Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ST3500320AS SD15- problem z polaczeniem przez terminal

30 Lip 2010 18:45 9030 18
  • Poziom 11  
    Witam, kupiłem terminal dyskowy aby naprawić problemowy dysk ST3500320AS SD15.

    podłączam do usb, instaluje terminal, następnie uruchamiam program do terminala
    odpowiednio go konfiguruje, tj: wybrany Com (u mnie5) 384 000 / 8 / N / 1
    podlaczam kabelki od terminala do dysku RX z 1 z od złącza SATA, TX 2 od Sata
    podłączam zasilanie z osobnego zasilacza

    w programie terminal cisza/nic się nie pokazuje, czasem pokażą się znaczki jak niżej:
    " ţ˙ţţţ˙ţ˙˙˙ ".

    Czy robię coś źle? albo czemu nie ma odzewu od dysku?

    Pozdro
    Gryzzly
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 11  
    Nastąpiła pomyłka oczywiście że 384 00 / 8 / N / 1

    podłączam do zworek RX - 1 z lewej Tx-2 z lewej
    sprawdzałem czy terminal wypuszcza sygnał na kabelki i jest ok)

    Co rozumiesz pod połączeniem masy Zasilacza i Hdd?

    Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

    W takim razie kroje kabel od terminala i wydobywam GND, bo być może w tym jest cały szkopuł !!
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Przejściówka sobie bierze zasilanie z USB (+5V) Twojego komputera, tak?
    Dysk z tego co zrozumiałem podłączyłeś osobnym zasilaczem.
    Podłącza się RX, TX, GND.
    Gdyby zasilanie HDD było z Twojego komputera to - być może - GND można pominąć ale też lepiej podłączyć.
    Najpierw odstaw dysk, połącz RX z TX i pobaw się klawiaturą :wink:
  • Poziom 1  
    Gryzzly2 daj znać czy Ci problem znikl, u mnie jest identycznie... podlaczam RX TX a GND sobie dynda nie podlaczone do niczego.
    Mam zasilacz do dysku z przejsciowki do podlaczenia dysku wewn przez USB
    ST3500320AS SD15- problem z polaczeniem przez terminal

    lacze sie z terminalem... podpinam zasilanie... i wyskakuja same krzaki :/
  • Poziom 11  
    Złącze usb podłączone jest do gniazda USB w komputerze (rozebrałem wtyk usb od terminala, jest tam płytka z 1 strony USB, z 2 wychodzą 4 kabelki, GND, TX, RX, coś tam +to co na płytce)

    Dysk podłączony jest do osobnego zasilacza komputerowego (jakiś 350W odpalany ze zwarcia 2 pinów)

    jak robię zwarcie RX i TX to w programie HyperTerminal pisząc na klawiaturze pokazują się litery, jeżeli styku nie ma, wciskając literki na klawiaturze nie pojawiają się one w oknie HyperTerminal.

    Do wtyku zworkoweg podłączam w następujący sposób

    od lewej (sąsiadujący z SATA z lewej strony) RX, Tx, GND - 4 z prawej jest wolny.

    I tak nie mogę się połączyć z dyskiem.

    Jakieś nowe wskazówki?

    PS: evilook - mnie też się pokazują krzaki, z tym że jak podłącze GND to się nic nie pokazuje !! :(
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Gryzzly2 napisał:
    jak robię zwarcie RX i TX to w programi HyperTerminal pisząc na klawiaturze pokazują sie liter, jezeli styku nie ma, wciskajac literki na klawiaturze nie pojawiaja sie one w okinie HyperTerminal.

    OK

    ST3500320AS SD15- problem z polaczeniem przez terminal

    Jak brak reakcji (CTRL+z) to może zamiana RX,TX pomoże.
  • Poziom 11  
    Na różne sposoby próbowałem. Na 2 rożnych komputerach i lipa.

    Czy jest istotne czy Usb jest 1 czy 2.0?
  • Poziom 14  
    Zasilajcie dysk z komputera a nie zewnętrznym zasilaczem.
  • Poziom 11  
    tzn, mam normalnie podłączyć i odłączyć wtyczkę od zasilacza z komputera na którym to robię?

    Edit:

    Próbowałem z zasilania z komputera -> nie dało rady.

    Dysk się odpala, słychać strojenie głowic oraz jak rozpędzają się talerze !!??

    Czy może być coś nie tak z elektroniką?
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Gryzzly2, niezwłocznie popraw wszystkie swoje posty!
  • Poziom 11  
    dokonałem korekt
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Jak używasz hyperterminala to można spróbować tego:
    http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html

    dodatkowo inny Seagate np. jakiś stary model chociaż ze sprawną elektroniką

    edit:
    Gryzzly2 napisał:
    Nie za bardzo kumam o co Ci chodzi...
    Jezeli o Putty to nie ma to żadnego znaczenia

    Jeśli terminal choć raz zadziałał na innym dysku (np. j.w.) to można przyczepić się do HDD...
    HT też powinien działać co nie znaczy, że nie można sprawdzić na czym innym.
  • Poziom 11  
    WojtasJD napisał:
    Jak używasz hyperterminala to można spróbować tego:
    http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html

    dodatkowo inny Seagate np. jakiś stary model chociaż ze sprawną elektroniką


    Nie za bardzo kumam o co Ci chodzi...
    Jezeli o Putty to nie ma to żadnego znaczenia


    Jaka może być diagnoza, jeżeli dysk nie chcę się połączyć przez terminal ??

    Edit:
    Sprawdzałem na 2 różnych programach, reakcja jest ta sama.

    Co by się stało, gdybym podmienił elektronikę ?
    czy dysk by ruszyl?
  • Poziom 2  
    I jak się skończyło??

    Czy udało się podpiąć do tego dysku => właśnie siedzę z laptopem podpiętym po comie do dysku i za nic nie potrafię się z nim połączyć :).

    Patrząc na kabelek jest IDENTYCZNY
  • Poziom 11  
    Dysk nie zaskoczył :(

    Miałem nadzieję, że spece z Elektrody pomogą, doradzą, ale jak widać temat umarł :(
  • Poziom 2  
    Próbuj do skutku, również miałem problemy ale ruszyło. Zajęło mi to miesiąc. Nie wiele więcej można dodać, do tego co już napisano na ten temat w sieci.

    Moje propozycje:
    -sprawdź połączenia przy dysku, upewnij się że są minimalne opory, przetrzyj kable z izolacji, opal lutownicą, użyj zacisków jeśli trzeba - to nie ma tylko stykać się z dyskiem, ma byś połączone;

    -użyj inny program np.PuTTY i skonfiguruj go poprawnie;

    -sprawdź na innym komputerze z innym OS;

    -użyj inny kabel (innego producenta) lub zbuduj własny terminal (w moim przypadku ruszyło na kablu USB noki);

    -jeśli terminal działa, tj.zwraca znaczki z klawiatury (dokładnie te same, nie jakieś tam krzaczki - jak u mnie - dlatego że połączenie było złe); to jesteś już blisko;

    -zastanów się nad tym co robisz źle lub co prawdopodobnie mogłeś zrobić źle, sprawdź i popraw lub zrób to inaczej. Ja tą metodą uruchomiłem i odzyskałem dane no ale ja tak mam, że jak się uprę na coś to nie ma Bola ;) Powodzenia.
  • Poziom 10  
    Miałem identyczny problem rozwiązaniem było podłączenie wszystkich przewodów (zasilania, komunikacji z kompem), po podłączeniu terminal poprawnie działa

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    dysk oddalem do specjalisty dane odzyskane !!