Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bizon z056- elektryka. Jak sprawdzić poprawność?

Michał27 29 Jul 2010 22:49 6666 5
    Michał27
    Level 2  
    witam wszystkich!
    chciałbym uzyskać informacji na temat "prądniczki" obrotów maszyny w bizonie, bo niby pas jest w położeniu dobrym , czyli młocarnia do mócenia pszenicy powinna mieć obroty około 11000, a na zegarze pokazuje tylko 7-8 tyś. słyszałem, że ta prądniczka może się przycinać albo może nie być masy na zegarach i też tak może wskazywać. co zrobić/ lub jak sprawdzić poprawność tego urządzenia.
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    Nie wiem jaki masz kombajn, bo przy 8000 obr/min bębna, w każdym normalnym kombajnie cepy odlatują w bliżej niekreślonym kierunku. :D Najlepiej sprawdź jakie faktycznie są obroty na wale, a dopiero później zabieraj się za szukanie przyczyny.
    Kaszpir77
    Level 21  
    Przesadziłeś o 1 "0" z tymi obrotami, to nie śrutownik :)
    Te prądniczki w bizonach nie są zbyt dokładne, u Ojca zaniżała wskazanie o ok. 150 rpm. Pożyczyłem gdzieś miernik obrotów, zrobiliśmy test. Okazało sie to co napisałem, później nikt się już jej wskazaniem nie przejmował.
    Michał27
    Level 2  
    dzięki za opodpowiedzi;) możliwe że się pomyliłem z tymi obrotami. proszę o podesłanie mi linka ze schematem instalacji do bizona Z056 , bo ten co sabie ściągnąłem z "elektroda" to jak się go rozpakuje( przynajmniej u mnie) pojawiają się dwie karkti ze schematem jedna jest od innego schematu i druga chyba też,ponieważ po wydrukowaniu nie można dopasować obu kartek do siebie, brakuje tam czegoś... bo jest to bardzo nieczytelne. ściągnąlem również inny schemat, ale tam jest cały schemat na jednej kartce i jak się go wydrukuje to jest tak nieczytelnie że nie można nawet nic podłączyć. za linki ze schematami będę bardzo wdzięczny.;)
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ponadto wskaźnik na pulpicie ma dawać tylko orientacyjną prędkość bębna - żebyś widział szybko/wolno oraz czy pas się nie ślizga.