Witam wszystkich, mam pytanie co do sterowania zaworem 3dr na załączonym schemacie. Kocioł Zębiec, wersja Castorama, sterownik Luksus - nie obsłuży tego zaworu. Myślałem, żeby sterować temperaturą w jednym reprezentatywnym pomieszczeniu, na grzejnikach nie ma (i nie da rady założyć) zaworów termostatycznych. Wiem, że na rurze do naczynia wzbiorczego nie może byc zaworów, ale o niej tak naprawdę jest zasilana instalacja i nie mam jak osobnej rury wstawić, stąd kombinacja z zaworem różnicowym na obejściu pompy i 3rd razem. Znacie układ sterownik+siłownik+zawór 3dr, który zadziała w tym schemacie?
pozdrawiam
Nie wiem czemu chcesz sobie utrudnić wszystko.
Możesz zamontować regulator pokojowy bo ten sterownik posiada funkcje współpracy z takim regulatorem.
Za to nie posiada możliwości sterowania C.W.U. i to jest problem który powinieneś rozwiązać a Ty chcesz sobie sprezentować jeszcze jeden problem.
Na Twoim schemacie jest pompa ładująca do bojlera - tylko nic nie wspominasz o sterowaniu tej pompy.
Sterowanie o którym piszesz można i zazwyczaj osiąga się montując pompę za zaworem "3D" (identycznie jak w ogrzewaniu podłogowym) , lecz Twoja instalacja a raczej błędny sposób podłączenia naczynia wzbiorczego nie pozwala na to.
Domyślam się że to właśnie dlatego chcesz jakieś niekonwencjonalne rozwiązanie tego problemu.
Sterowniki do zaworów "3D" są dość drogie (w porównaniu ze sterownikiem "LUKSUS") i zazwyczaj ich czujnik montuje się na rurze.
Pewnie że można taki czujnik "powiesić" w pokoju tylko nie wiem czy temperatura od np. 30° C zadowoli Cię i czy o taki LUKSUS chodzi ?
Trochę chyba muszę dopisac, bo z mojego opisu nie wynika, że problem mam między innymi w tym, że kocioł jest przewymiarowany. Dlatego zawór 3dr. Czytam instrukcję mojego regulatora i stoi jak byk, że pompą cwu może sterować, natomiast współpracuje z regulatorem pokojowym, ale poprzez zmianę temperatury wody na wyjściu z kotła, co nic mi nie da, bo przy 0 C na zewnątrz i 50 C na kotle, w domu jest 25 C, czyli jest przegrzewany.
Help?
Wkleiłem też schemat od producenta sterownika, niestety u mnie nie zadziała, ze względu na przewymiarowanie kotła.
Sterownik LUKSUS bez żadnego dopisku PRO , R lub T nie obsługuje C.W.U. , więc albo sam nie wiesz jaki sterownik posiadasz , albo ja nie umiem czytać.
Jest to sterownik firmy ELSTER , w ofercie tej firmy są sterowniki bardziej zaawansowane technicznie i np. sterowniki z serii EKSPERT posiadają możliwość sterowania zaworami "3D" , czujnikiem pogodowym ale z kolei brakuje im możliwości współpracy z termostatem pokojowym.
Ja też wkleję obrazek z instrukcji obsługi , wydaje mi się że o różnych sterownikach piszemy.
Ten Twój to nie ten sam.
Nadal podtrzymuję swoje zdanie - nie musisz sobie utrudniać.
Możesz w bardzo łatwy sposób "oszukać" automatykę kotła a przy okazji uzyskasz zabezpieczenie kotła przed zbyt niskim powrotem.
Wystarczy wstawić ten zawór "3D" w inne miejsce i ustawiać go nawet ręcznie.
Tym sposobem mieszając zasilanie z powrotem uzyskiwać mniejszą temperaturę w domu.
Możliwe ze miejsce montażu tego zaworu jest prawidłowe , ale to zależy od tego jaki to jest zawór - mieszający czy rozdzielający.
NIe no ja nie chciałem udowadniać, że mam rację, tylko dla porządku pisałem o tym jaki mam sterownik. Mój sterownik to Luksus R, juz w szczegóły sie nie wdawałem, bo w tym zakresie wiem co mam i wiem, że nie uzyskam parametrów wody w instalacji c.o. takich, jakie chcę bez zastosowania podmieszania lub rozdzielenie strumieni. W schemacie, który zaproponowałem jest oczywiście zawór rozdzielający. Sęk w tym, że ręczne ustawianie zaworu 3dr przy zmiennych warunkach zewnętrznych to ciągłe chodzenie do kotłowni i niewygoda jesli np. nie ma nikogo w domu przez 3 dni a temperatura spadnie o 10 stopni.
