34
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Witam! Po zimie wracam do tematu. Wstępnie projekt przetestowany, czas oddać płytki do płytkarni :) Poszedłem na maxa, ale ma to pewne zalety. Otóż:
    - sterowanie samym zaworem zrobiłem na przekaźnikach photo-MOS AQY212EHAT, ok. 10zł/sztuka, ale wieczne i bezproblemowe, przełączają AC i DC.
    - dodałem pomiar prądu w celu wykrycia rozwarcia i zwarcia.
    - dodałem sprzętowe ograniczenie prądowe.
    - możliwość sterowania elektrozaworami AC, DC i PWM.
    Najgorzej jest z pomiarem prądu, kombinowałem strasznie, ale ciągle było coś nie tak. Więc pojechałem po bandzie. Zasilanie 24V->mostek Graetz'a, z tego zasilanie 3V3 do części cyfrowej i bez stabilizacji na H-Bridge A3959 robiący jako inwerter. Także z procesora mogę sterować kształtem napięcia podawanego na elektrozawór, jednocześnie mając dowolną kontrolę prądu. Do tego sterowanie wireless. Na razie zamiast sinusoidy na zawór podaję przebieg prostokątny, nie sądzę aby mu to robiło różnicę.

    0
  • #17 05 Maj 2011 09:28
    Marek_Pe
    Poziom 23  

    Ksztalt napiecia jest istotny.
    Przy prostokacie cewki moga padac jak muchy, z uwagi na harmoniczne.
    I tu ograniczenie pradu nie wystarczy.
    Lepiej juz dac prad staly o odpowiednio dobranej wartosci. Z reguly 6-10W wystarcza.

    Pozdrowienia

    0
  • #18 05 Maj 2011 10:58
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    No zobaczymy, w razie czego nie ma problemu, żeby zrobić z tego z powrotem sinusoidę, teraz dzięki mostkowi z kontrolą prądu i napięcia mam całkowitą dowolność w kształtowaniu przebiegu.

    0
  • #19 06 Wrz 2011 22:36
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Układ działa, dzięki kolegom za podpowiedzi. Wkrótce zaprezentuję go w DIY.

    0