Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic DMC-FZ8 upgrade firmware

muph19 26 Jul 2010 20:11 6268 10
    muph19
    Level 10  
    Witam Forumowiczów!

Posiadam aparat cyfrowy DMC-FZ8. Dziś chciałem cyknąć sobie fotkę portretową ale to nieważna jaką i odkryłem że lampa błyskowa nie działa:( tzn niby na ekraniku wyświetla że działa ustawione na auto. myślałem przez chwile że pomieszczenie jest wystarczająco doświetlone i dlatego nie działa więc wszedłem do całkiem ciemnego pomieszczenia i lipa - nie błyska. Przetestowałem inne tryby pracy i nic.
    więc postanowiłem przywrócić fabryczne ustawienia. Wszystko poszło gładko od razu menu wyskoczyło po Angielsku co jest dowodem przywrócenia ustawień fabrycznych i dalej nic.... zagłębiając się w temat postanowiłem zmienić firmware z 1.0.7 na wyższy i tu pojawił się problem nigdzie nie mogę znaleźć wyższego. na stronie producenta ECHO ciężko nawet znaleźć instrukcje obsługi pl a co dopiero firmware. Stąd zwracam się do posiadaczy tegoż też aparatu z prośbą o podesłanie linka do firmware oraz opisu jak go wgrać.

Chyba że ta jest najwyższa?

proszę o szybką odpowiedź gdyż jestem załamany faktem kończącego swój żywot aparatu:(

pozdrawiam Kamil
    dzimi
    Moderator
    1. Zmiana firmware nic nie zmieni, poza tym co miałoby by zmienić - naprawić lampę?
    2. Warto skorzystać z wyszukiwarki i poszukać podobnych tematów.
    muph19
    Level 10  
    A jeżeli problem leży po stronie firmware* ? <o ile to możliwe>

wydaje mi sie ze z dnia na dzień nie mogło się samo zepsuć? gdyż szanuje swoje sprzęty i zawsze są należycie używane oraz przenoszone:( więc jaki możę być powód problemu?

ps. jeżeli ktoś miał podobnie problemy bądź wie gdzie mogę znaleźć firmware proszę o posta!

pzdr

*miałem podobny przypadek ostatnio więc wole sprawdzić wszytkie opcje naprawy!
    dzimi
    Moderator
    Firmware służą zmianie oprogramowania ale nie naprawie. Oczywiście w MP3 itp. zmiana (a raczej jego wgranie ponownie) firmware często "ożywia" urządzenie. W przypadku aparatów raczej się to nie zdarza. Czy szukałeś podobnych tematów na forum? A szkoda wiele byś się dowiedział.
    gajmix
    Level 32  
    Widzę że wśród właścicieli uszkodzonego sprzętu foto oszukiwanie samych siebie że wymiana softu wystarczy jest już regułą. Tymczasem z moich własnych doświadczeń jako serwisanta wynika że wadliwe oprogramowanie jest przyczyną usterek może kilku aparatów na tysiąc. Każdy aparat się kiedyś zepsuje i elektronika z reguły pada bez żadnych wcześniejszych ostrzeżeń, w twoim aparacie trzeba po prostu wymienić moduł lampy i tyle.
    dzimi
    Moderator
    Dzięki Gajmix, ale coraz więcej ludzi szuka i myśli że zmiana firmware coś naprawi w elektronice.
    muph19
    Level 10  
    Witam! może macie racje.... (raczej napewno) wiec macie możę jakieś info gdzie taką lampe błyskową kupić? jakieś sklepy internetowe?

podrawiam
    sebamik1
    Level 2  
    Proponuje sprawdzić kable zasilające lampę ,
    w moim przypadku przerwa na różowym przewodzie.
    Lampa po wyzwoleniu delikatnie żarzyła po usunięciu przerwy wszystko O.K
    Potargany
    Level 10  
    Witam, mam problem z montażem filtra matrycy w FZ8. Nie ma żadnych zapadek, śrubek itp. Jest tylko uszczelka, która po nałożeniu filtra(filtr się w niej nie trzyma sam z siebie) i położeniu na matrycy ślizga się na filtrze. Na znalezionych w internecie zdjęciach tej uszczelki w ogóle nie widać. Wydaje mi się, że to wszystko trzyma się na podciśnieniu.
    gajmix
    Level 32  
    Jakich ty się tam zapadek spodziewałeś? W większości aparatów wkłada się filtr do pasujących do niego wyżłobień w otworze na matrycę, na to idzie gumowa nakładka potem dociska się to wszystko matrycą i wkręca śrubki mocujące matrycę, to wszystko. Oczywiście wszystko to trzeba z głową zrobić, filtr ma leżeć równo w wyżłobieniu, nakładka gumowa z reguły jest profilowana i odpowiednią stroną trzeba ją włożyć inaczej filtr pęknie przy mocowaniu matrycy, guma wlezie w pole obrazowe, albo matryca będzie miała lekki skos co poskutkuje częściowo nieostrym obrazem. Co gorsza zorientujesz się w tym dopiero po złożeniu i włączeniu aparatu. I jeszcze tak uwaga na koniec; filtra nie wolno dotykać palcami bo go później nie doczyścisz.