Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

radio Blaupunkt może się rozkodowało?

marcinelektronik 06 Wrz 2004 16:26 1545 11
  • #1 06 Wrz 2004 16:26
    marcinelektronik
    Poziom 27  

    Witam.
    W samochodzie miałem założone radio Blaupunkt dresden RCR45, po odłączeniu akomulatora i podłączeniu nowego radio całkowicie przestało działać, jakby brakowało prądu.
    Niewiem może się rozkodowało, radio jest na kartę.
    Dziękuję za wskazówki.
    Marcin.

  • #2 06 Wrz 2004 19:40
    tomaszdaw
    Poziom 17  

    Raczej samo sie nie rozkodowało, myśle że raczej coś pomyliłeś sprawdż dokładnie, albo podaj coś bliżej, bo z tego co piszesz niewiele można sie domyśleć.

  • #3 06 Wrz 2004 19:56
    marcinelektronik
    Poziom 27  

    Radio nie było wogule ruszane.
    Odłączony został tylko akomulator i podłączony nowy i radio zdechło.
    ?
    :cry:

  • #4 06 Wrz 2004 20:10
    karo660
    Poziom 13  

    Po pierwsze - to przez odłączenie akumulatora kodowane radio może się zakodować a nie odkodować,ale to tak tylko dla porządku.
    Po drugie -sprawdż czy radio ma prawidłowe zasilanie i dobry bezpiecznik.

  • #5 06 Wrz 2004 20:47
    marcinelektronik
    Poziom 27  

    Jak już wspomniałem radio ma kartę i wyciągnięcie i włożenie jej odblokowywuje mi odbiornik.
    Zasilanie w porządku.
    Radio kompletnie martwe pomimo dobrego zasilania.
    :(

  • #6 06 Wrz 2004 21:57
    orion
    Poziom 23  

    a przy podłączaniu nie pomyliłeś biegunów choć na chwilę bo ostatnio widziałem taki numer i wszystko dalej działało oprucz radia (kilka ścieżek i dioda)

  • #7 06 Wrz 2004 23:17
    marcinelektronik
    Poziom 27  

    biegunów nie pomyliłem, nie wiem czy nie było czasem jakiegoś wzrostu napięcia, może coś z kablami?
    poszukam dam znać, ale najsampierw sprawdzę dokładnie samo radio.
    Pozdrawiam.

  • #8 06 Wrz 2004 23:47
    WoŹnY
    Poziom 28  

    wzrostu napięcia :?: Skąd miałby się wziąć :?:

    Ja stawiam że elektrolity dobrze się rozładowały, a podłączenie nowego akku spowodowało ich gwałtowne ładowanie, co za tym idzie wielki prąd i bezpiecznik dał Ciała :!: Tam bym szukał przyczyny, chyba że bieguny pomyliłeś, to raczej "D_pa blada"

  • #9 06 Wrz 2004 23:54
    marcinelektronik
    Poziom 27  

    raz minusowy kabel przerywał i jak odpaliłem auto to radio poleciało

  • #10 07 Wrz 2004 00:02
    andmak
    Poziom 14  

    Kurde to wygląda na to że napięcie alternatora zsumowało się z napięciem akumulatora tylko w taki sposób może być podwyższone napięcie o tyle żeby posadzić radio.Ale raczej niemożliwe, chociaż?
    Ja także stawiam na bezpiecznik.

  • #11 07 Wrz 2004 10:57
    djlj24
    Spec od car audio

    Najlepiej wyjąć radio i obadać na stole. Bo tak gdybać to możemy jeszcze długo. Można przecież rozważać sprawę podkasowania softu przy zaiskrzeniu itp.
    Ciekawe w jakiej kolejności połączałeś bieguny. Bo powinno się najpierw plus potem minus (nie mam pojęcia jakie to ma znaczenie ale w wielu japońcach podłączenie w odwrotnej kolejności robi bałagan w komputerze).

  • #12 07 Wrz 2004 19:27
    marcinelektronik
    Poziom 27  

    Niestety radio już działać nie będzie.
    Musiał być za duży wzrost napięć, odłączam poszczególne gałęzie zasilania i ciągle mam duży prąd, niestety końcówka, bezpiecznik i wszystkie elka są zdrowe.
    Nawet zasilanie 5V spada do 2,4V.
    Jestem przekonany że powodem był zły przewód masowy.
    Pozdrawiam.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME