Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprawdzenie płyty głównej - potrzebna pomoc

LysyOsw 30 Jul 2010 15:08 1598 6
    LysyOsw
    Level 26  
    Witam!
    Dostałem płytę główną Gigabyte GA-945P-S3, którą muszę sprawdzić bo niewiem czy działa. Tylko teraz mam pewne obawy: Czy może ona uszkodzić mi inne elementy komputera? Generalnie wszystko mam na gwarancji (każdy element) więc w razie uszkodzenia prawdopodobnie na gwarancji dostałbym nowy, ale jak to wygląda z dyskiem, gdyby on się spalił to utracił bym bezcenne dla mnie dokumenty i mase zdjęć.

Zastanawiam się teraz jak ją podłączyć, od razu podłączyć wszystko czy może najpierw sam zasilacz i wiatraczek i nasłuchiwać dźwięków z głośniczka systemowego i pokolei sprawdzać, jak jest najbezpieczniej?

Urządzenia które chce podłączyć pod sprawdzaną płyte:
    Chieftec 450W, Ram 2*1GB 667Mhz Kingston, Wd 3200AAKS 320GB, Gigabyte GF 9800GT, CPU E4600 2*2,4GHZ, chłodzenie procesora Alpine 7 Pro
    Kasek21
    Level 43  
    Nikt Ci nie zagwarantuje, że żaden podzespół się nie uszkodzi!

Dysku nie podpinaj, na początek sprawdź na jakiejś dystrybucji Linux LiveCD.

Sprawdź rewizję płyty, ważny jest także jaki posiada bios - nie każda rodzaj tego modelu płyty obsługuje Twój procesor.

Potrzebne dane dostępne na stronie:

http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-945p-s3_10.html
    LysyOsw
    Level 26  
    No to jest Rev 1.0 a w linku, który podałeś jest właśnie Rev 1.0 i obsługuje mój procesor (tak napisano), wersje biosu dopiero po podłączeniu monitora, to jak najpierw zrobić? sam zasilacz i wiatrak? Ile powinno być piknięć jeżeli będzie ok?
    artaa
    Level 43  
    Jedno piknięcie, ale z CPU i RAM. Reszta w dokumentacji.
    LysyOsw
    Level 26  
    Takie pytanie jeszcze jedno, jeżeli z miesiąc temu wymieniałem paste termoprzewodzącą na procesorze i radiatorze to teraz wystarczy przełozyć? Nie trzeba za każdym razem zmieniac tej pasty?
    artaa
    Level 43  
    Powinno się nakładać nową, lecz jak nie masz, a ilość obecnej jest wystarczająca, to zostaw jak jest. Przez miesiąc chyba ci nie wyschła?
    LysyOsw
    Level 26  
    Podlaczlem cpu + radiator, ram i bylo jedno piknięcie takie dluzsze. Dodalem do tego karte graficzna na pci expres i0 reakcji, co jest?