Wyjściem z sytuacji będzie zakupienie tego :MR65-AC f-my Frisko . Cena przystępna ,choć to trochę na wyrost do twojej kotłowni . Uzyskasz pełna pogodową regulację układu . Nie kotła .
Dzięki za podpowiedzi. Na podstawie tego, co napisaliście stworzyłem schemat oparty (niestety) o 2 sterowniki. Tzn sterownik kotła utrzymuje temperaturę na kotle - jedyne co z nim robię to odłączam pompę c.o. (a za to przyłączam pompę c.w.u. oczywiście nie pod to samo wyjście). Za to RT-12 kontroluje pracę zaworu 3dr i pompy c.o. (docelowo dodam do niego regulator pokojowy, ale na razie będzie mierzył i utymywał temperaturę na zasilaniu).
I teraz się zastanawiam, czy sterownik Luksus R nie będzie miał problemu z tym, że odłączę od niego pompę? Czy kocioł mi nie zwariuje jak sam nie będzie mial możliwości włączenia pompy, żeby odebrać ogrzaną wodę?
Co sądzicie?
Wydaje mi się że powinieneś zawór "3d" przestawić dalej i pompa od C.O. powinna być "pod wpływem" sterownika kotła a samym zaworem steruj regulatorem RT-12.
Teraz uzasadnię - Pompa pracująca na "zlecenie" samego RT-12 po zamknięciu zaworu trójdrogowego nie będzie miała gdzie tłoczyć.
Taki rodzaj sterowania (jak na Twoim schemacie) byłby prawidłowy dla podłogówki (zawór mieszający).
Ty pisałeś że jest to zawór rozdzielający.
Na rysunku zaznaczyłem na czerwono kierunki przepływu.
po zamknięciu przepływu z kotła - pompa będzie tłoczyć w instalację a w Twoim przypadku w naczynie bo to będzie jedyna otwarta droga.
Damian, dzięki za sugestie, ale ja tego zaworu mieszającego w ogóle nie mam. Kupię po prostu taki, jaki będzie potrzebny. W schemacie, który ja przedstawiłem, zawór działa jako mieszający, bo zależy mi na obniżeniu temp. wody idącej w obieg c.o. Jeśli zawór byłby za pompą, to chyba RT-12 mierzyłby cały czas tę samą temperaturę, prawda?
Jeżeli to jest mieszający - to w takim razie brakuje czegoś innego. np. zaworu nadmiarowo-upustowego.
Tak czy owak to nie jest poprawne.
Chciałem delikatnie - żeby Cię nie zrazić , ale skoro uważasz że wiesz już wszystko.
Pozostaje życzyć wszystkiego dobrego.
ps. Czy teraz termostat pokojowy (ten który steruje RT-12) jest u sąsiada ?
Damian, wcale nie myślę, że wiem wszystko i nie wiem, czym mogłem Cię urazić. Po prostu chodzi mi o to, że komponentów układu jeszcze nie mam i dopiero je skompletuję. Jak możesz to wytlumacz proszę. Czy chodzi o to, że jak mam regulator pokojowy to RT-12 już nie mierzy temperatury na rurze zasilającej c.o.?
Napisałeś że to jest zawór rozdzielający - O.K.
Na pierwszym rysunku widać przepływ (zielona strzałka) - jeżeli w tym czasie będzie "chodzić" pompa , to nie będzie miała gdzie pchać.
Jedyną drogą będzie naczynie - tylko to chciałem powiedzieć.
Teraz napisałeś że to może być zawór mieszający - O.K.
Na drugim rysunku widać wyraźnie odcięcie kotła (w tym przypadku bez naczynia), ciekawe gdzie tym razem popłynie woda ?
Dlatego napisałem że brakuje Ci jeszcze czegoś.
A właśnie dlatego że nie masz jeszcze kompletnej armatury - wypada wszystko zaplanować , żeby potem nie "improwizować".
Bo takie rzeczy to tylko w "ERZE"
ps. RT-12 nie ma czujnika na rurze tylko ma mieć regulator pokojowy , więc nie będzie mierzył temperatury na rurze - tylko w pokoju.
I w zależności od tej temperatury będzie zamykał i otwierał zawór "3D".
Dlatego istnieje niebezpieczeństwo że zawór to jedno a pompa to drugie.
Nie znam tego sterownika i nie wiem czy po przestawieniu zaworu w inną pozycję wyłączy pompę. Co będzie jeżeli jej nie wyłączy ? (a to jest bardzo prawdopodobne)
Dlatego uważam że Twoja instalacja jest niekompletna i brakuje jej np. zaworu nadmiarowo-upustowego.
I "męskiej decyzji" - czy zastosować zawór mieszający czy rozdzielający.
Bo od tej decyzji będzie zależeć właśnie dokładne usytuowanie zaworu "3D" jak i nadmiarowo-upustowego.
To by było na tyle.