Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha YPT-200, głośnik buczy, a drugi milczy

muzyk46 29 Jul 2010 23:38 3938 23
Renex
    muzyk46
    Level 9  
    Keyboard Yamaha YPT-200, poszukuję schematu, proszę o pomoc.
    Wszyskie przyciski dzialają, na wyświetlaczy info jest podawane, klawisze też.
    Dalej jak w temacie,proszę o pomoc, co może być uszkodzone?
  • Renex
    pogi13
    Level 14  
    Hmmm... może końcówka mocy (wzmacniacza) się spaliła lub jakiś kondensator odmawia posłuszeństwa

Dodano po 1 [minuty]:

sprawdź jeszcze gniazda od wyjść słuchawek itp.
    muzyk46
    Level 9  
    No problem w tym że nie ma żadnej reakcji kością mocy jest BA 5417 i jakieś tranzystory B 1342 i BA 508 BCO. Nie mam pojęcia jaki zamiennik może być, szukałem jakieś aplikacji ale nie znalazłem, klawisza podłanczałem poprzez midi
    do laptopa bez reakcji ciągle te same objawy

Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

Może ktoś wie co to za tranzystory bardzo proszę o pomoc? Albo może jakiś schemat tego klawisza:cry:
    dzimi
    Moderator
    Zgodnie z aplikacją BA 5417
    http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/rohm/ba5417.pdf
    na pin.11, 12 wchodzi sygnał do wzmacniacza. Co znaczy że nie ma reakcji na wzmacniaczu? Sprawdź wszystkie zasilania na wzmacniacz, warto też sprawdzić czy dochodzi sygnał na wejście jeśli tak pozostaje uszkodzenie wzmacniacza lub elementów jego aplikacji jęsli nie wchodzi trzeba cofać się dalej.
    muzyk46
    Level 9  
    Dzięki dzimi za aplikację, nie wiem ale ten głośnik który milczy jest podpięty pod inną płytkę i łączy się z2 skrajną płytką dzie jest ten wzmacniacz i jest tam jeszcze tranzystor b 1342. Na tej drugiej płytce jest jeszcze układ PC900V, może było lepiej jakbym wrzucił jakieś fotki tego klawisza? Wybacz że pytam ale jak to sprawdzić,
    pod napięciem bo boję się żeby zwarcia nie zrobić?
  • Renex
    muzyk46
    Level 9  
    Wiesz ja zajmowałem się elektroniką ale choroba uniemożliwiła mi dalej się zajmować
    i trochę uleciało mi z głowy, ale damy radę. Ta Yamaszka ma 3 płytki, środkowa to można odrzucić bo odpowiada za przyciski i klawiturę itd, a to wszystko działa.
    2 boczne płytki są w kręgu zainteresowania, 1 z końcowką mocy i 3 z tym niedziałającym głośnikiem. Diody i inne elementy są sprawne, leci kabel do 1 płytki
    gdzie jest wzmacniacz mocy, jeżeli podłączę zasilanie to po dotknięciu 3 i5 jak dobrze rozumiem powinien być przydżwięk, tak? Ja już mówiłem 1 gościowi ale nie może trafić do mnie, ja jestem bardzo Ci wdzięczny za zainteresowanie tym tematem

Dodano po 11 [minuty]:

Aha jedyny przycisk który nie działa to zgłośnienie lub ściszenie

Dodano po 39 [minuty]:

Witam jest tam jeszcze 1 układ BA 50 BCO, a to jest zdjęcie
    dzimi
    Moderator
    Muzyk46 a może problem własnie jest w ukłądzie sterowania głośnością?
    Tego układu BA 50 jakoś nie mogę znaleźć. Szkoda że zdjęcie niewyraźne. Sprawdź czy dochodzi zasilanie pod ten układ.
    muzyk46
    Level 9  
    Witaj Dzimi ten układ jest na radiatorze razem ze wzmacniaczem mocy, to ta kość z boku, przepraszam ale innego nie udało mi się zrobić. o k. zaraz sprawdzę.
    Ja tego układu też nie znam BA50 ale chyba to jakiś stabilizator

Dodano po 13 [minuty]:

No wię tak patrząc od przodu na układ na 1 nóżce jest 4.75, a na 3 nóżce jest 4.65V nie wiem czy takie mają być watości

