Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz Unitra PW-7010 buczenie zamiast grania

vistahp 30 Lip 2010 00:00 1841 7
  • #1 30 Lip 2010 00:00
    vistahp
    Poziom 8  

    Witam
    Posiadam wzmacniacz unitra pw7010 który miał spalone końcówki mocy i parę rezystorów więc Wymieniłem w nim :
    tranzystory sterujące BD139 ,BD140 oraz BF459
    tranzystory końcowe BD911, BD912
    kondensatory:
    47pF/100V
    330pF/100V
    150pF/100V
    Rezystory:
    0,25W39Ω
    0,25W56Ω
    0,25W68Ω
    0,25W510Ω
    0,25W1.2KΩ
    5W 0,51Ω
    Włączyłem go do prądu podłączyłem słuchawki i miałem nadzieje że zagra (niestety tylko buczało ) to podłączyłem głośnik i wywaliło mi bezpiecznik B102.
    postanowiłem odlutować tranzystory końcowe,podłączyłem słuchawki (po mojemu powinien grać nasamych sterujących ) ale niestety buczał tak samo jak wcześniej.Proszę o jakieś rady co mam dalej z tym robić:!:

    0 7
  • #2 30 Lip 2010 09:11
    karina
    Poziom 25  

    W jakiej kondycji jest główne elko tuż za mostkiem prostowniczym ?


    Regulamin p.10.9
    (dj-MatyAS)

    0
  • #3 30 Lip 2010 09:54
    vistahp
    Poziom 8  

    mógł byś napisać trochę jaśniej bo nie bardzo wiem co to jest to elko

    0
  • #4 30 Lip 2010 11:45
    ..RobaQ..
    Poziom 11  

    A podłącz słuchawki do wyjścia przedwzmacniacza. Grają?

    0
  • #5 30 Lip 2010 12:00
    elektryku5
    Poziom 38  

    Przeważnie jak się spali kanał wzmacniacza , to lecą sterujące oraz końcowe.
    Zacznij najpierw od sprawdzenia czy na wyjściu nie ma napięcia stałego , jeżeli jest to znaczy że końcówka została uszkodzona/spalona.
    Potem sprawdź wszystkie tranzystory w końcówce , a szczególnie sterujące i końcowe. (choć pewnie i tak są spalone)
    Popatrz również czy jakiś rezystor się nie spalił.

    0
  • #6 30 Lip 2010 12:29
    vistahp
    Poziom 8  

    Słuchawki też buczą tranzystory końcowe i sterujące są dobre (były mierzone) a wcześniej wymieniane ,rezystory te co były spalone są wymienione
    napięcia na wyjściu 250mV (tak samo jak bez tr końcowych)
    napięcie na bezpieczniku b102 i b101 względem masy 0,05V , a na kondensatorze 2x4700
    1.23,3V
    2.21,5V
    i gdy włącze go to dymi się rezystor d101-r148 (1,2k)

    0
  • #7 30 Lip 2010 14:18
    elektryku5
    Poziom 38  

    Sprawdzałeś tranzystory :T105, 106 , 107 oraz 108 ?
    Oba napięcia na kondensatorze filtrującym powinny wynosić 34V. (no chyba że patrze na zły schemat)
    Prawdopodobnie kondensator filtrujący ze starości nie trzyma parametrów i należy go wymienić na 2 po 4700uF i minimum 40V.

    0
  • #8 03 Sie 2010 21:30
    gres
    Poziom 11  

    Witam
    skoro dymi się R148 a na B101 jest około zera podejżewam o zwarcie kondensatora C126. A na T108 między CE powinno być około 2,5V. Bez podpiętych końcówek na samych driverach możesz słuchać na słuchawkach (tak dla bezpieczeństwa) efekty swojej pracy. Pozdro :)

    0