Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie mogę włączyć instalatora XP, błąd - "Plik inf txtse

goodfun 28 Lip 2010 21:45 54843 2
  • #1 28 Lip 2010 21:45
    goodfun
    Poziom 14  

    Witam!
    Kolega poprosił mnie o reinstalację Windows XP na mały laptopie ASUS Eee PC 900. Sprzęt posiada 2 dyski SSD. Jeden (master) ma wielkość 4 GB, drugi (slave) ma 15 GB.
    Brak napędu optycznego wobec tego przygotowałem dysk instalacyjny Windows XP na Pendrivie. System bootuje z pendriva jednak przed wejsciem do instalatora pojawia się komunikat " Plik INF txtsetup.sif jest uszkodzony lub nie ma go, stan 14. Instalator nie może kontynuować. Naciśnij dowolny klawisz, aby zakończyć. "
    PROSZĘ O POMOC - czym to może być spowodowane? Próbowałem instalować dwa różne Windows XP - SP2 i SP3. Różnica polegała tylko na tym, że w komunikacie o błędzie, dla SP3, był bodajże "stan 18"
    Szukałem w internecie jakichś informacji na temat tego problemu i na jedyne co trafiłem to przypuszczenia, że problem bierze się z braku sterowników do dysku. Taką opcję jednak odrzucam ponieważ uruchomiłem również system z dysku startowego WIN 98 i partycje były widoczne. Proszę o pomoc!

    2 2
  • #3 29 Lip 2010 13:40
    goodfun
    Poziom 14  

    Gdy podłączam pendrive, w biosie pojawia się jego pelna nazwa i pojemność, po za tym widać że bootuje z niego. Wcześniej próbowalem uruchomić instalacje z karty SD i rówież pojawiał sie ten błąd.

    Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

    Udało mi się znaleźć przyczynę. Rozwiązanie nie mogło być prostrze.
    System pyta o plik txtsetup.sif zatem trzeba mu go podać.
    Okazuje się, że plik ten zanajduje się w katalogu i386, a system, nie wiedząc dlaczego, chce mieć ten plik wyciagnięty z katalogu [d:\txtsetup.sif].
    Nie trzeba długo czekać aby pojawił się kolejny błąd o braku jakiegoś pliku. Tym razem jednak brakuje katalogu, w którym powinien sie znaleźć. Wygladało to mniej wiecej tak: "brakuje pliku \$win_nt$.~bt\biosinfo.inf"
    Tworząc ten katalog i biorąc pod uwagę te dziwne znaki, nie wierzyłem w powodzenie mojego działania. Szybko się jednak okazało, że wszystko jest w porządku. Później wyskoczyło jeszcze kilka błędów ale już nie bawiłem się z pojedyńczymi plikami, tylko skopiowałem wszystkie z katalogu i386 do katalogu $win_nt$.~bt.
    Teraz wszystko gra ale nie rozumiem dlaczego tak się stało skoro instalator z płyty hulał bez zarzutów, a tutaj nagle, ze źródła którym jest pendrive, ścieżki zaczeły być złe.

    96