Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki piecyk do pogrzewania wody

niunia2101 31 Jul 2010 13:32 3281 13
    niunia2101
    Level 10  
    Witam.
    mam mały problem z dobraniem piecyk do podgrzewania wody. Piecyk miałby obsłużyć zlewozmywak, umywalkę i kabinę prysznicową. jaki piecyk polecacie zamontować ?? Aktualnie posiadam Neckar 19E i mam same problemy z nim po podłączeniu kabiny prysznicowej.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Twój Neckar powinien dać radę obsłużyć kabinę prysznicową. Może masz źle wyregulowaną moc i przepływ. Może też za daleko woda musi płynąć. Jak jest długość rury od piecyka do baterii prysznica?
    niunia2101
    Level 10  
    Do kabiny jakieś max 2mb. Mam kabinę z panelem, podejrzewam że może to być tez przyczyną. Zbyt mała średnica przewodów na panelu. I tak miałem zamiar zmienić na inny ze sterowaniem automatycznym.
    niunia2101
    Level 10  
    Z tego co słyszałem te nowsze modele piecyków już są w stanie obsłużyć nawet 3 krany działające jednocześnie. (zlewozmywak, umywalka, kabina) bez jakiej kolwiek straty na wodzie czy temperaturze
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Dobrze słyszałeś. Najnowsze dziecko Junkersa potrafi wylać z siebie nawet 30 litrów gorącej wody.
    Musisz jednak nieco poczekać, bo nie ma go w ofercie na dzień dzisiejszy.
    niunia2101
    Level 10  
    A co polecałbys z innej stajni?? Np Vaillant, Buderus viessmann. mają coś takiego w ofercie bo nie bardzo się w tym jeszcze orientowałem.
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W Vaillancie coś znajdziesz , w Buderusie nie.
    Raven999
    Level 14  
    pobor ciepłej wody ustal sie wg. norm zużycia c.w.u. lub indywid. potrzeb z naddatkiem 25%. oraz współczynnika jednoczesności poboru. literatura "Projketowanie instalcji ciepłej wody użytkowej" S.Mańkowski
    Tomasz Klinke ....."Ogrzewnictowo, wentylacja,Klimatyzacja" .
    W zależności od tego czy sysytem jest przepływowy czy akumulacyjny.

Popraw pisownię w poście - regulamin !
    mod.serwisant73
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Faktycznie, są piecyki o większej mocy. Produkuje je m. in. Junkers. Tyle, że są one droższe od tych o mocy ok. 19,2kW. Właściwie to optymalna moc grzewcza piecyka łazienkowego to ok. 23kW. Junkers produkuje nawet dochodzące do 30kW, ale takiego to chyba nie potrzeba (wtedy można RÓWNOCZEŚNIE pobierać wodę do prysznica i umywalki).
    monika7791
    Level 10  
    witam ja zdecydowałam się na kupno

http://allegro.onet...

czy dobry wybór? nie wiem .polecali mi Saunier duval opalia c11e ,ale mąż stwierdził ze nie zna firmy i nie kupi tego piecyka .
    początkowo chcieliśmy junkersa wrdp 11- 2b .który lepszy ,poradzi ktoś :-)

Moderated By mirrzo:

usunąłem link do aukcji - regulamin

wnoto
    Level 34  
    monika7791 wrote:

czy dobry wybór? nie wiem .polecali mi Saunier duval opalia c11e ,ale mąż stwierdził ze nie zna firmy i nie kupi tego piecyka .

Moderated By mirrzo:

Znalazłem fajny kwiatek w opisie tego urządzenia
    "dzięki zastosowaniu ciekłokrystalicznego wyświetlacza następuje stabilizacja temperatury pobieranej wody"
    To jakaś nowa technologia zapewne :):):)

Ten piecy z tego co piszą ma podobny wydatek ciepłej wody jak opisany w pierwszym poście.
    Proszę opisać dokładnie na czym polega problem. A nie od razu rzucać się do wymiany.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    monika7791 wrote:

Moderated By mirrzo:

To mały piecyk, moc 19,2 kW. Radziłbym nieco większego Junkersa (ok. 23kW).