Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SGI 4902/07 - zmywarka spalił się drugi triak

keex 30 Jul 2010 14:16 12465 1
    keex
    Level 10  
    Witam wszystkich,

Mam problem ze zmywarką Bosch SGI 4902/07. Aktualnie zmywarka po włączeniu nie daje żadnych znaków życia (po włączeniu nie świeci się żadna dioda ani display). Na płytce procesora wcześniej znalazłem i wymieniłem spalony triak (jak się później zorientowałem zasilał on spalony aktuator)

Pytania:
    czy podejrzanym jest panel procesora (sam procesor) czy też może inny element (nie liczę spalonego aktuatora)? Czy brak wyświetlania czegokolwiek na display’u i na diodach może mieć przyczynę gdzie indziej niż na panelu procesora? Czy w przypadku podłączenia nowego panelu elektroniki istnieje możliwość jego uszkodzenia (nie podłączając aktuatora)?

Opis historii choroby:
    Problem zaczął się od odkrycia , przy okazji innych czynności konserwacyjnych, że na płytce procesora spalony jest triak oznaczony jako TY4 (Z0103). Później znalazłem ten post Link ze zdjęciem
    niestety zbyt późno....
    Po tym odkryciu, zamiast poczytać posty na elektrodzie, wlutowałem zastępczy triak Z0107 i uruchomiłem zmywarkę. Działała kilka minut jak należy po czym strzeliła wywalając bezpieczniki.

Następne uruchomienie (kilka minut później) pokazało iż lekko „zgłupiała“ : nie chciała dać się nastawić na dowolnych programach i uparcie nastawiała o wiele za krótki czas na tych gdzie się dała. Nie chodziła też jak trzeba na tych, na które dawała się ustawić. Po jeszcze kilku próbach wciskania klawiszy w rozmaitych kombinacjach odmówiła współpracy kompletnie gasząc wszystkie (do tej pory jednak coś pokazujące) diody oraz display.

Rozebrany panel elektroniki miał wypalony ten sam triak
    oraz dodatkowo spaloną (odparowaną) jedną, węższą ścieżkę łączącą 2 szerokie ścieżki masy zazn."1" oraz „odparzone“ ścieżki zasilania triaka zazn."2" (jakby lekko odeszły od druku).
    podreperowany druk (dodatkowe rys. na płytce moje :-) ):

Okazało się z lektury postów na elektrodzie iż triak ten steruje aktuatorem do zamykania zaworka wody kiedy chcemy myć tylko w jednej szufladzie. Od jakiegoś czasu żona dziwiła się iż zmywarka nastawiona na mycie tylko jednej szuflady myje chyba obydwie. Myślę, że był to skutek wcześniejszej , niezauważonej w skutkach, awarii, która szczęśliwie skończyła się tylko padnięciem triaka.

Edit: 5.08.2010
    Dzisiaj podczas pomiaru napięć, po którymś włączeniu spalił się (wybuchł) drugi triak (TY2) zdjęcia:
    Bosch SGI 4902/07 - zmywarka spalił się drugi triak Bosch SGI 4902/07 - zmywarka spalił się drugi triak Bosch SGI 4902/07 - zmywarka spalił się drugi triak Bosch SGI 4902/07 - zmywarka spalił się drugi triak
    Czy ktoś wie co jest przez niego zasilane? Co sprawdzić aby bezpiecznie było wstawić nowy panel procesora?
    z góry dziękuję za wypowiedzi
    K.