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Dzimi zapomniałem napisać jeszcze że we wzmacniaczu 3 nóżka reaguje na dotyk natomiast 5 nie, są tam podpięte kondensatory 470 mikro i sprawdzałem je omomierzem to się ładują czyli dobre nie ma na nich zwarcia, no więc co jeszcze?
    dzimi
    Moderator
    Jeśli to stabilizator to sprawdź skąd idzie do niego napięcie. Jeśli jest to stab. na 5V - to napięcie wejściowe 4,75 jest zbyt małe. Cofaj się po ścieżkach , ale najpierw wylutuj ten stabilizator i sprawdź napięcie do niego dochodzące.
    muzyk46
    Level 9  
    Witam, ok zaraz sprawdzę ale nie wiem czy to stabilizator bo nie znam tej kości ja nie ma zasilacza oryginalnego posługuję się uniwersalnym ale on grzeje a ma 1 A.
    Zaraz Ci napiszę skąd to idzie ale na wedle aplikacji na 5 nóżce powinien być sygnał chyba. Aha do tej płytki dochodzą gniazda zasilania, słuchawkowe i odchodzi kabel na baterie

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

No więc tak zasilacz przy jałowym trybie ponad12 V, przy obciążeniu ponad 7.30,
    Na 1 nóżce napięcie 5.82, a na 3 4.95

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Dzimi nie wiem ale to chyba nie będzie stabilizator, obydwie końcówki idą do kondensatorów ceramicznych.
    dzimi
    Moderator
    Grzanie zasilacza może być spowodowane jego dużym obciążeniem - czyli coś pobiera więcej niż powinno.
    Sprawdź czy któryś z elementów sie nie grzeje, cofaj się po ścieżkach sygnałowych końcówki mocy pin.2 i 7 - dokąd one idą?
    muzyk46
    Level 9  
    No więc tak 2 idzie do kondensatora 100 mikro, a 7 to jest masa bo z tego co było widać to nigdzie się nie kończy. Ja przepraszam ale mam kłopoty z chodzeniem i dlatego to tak długo trwa. Dzimi ten klawisz powinien być zasilany 9 V

Dodano po 4 [minuty]:

Acha i jeszcze jedno w jednym z 1 postów pisałem że nie działa 1 klawisz ale to są normalne gumki, które łączą ścieszki

Dodano po 19 [sekundy]:

Acha i jeszcze jedno w jednym z 1 postów pisałem że nie działa 1 klawisz ale to są normalne gumki, które łączą ścieszki

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Zmierzyłem jeszcze piny 3 jest 0.63 V i 5 i jest 0.72 V, a przycisk głośności działa bo widać na wyświetlaczu
    dzimi
    Moderator
    Boję się że sam sobie nie poradzisz z naprawą. To że na wyświetlaczu wykazuje ze się podgłaśnia to nie znaczy że procesor realizuje tę funkcję. Proponuję poszukać bardziej zaawansowanego człowieka ( nie ujmując Tobie wiedzy).
    muzyk46
    Level 9  
    Witaj Dzimi, tak moim zdaniem to będzie ten wzmacniacz jednak, jak mierzyłem piny wyjściowe na głośniki to widzisz jakie napięcia. Ja jestem upaty wyszedłem z paraliżu to myślę że to też się jakoś da zrobić, oczywiście z drobną pomocą. No cóż ja jestem muzykiem i wiem co to za instrumenet, to jest cała Yamaha. Powiedz mi czy na wyjciach napięcia są dobre czy też nie? Bo głośniki są sprawne
    dzimi
    Moderator
    Jest jeszcze jeden sposób sprawdzenia wzmacniacza. Sygnał wejściowy z pin.2 i 7 podłącz do innego wzmacniacza- wtedy będziesz miał pewność co do wzmacniacza.
    muzyk46
    Level 9  
    Ok, spróbujemy mam pytanie a czy może to być już gotowy wzmacniacz z głośnikami?
    dzimi
    Moderator
    Oczywiście, chodzi o to czy sygnał dochodzący do wzmacniacza BA jest prawidłowy.
    muzyk46
    Level 9  
    Dzięki, zrobię to mam takie głośniki komputerowe, jest tam jeszcze tranzystor ale jego fotka nie złapała to jest B 1342 może być przesterowany?
    muzyk46
    Level 9  
    WITAJ Dzimi i przepraszam ale net mi szwankuje, to jest tranzystor B 1342 na spodzie pisze jeszcze 717 i to wszystko. Zrobiłem fotki tej drugiej płytki z tym niedziałającym głośnikiem i resztę z tym tranzystorem. On jest trochę ciepły

Dodano po 2 [minuty]:

To te fotki
    dzimi
    Moderator
    Muzyk - daj te foto troszkę wyraźniejsze bo obraz mam jak po dobrej imprezce.....
    Czy próbowałeś podłączyć to do innego wzmacniacza jak radziłem?
    muzyk46
    Level 9  
    Witaj Dzimi, ja bym sam tak chciał starałem się ale tel trudno jest zrobić, ale problem rozwiązany tylko nie mam tego układu jeszcze. To jednak jest końcówka mocy, nie zauważyłem że jest przypalony ten układ.

Dodano po 30 [minuty]:

Bardzo dziękuję Ci za pomoc, podaruję CI punkty Dzimi