Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moje pierwsze car audio - złoż je ze mną za 5 tys zł.

c08retti 29 Jul 2010 13:47 3018 7
    c08retti
    Level 11  
    Siema, mam audi a6 sedan i troszkę pieniążków przeznaczonych na nagłośnienie do niego, 4tys zł ok w porywach do 5 tys, i tu proszę was o pomoc w wybraniu sprzętu od początku do końca. Radio myślę ze będzie to na pewno alpina, 1din do ok 1tys zl, a co do reszty to ciężko mi się zdecydować. W jakie marki wejść wybierając głośniki, suba i wzmaka? Nie chce by grało tanim furczącym basem, ma grac głośno i czysto.Zależy mi na dobrym wyeksponowaniu średnich i wysokich tonów przy dobrym niskim basie, słucham hip hopu i techno czasami...poradźcie coś... chciałbym do bagażnika wstawić dobrego suba i dać go pod dobry monoblok, w drzwi głośniki basowe 16,5cm x 4 i je podpiąć pod jakiś 4 kanałowy wzmak, a pod radio alpiny wraz z wzmakiem małym 4x45 do alpiny ktp-445 podpiąć np 2 głośniki w podszybiu i 2 średniotonowe odseparowane. Myślałem tez żeby równolegle z basami w drzwiach podpiąć 4 syki na każdy kanał, to mój pomysł ale ponieważ się nie znam to czekam na inne propozycje lub ciekawe pomysły mile z góry dzięki

Mile widziany poster - Karolo MPower

karolo Mpower - zadałem ci takie pytanie :

1) Czy jeśli do jednego kanału podłącze 2 głośniki, jeden wysokotonowy 30w rms a drugi niskotonowy 60 w rms, w podłączeniu równoległy o tej samej impedancji to czy w miarę zwiększania volume każdy z nich będzie proporcjonalnie osiagał swoja maksymalna moc czy ten wysokotonowy osiągnie szybciej swoja maksymalna moc i nie pozwoli bezpiecznie temu niskotonowemu osiągnąć swojej pełnej mocy ...?

Powiedziałeś że mnie to nie dotyczy, jeśli kupie rainbow, ale co jeśli nie kupie ? chce to wiedzieć dla siebie, z ciekawości czystej, czy takie podłączenie pozwoli całkowicie wykorzystać zestaw czy go ograniczy? A może jeśli chce już takie podłączenie stosować to muszę łączyć głośniki o tej samej mocy rms aby oba w pełni mogłybyć wykorzystane ?

Dodano po 5 [minuty]:

Moja największą uwagę zwróciły dwa wzmaki :

1pdx-4.150
    2pdx-1.600

Co o nich sądzicie ? myślę że to godne jednostki a mogę je mieć za 2300zł obie i to nowe :)
    Karolo MPower
    Level 30  
    O poprawny rozdział mocy ( woofer-tweeter ) w przypadku gotowych zestawów 2 i 3 drożnych nie musisz się raczej martwić.
    Martw się lepiej tym, żeby podać zestawowi deklarowaną moc, a najlepiej troszke ponad to.
    Mnie jeszcze nie zdarzyło się spalić zadnego takiego zestawu przedniego, a w niektóre w ramach testów władowałem troche watów.
    Nie dotyczy to tylko Rainbow, to tylko przykład jaki podałem Ci bo sam takie mam w aucie, tam masz termistor, który "odpuści" zestawowi w razie przeciążenia... nie stosuj nadinterpretacji opini podawanych Ci na forum.

Co do takich połączeń, to z doświadczenia wiem, że prędzej padnie słabsze ogniwo.

Na temat pieców sie nie wypowiem, bo ich nie słuchałem.
    flytm
    Level 16  
    Widzę że masz podobny gust do mojego, też lubię mocne zestawy i dobrze wyeksponowane średnie tony. W mojej A3 zainstalowałem coś takiego
    - radio Alpine 9812
    - po 2 zestawy Rainbow csx 265 w drzwiach
    - w słupkach oprócz tweeterów średniotonowe dls up 2.5
    - suby to 2 x JL audi 13 w1
    - przody napędza Xetec Prestige P4
    - suby napędza Audio System Twister f2- 500

Moja rada taka
    - nie montuj 4 tweeterów, 2 w spokojnie wystarczą ( ja mam 2 szt na zwrocie ustawione na mid w radio na 0 a i tak jest dużo wysokich)
    - wszystkie głośniki ( oprócz subbasów oczywiście)pod wzmacniacz 4 kanałowy
    - inwestuj w klasę AB wzmaków
    ...Ot tak ode mnie
    c08retti
    Level 11  
    1)Co byś w takim razie polecił z klasy AB ?

2)Radyjko będzie na pewno Alpine, jeszcze nie wiem jaki model, tak do 1tys zł co byś polecił ?

3)Chcesz powiedzieć że do kanałów radia nie podpinać żadnych głośników ? wszystko do wzmaka ?
    Karolo MPower
    Level 30  
    1. Wzmacniacz to kwestia do dogadania po doborze zestawu przedniego oraz suba. Zapewne na jednym wzmaku się nie skonczy.

2. Polecam Alpine 117Ri, ewentalnie 9886R z poprzedniej serii.

3. Kanały radia sobie daruj, wszystko pójdzie pod wzmak jak juz.
    c08retti
    Level 11  
    Mam koncepcje:

-4 kanałowy alpine pdx-f6
    -pod suba alpine pdx-1.600 - 600w rms przy 2 i 4 ohm

Na przód w drzwi alpine spx-17pro, na tył w drzwi jakieś średniotonwe 165mm np Rainbow...Co o tym myślicie ? Lubie średnie tony, a sub będzie potężny w bagażniku...co o tym myślicie ? Czy może lepiej w tylne drzwi tez jakieś 2 drożne z wooferem?
    Karolo MPower
    Level 30  
    Kup jeden zestaw 2 way na przód i to ci starczy. 600 Rms nazywasz potężnym subem? Taki bass będzie w tym aucie spełniał rolę troche ponad mozliwosci uzupełnienia pasma.
    W tej budzie potęznie to grają dwie 15 calówki z 2000 RMS :)
    c08retti
    Level 11  
    Przy mojej starej tubie 150w rms będzie dla mnie potężny ;)

Mam jeszcze pytanko - jaki kondensator dać pod te wzmaki ? Jeden wystarczy na dwa wzmaki czy po jednym na wzmaka ? Jakiej pojemności ?

Co sądzicie o tym ? : PYLE PLCAPE50 5.0 Farad
    http://www.amazon.com/gp/product/B001Q5SMEE/ref=ord_cart_shr?ie=UTF8&m=ATVPDKIKX0DER

A może "capcell" będzie lepszy ? Połączenie kondensatora i baterii... :
    http://www.amazon.com/Power-Acoustik-CAPCELL-...00-Ampere-Capcell/dp/B001588K4O/ref=pd_cp_e_1