Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Świece zarowe mercedes 190 D 2.0 D

andrzejwasiulewski 27 Jul 2010 09:42 4233 3
    andrzejwasiulewski
    Level 1  
    Mam taki problem gdy przekręcę kluczyk w stacyjce to zapala mi się lampa od grzania się świec ale on tak szybko nie zgaśnie dopiero gdy trochę pojeżdżę. Wydaje mi się ze to jest wina świec ale żeby je wymienić muszę zdjąć kolektor ssący jak go zdjąć ?
    RobertLodz09
    Level 30  
    Kolego układ podgrzewania składa się ze świec żarowych,sterowania czasem podgrzewania i lampki kontrolnej na desce rozdzielczej. Urządzenie sterujące określa potrzebny czas nagrzewania komór wstępnych ,jest on wyposażony w czujnik temp. otoczenia. Czasy podgrzewania świeć wachają się od 26 sek. (zima) do 2 sek. (lato). Po upływie zadanego automatycznie czasu podgrzewania swiec gaśnie lampka kontrolna na desce i ustaje dopływ prądu do swieć żarowych. Także "tutaj" szukałbym przyczyny tak długiego palenia się lamki na tablicy rozdzielczej a nie w świecach żarowych! Pozdrawiam!
    Nefeg
    Level 2  
    podzielam zdanie RobertLodz09 ze to sprawa przekaźnika. a od siebie dodam ze miałem podobne objawy. a mianowicie świece włączały się przy rozruchu ciepłego silnika i gasły po przejechaniu kilku set metrów. dodatkowo nie chciały włączać się na zimnym silniku. problem rozwiązał się po wymianie kondensatorów pisałem już o tym na forum
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1824013.html
    polecam spróbować koszt praktycznie żaden a możne pomoc.
    Gżehó
    Level 21  
    Przy uszkodzonej świecy zazwyczaj kontrolka nie zapala się przy przekręceniu stacyjki, tylko czasem w czasie jazdy :) Nie zaszkodzi ich sprawdzić, chociaż omomierzem.

Też bym raczej czepiał się przekaźnika ;) Zobacz jak pracuje, czy po przekręceniu stacyjki słychać cyknięcie(przygasa światło) i bez odpalania mniej więcej po jakim czasie słychać drugie cyknięcie ;)