Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka kosiarka używana do 700zl?Kosz/Napęd/5HP/Honda?

beholder1990neophyte 29 Jul 2010 19:53 13377 14
    beholder1990neophyte
    Level 13  
    Witam!

Chce zakupić kosiarke do koszenia trawy. (Podwórko,ogródek przed pomem ,za domem itp...rózne nawierzchnie proste pochyłe z kretowiskami). W cenie do 700zl! Mi najbardziej odpowiadają te :
    Honda HR 214
    Honda HR za ok.800zl troche za drogo ale kosiarka piękna

Ogólnie musi być HONDA inne marki raczej wykluczam m.in. Briggsa ponieważ nowsze typy tych kosiarek przerastają ceny Hondy a starsze typy np. Royal48/S sa w podobnwej cenie a sa dużo starsze i wyniszczone, maja przeważnie po kilka lat a te Hondy sa nowsze i władniejszym stanie a także ten dzwięk silnika jest lżejszy , cichszy , spokojny. A ponadto kosiarka musi miec lawete z metalu , szerokokosc koszenia ok. 50cm. pojemny kosz ok. 100l, i teraz pytanie do was....Jaka moc i czy naped nadaje się do koszenia pagórkowatych obszarów ? Lepiej z napędem czy jednak bez niego? Bo ja mam kosiarke Briggsa ok. 30kg i ciężko ją upchac po dziurach:/ Miom zdaniem 5-5,5 KM by wystarczylo .Co wy na to ?
    Anonymous
    Anonymous  
    beholder1990neophyte
    Level 13  
    A powiedz czemu kosiarki z napędem nie będą dobre ? Ja mam do koszenia sporo (podwórko,ogródek 2xsady,koło domu)teresny raczej proste ale jest pełno kretowisk troche jakiś pagórków. Jak kosze na moja Husqvarna na najniższym poziomie "1" ok. 1,9mm nad ziemią to czasem się zawiesze nad jakimś kretowisku i kosiarka gaśnie. Dlatego zależy jaki teren to zmieniam położenie lawety na 2,3 a jak kosze w polu to na 7:) A co z tym napędem? Jak sie tym kosi?

Dodano po 1 [minuty]:

A po 1 dniu koszenia moja kosiarka 25kg nogi i ręce bola jak nie wiem od pchania jej:/
    Anonymous
    Anonymous  
    beholder1990neophyte
    Level 13  
    Kolega mi polecił wlasnie kosiarke z napędem . On ma jakąs nie orginalna i kosi nia po ziemniakach i nie gaśnie:) Ja ziemniaków na podwórku nie mam wiec...:) Interesuja mnie kosiarki Honda z seri HR5-5,5km ...okolo 700-800zl max!!! badz Husqvarna 48S 5,5km kolo 700zl. Ale Husqvarny raczej nie chce bo strasznie sie tluką i wercza i do tego to są bardzo stare modele w porownaniu z Honda.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Sławek K
    Level 22  
    Widziałem na giełdzie używane kosiarki, handlowali nimi luzie z Milicza. Cena kosiarki z napędem z silnikiem 4,5- 6KM BS, Honda, Yamaha w okolicach 500PLN. Stan kosiarek wizualnie bdb. Sprzedawca pewny tzn. z adresem i stałym miejscem handlu.
    Tak prawdę mówiąc to w tej chwili ceny szalenie spadły, duża konkurencja. Może lepiej nową nawet 5- 6KM.? 800złotych za uzywaną to wcale nie jest rewelacja!!!!
    Jeżeli masz teren mocno nachylony i będziesz miał jej używać na granicy stosowania( smarowanie) to może byc potrzebna kosiarka 2T.
    pozdrawiam Sławek
    beholder1990neophyte
    Level 13  
    O ciekawa masz oferte dla mnie:) Ja chciałem kupić przez internet a przez internet jest własnie drogo 700-800zl 5-5,5HP no kosiarki w bardzo dobrym stanie chociasz nie wszystkie takie piekne. I widzialem kilka ofert wlasnie z Milicza...ale drogo maja....a na gieldzie na pewno za 500-600zl kupisz taka sama w super stanie...ale cuz nie mam jak sie dostac na gielde:/ Ceny spadly bo sie sezon konczy taka prawda .Terenu nie mam jakiegos mocno przechylego ! Sa dziury kretowiska ale no bez przesady :) Jesli mozesz daj mi jakies namiary jak masz bo chetnie bym zakupil kosiarke za 500zl jak mowisz.
    beholder1990neophyte
    Level 13  
    Moze mi ktos doradzic jak jest z tym napedem? Czy mozna manewrowac /przyspieszac cofac kosiarka czy ona musi isc caly czas swoja predkoscia? A także czy mozna naped wylaczyc?
    Anonymous
    Anonymous  
    beholder1990neophyte
    Level 13  
    Aha to fajnie ze mozna wył. bo myślałem że sie nie da a ja jak kosze to bez przerwy gdzieś cofam,nawracam itp. a jak już wyjade na prosta to jade...:) A które kosiarki mają napęd na przód? Bo wiekszośc ma na tył...Polec mi jakąś ok. 5-6KM .Aha i czy kosiarki w tej mocy tzn.5-6KM sa mocne? Ja mam 3,5 KM i kosi dobrze ale chce mocniejsza...
    Anonymous
    Anonymous  
    beholder1990neophyte
    Level 13  
    Ja mam aktualnie taką:
    Jaka kosiarka używana do 700zl?Kosz/Napęd/5HP/Honda?

A chciałbym kupić:
    Jaka kosiarka używana do 700zl?Kosz/Napęd/5HP/Honda? Jaka kosiarka używana do 700zl?Kosz/Napęd/5HP/Honda?

Któras z tych. Tylko ze ta pierwsza 700zl a 2 800zl:/ Trosze drogo jak na mój budrzet. Gdybym swoja sprzedal za jakies 400zl to napewno bym ktoras kupil ale jak swojej nie sprzedam to musze sie wstrzymac...A ktora bardziej polecacie?
    beholder1990neophyte
    Level 13  
    Temat nie aktualny i do zamkniecia !