Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prymitywne centralne ogrzewanie podkowa laik opinie .

ohjoj 28 Jul 2010 13:10 12234 11
    ohjoj
    Level 2  
    Witam wszystkich chciałbym sobie zrobić ogrzewanie pokoju z pieca z podkową mam pokój około 20 mkw i piec pokojowy 6kw , zajmuje mi on sporo miejsca bo komin jest w kiepsko rozmieszczony i chciałbym się go pozbyć do tego drugi problem to jak w nim napalę to w pokoju robi się sauna bardzo ciężko jest utrzymać odpowiednią temp. Prymitywne centralne ogrzewanie podkowa laik opinie . moc 6 kW
    wym. 885 x 285 x 320 mm waga 58 kg . Chciałbym piec zamontować za ścianą bo jest tam nie używane poddasze i drugi komin. A w tym piecu zespawać coś w rodzaju wężownicy z rury 1/2 cala na 3 scianach pieca podłączyć grzejnik pompkę zbiornik wyrównawczy .

Tylko czy to będzie działać ??
    Wężownica będzie miała jakieś 2 mb czy to nie za mało ??
    Co o tym sądzicie ??
    wodyn
    Level 18  
    To chyba nic nie zmieni ,bo problemem jest brak możliwości skutecznej regulacji mocy cieplnej tej "kozy" ze zdjęcia
    aaalojzy
    Level 11  
    No niby nie mozna za bardzo regulować mocy oddawanej przez ten piec ale przeciez on ma stac w innym pomieszczeniu i ma grzac wode ktora bedzie potrzebna do ogrzewania kaloryferów w tym juz własciwym pomieszczeniu . a jesli chodzi o regulacje temperatury kaloryfera to z tego co wiem to niema zadnego problemu .

Nawiązując do tematu według mnie taka potkowa powina wystarczyc do ogrzania tego pokoju . jesli chciałbys dłużej utrzymac temperature na tym piecu to zawsze mozesz wyłozyc go dodatkowo szamotm . Nie mozesz zrobic zbyt dużej wężownicy bo mogłbys bardzo łatwo zagotowac wode . pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    aaalojzy
    Level 11  
    Największym problemem w tym przypadku jest " co zrobi z nadmiarem energii wyprodukowanej przez ten piecyk " a gdyby ten pies wykorzystał jeszcze do podgrzewania wody np do kąpieli ????
    co myślicie o tym ????
    Prymitywne centralne ogrzewanie podkowa laik opinie .

A wiec będzie to działało następująco
    Jeśli będzie się palić w piecu i i odkręci pan grzejnik to cała energia z pieca będzie oddawana na grzejnik . jeśli jednak będzie panu za gorąco i przykręci pan grzejnik to automatycznie wzrośnie ciśnienie które otworzy zawór ciśnieniowy i cały nadmiar energii który nie będzie potrzebny do ogrzewania pomieszczenia będzie oddawany do boilera z Ciepła woda poprzez wymiennik Ciepła
    wodyn
    Level 18  
    I w ten sposób doszliśmy do konieczności kupna normalnego pieca CO z płaszczem wodnym,gdyż koszt przeróbek tej "kozy " ze zdjęcia będzie droższy.Na dodatek mamy wyjaśnienie ,dlaczego piece z płaszczem wodnym i instalacja CO przewyższa komfortem użytkowania : ogniska, trociniaki,kominki z paleniskiem otwartym etc.
    aaalojzy
    Level 11  
    A nie lepiej kupić piec gazowy z regulacją temperatury ???
    Za taki pokój nie będzie miał pan wielkich rachunków i do tego jest praktycznie bez obsługowy .
    pozdrawiam
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Schemat, który zamieściłeś to PORAŻKA. Właściwie to bomba w mieszkaniu.
    Zostaw to wszystko w takim stanie jak jest i naucz się lepiej w nim palić. Jeżeli będzie za ciepło, otworzysz drzwi, lub okno.
    ohjoj
    Level 2  
    zastanawiałem się jeszcze nad tym projektem chciałem po prostu zaoszczędzić parę złotówek ale niema sensu chyba się w to bawić zrobię małe CO z normalnego pieca z płaszczem wodnym 5KW do tego parę grzejników i bojler wszystko nie powinno mnie dużo kosztować . Nie opłaca się kombinować .

Dodano po 1 [minuty]:

Co do gazu pewnie że bym chciał ale nie mam gazu w pobliżu.

Proszę poprawić, używając znaków przestankowych, bo nie można zrozumieć tego tekstu
    mod - mirrzo
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    ohjoj wrote:
    ...zrobię małe CO z normalnego pieca z płaszczem wodnym 5KW do tego parę grzejników i bojler ...

A masz zgodę zarządcy i kominiarza ?
    aaalojzy
    Level 11  
    tak się właśnie zastanawiam dlaczego niby to ma myc bomba
    przecież jeszcze nie tak dawno w większości domów były stosowane tzw podkowy które nagrzewały wodę w podobny sposób. oczywiście nie narysowałem zaworu bezpieczeństwa przy tym boileże ale to chyba oczywiste ze tam ma być jeszcze dojście zimniej wody na którym montujemy zawór bezpieczeństwa i ujście ciepłej .
    A jeśli sie mylę to proszę mnie poprawić . Z chęcią się dowiem gdzie popełniłem błąd

Moderated By serwisant73:

Za lekceważenie wpisów moderacyjnych i notoryczne łamanie zasad i regulaminu nagradzam kolegę ostrzeżeniem . Może to skłoni do refleksji ...

Anonymous
    Anonymous