Siema, mam audi a6 sedan i troszkę pieniążków przeznaczonych na nagłośnienie do niego, 4tys zł ok w porywach do 5 tys, i tu proszę was o pomoc w wybraniu sprzętu od początku do końca. Radio myślę ze będzie to na pewno alpina, 1din do ok 1tys zl, a co do reszty to ciężko mi się zdecydować. W jakie marki wejść wybierając głośniki, suba i wzmaka? Nie chce by grało tanim furczącym basem, ma grac głośno i czysto.Zależy mi na dobrym wyeksponowaniu średnich i wysokich tonów przy dobrym niskim basie, słucham hip hopu i techno czasami...poradźcie coś... chciałbym do bagażnika wstawić dobrego suba i dać go pod dobry monoblok, w drzwi głośniki basowe 16,5cm x 4 i je podpiąć pod jakiś 4 kanałowy wzmak, a pod radio alpiny wraz z wzmakiem małym 4x45 do alpiny ktp-445 podpiąć np 2 głośniki w podszybiu i 2 średniotonowe odseparowane. Myślałem tez żeby równolegle z basami w drzwiach podpiąć 4 syki na każdy kanał, to mój pomysł ale ponieważ się nie znam to czekam na inne propozycje lub ciekawe pomysły mile z góry dzięki
Mile widziany poster - Karolo MPower
karolo Mpower - zadałem ci takie pytanie :
1) Czy jeśli do jednego kanału podłącze 2 głośniki, jeden wysokotonowy 30w rms a drugi niskotonowy 60 w rms, w podłączeniu równoległy o tej samej impedancji to czy w miarę zwiększania volume każdy z nich będzie proporcjonalnie osiagał swoja maksymalna moc czy ten wysokotonowy osiągnie szybciej swoja maksymalna moc i nie pozwoli bezpiecznie temu niskotonowemu osiągnąć swojej pełnej mocy ...?
Powiedziałeś że mnie to nie dotyczy, jeśli kupie rainbow, ale co jeśli nie kupie ? chce to wiedzieć dla siebie, z ciekawości czystej, czy takie podłączenie pozwoli całkowicie wykorzystać zestaw czy go ograniczy? A może jeśli chce już takie podłączenie stosować to muszę łączyć głośniki o tej samej mocy rms aby oba w pełni mogłybyć wykorzystane ?
Dodano po 5 [minuty]:
Moja największą uwagę zwróciły dwa wzmaki :
1pdx-4.150
2pdx-1.600
Co o nich sądzicie ? myślę że to godne jednostki a mogę je mieć za 2300zł obie i to nowe
Mile widziany poster - Karolo MPower
karolo Mpower - zadałem ci takie pytanie :
1) Czy jeśli do jednego kanału podłącze 2 głośniki, jeden wysokotonowy 30w rms a drugi niskotonowy 60 w rms, w podłączeniu równoległy o tej samej impedancji to czy w miarę zwiększania volume każdy z nich będzie proporcjonalnie osiagał swoja maksymalna moc czy ten wysokotonowy osiągnie szybciej swoja maksymalna moc i nie pozwoli bezpiecznie temu niskotonowemu osiągnąć swojej pełnej mocy ...?
Powiedziałeś że mnie to nie dotyczy, jeśli kupie rainbow, ale co jeśli nie kupie ? chce to wiedzieć dla siebie, z ciekawości czystej, czy takie podłączenie pozwoli całkowicie wykorzystać zestaw czy go ograniczy? A może jeśli chce już takie podłączenie stosować to muszę łączyć głośniki o tej samej mocy rms aby oba w pełni mogłybyć wykorzystane ?
Dodano po 5 [minuty]:
Moja największą uwagę zwróciły dwa wzmaki :
1pdx-4.150
2pdx-1.600
Co o nich sądzicie ? myślę że to godne jednostki a mogę je mieć za 2300zł obie i to nowe