Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Połaczenie TP LINK TD-W8901 i TL-WR740N

28 Lip 2010 23:49 2765 5
  • Poziom 9  
    Witam serdecznie mam mały problem z podłaczeniem routera dsl pod wyjscie lan modemu ADSL. Do mojego mieszkania doprowadzony był kabel od routera Tp linka TD-W8901 i u mnie dzielone było łącze switchem na 3 PC po tym jak switch się zepsuł zakupiłem router DSL Tp link TL-WR740N.
    I tu zaczeły sie problemy, po podłaczeniu do mojego kabelka do wejscia WAN w routerze DSL a do jego wyjsc jeden PC niebylo nic, wiec podłaczyłem kabelek z internetem pod LAN1 a PC pod LAN2 cos tam pogrzebałem w ustawienia i jest cała siec, lecz internet na kablach i przez wi fi z modemu DSL chodzi kiepsko. Strony sie wolno wczytują ale zaś sciaganie plików z internetu idzie całym transferem Netii która jest wpięta w router Adsl.

    Prosił bym o pomoc w skonfigurowaniu tego wszystkiego.
    Jeśli coś napisałem mało zrozumiale to spróbuje sprecyzować dokładniej problem.
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    Załącz Status routera.

    Spróbuj ustawić DNSy ręcznie na komputerach na 8.8.8.8 8.8.4.4
  • Poziom 9  
    Wpisałem na jednym z komputerów te DNSy ale nie wiem czy miałem wpisać jeden czy oba.
    Wpsałem oba 8.8.8.8-preferowany i 8.8.4.4-alternatywny.
    Zrobilem printScreen statusu routera ale mam problem z wrzuceniem na forum. Niewiem czy na routerze DSL co jest u mnie w domu przywrócic ustawienia fabryczne, i dopiero zacząć coś ustawiać .

    LAN
    MAC Address: 94-0C-6D-FD-B8-38
    IP Address: 192.168.1.177
    Subnet Mask: 255.255.255.0

    WAN
    MAC Address: 94-0C-6D-FD-B8-39
    IP Address: 0.0.0.0
    Subnet Mask: 0.0.0.0
    Default Gateway: 0.0.0.0
    DNS Server: 0.0.0.0 , 0.0.0.0

    Popraw niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Połaczenie TP LINK TD-W8901 i TL-WR740N Regulamin pkt. 8.1, 15. [DriverMSG]
  • Specjalista Sieci, Internet
    Grafikę wklejasz wg https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1332384.html

    Cytat:
    Niewiem czy na routerze DSL co jest u mnie w domu przywrócic ustawienia fabryczne, i dopiero zacząć coś ustawiać .


    Zanim to zrobisz spróbuj ustawić LAN IP routera na 192.168.4.1, zapisz, reboot router, test, daj _OBRAZKI_ Status, i konfiguracji WAN routera.
  • Poziom 9  
    Po ustawieniu LAN IP routera na 192.168.4.1 przestał być widzialny w sieci, dopiero reset routera pomógł:(
    A ze zdjęciem nie mogę sobie poradzić nie dlatego że nie umiem, lecz przez ten wolny internet.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Chciałem zapytać jeszcze dlaczego strony się bardzo wolno wczytują a np. film full HD na YouTube wczytuje się pełnym transferem jak dawniej na switchu?

    Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

    Na chwilę wstrzymuje temat ponieważ okazało się że jest problem z żyłami od transmisji w kablu który łączy dwa routery. Dlatego pliki pobierano pełnym transferem a nie mogłem wrzucić zdjęcia na serwer.
    Po usunięciu usterki kabla napisze czy pracuje jak należy.

    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Poprawiłem kabel łączący dwa routery i wszystko działa jak należy. Na komputerach wpisałem DNSy 8.8.8.8 i 8.8.4.4
    Dziękuje wszystkim z pomoc

    Zamykam temat