Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy Harman Kardon AVR155 będzie pasował do kina domowego?

yachtclub 31 Jul 2010 16:55 6205 18
    yachtclub
    Level 10  
    Witam.
    Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprzęt RTV. Chcę złożyć kino domowe do telewizora Full HD Samsung . Mam odtwaracz Blu Ray Samsung BD-C5500. Nie jestem audiofilem ,ale chciałbym aby sprzęt w miarę grał i jako tako wyglądał. W założeniu mam do wydania nie więcej niż 3000zł. Pokój do nagłośnienia to 21m kw. Jesli dobrze rozumuję, to brakuje mi amplitunera i kolumn. Pomyślałem o Harman Kardon AVR155 . Nie mam pojęcia jakie kolumny do tego dobrać. Czy będzie to dobrze współdziałało? A może jakieś inne propozycje. Co do kolumn to nie mam wogóle rozeznania.
    Pablo1964
    Moderator
    Jeżeli nie będzie Ci brakować dekoderów bezstratnych systemów 7.1 DTS-HD i Dolby TrueHD oraz podstawą nie będzie słuchanie muzyki, sądzę, że będziesz zadowolony.
    yachtclub
    Level 10  
    Pieknie powiedziane. Wspominałem że jestem laikiem i nic z tego nie rozumiem. Czy możesz mi powiedzieć z czym się to wiąże w praktyce?
    Pablo1964
    Moderator
    Standard HD (a tym samym odtwarzacze blu-ray) przynosi nowe, bezstratne systemy kodowania dźwięku w formacie 7.1. Do dotychczas stosowanych mają się one mniej więcej tak jak płyta CD do mp3. Sądzę, że AVR155 już oczekuje na następcę, który będzie wyposażony w dekodery nowych systemów. Wyższy model AVR255 już je ma "na pokładzie". Z drugiej jednak strony, z odtwarzacza można wyprowadzić analogowo zdekodowany sygnał i tak podpiąć do amplitunera.

Amplitunery H/K brzmią w muzyce lepiej od równorzędnych cenowo odpowiedników konkurencji. Lecz seria 1xx to najniższa półka i ta właśnie półka (niezależnie od producenta) przeznaczona jest w zasadzie wyłącznie na potrzeby kina domowego.
    yachtclub
    Level 10  
    Teraz juz coś zaczynam " łapać". Czyli w moim przypadku lepszy byłby Harman Kardon AVR 255. No to zostaje sprawa kolumn. Na początku chciałbym kupić dwie, później bedzie chyba mozna rozbudować kino o kolejne. Za jakimi powinienem się rozgladać na początek? Po zakupie AVR 255 na kolumny mogę wydać max 1500zł, no moze jak sie sprężę to do 2000zł. Cym sie powinieme kierowac w wyborze?
    Pablo1964
    Moderator
    Takie rozwiązanie ma sens przy założeniu, że kolumny uzupełnisz w krótkim czasie. Gdybyś miał jednak czekać około roku lub dłużej, lepszym rozwiązaniem będzie wzmacniacz lub amplituner stereofoniczny. Czego zamierzasz słuchać i w jakich proporcjach?
    yachtclub
    Level 10  
    Jak wczesniej zaznaczyłem nie jestem audiofilem i do tego zupełnym laikiem w tych sprawach. Nie mam sprecyzowanych wymagań. Sprzęt ma głownie odtwarzać filmy a czasami bedzie wykorzystywany do odtwarzania spokojnej muzyki. Myślę , że w proporcjach 60-40. Jeśli chodzi o muzykę to jazz, smooth jazz, instrumentalną. Ale zalezy mi głównie na efektach dżwiekowych kina domowego. Z dobrym dżwiekiem film zupełnie inaczej sie ogląda.
    Pablo1964
    Moderator
    W takim razie nie ograniczaj się do dwóch kolumn. U mnie amplituner H/K gra z kolumnami JBL serii E i jest bardzo dobrze ale w muzyce jazzowej może przeszkadzać ich nieco konturowe brzmienie. Słuchałem kiedyś z Harmanem kolumn Infinity serii Beta i brzmiały całkiem inaczej ale też ciekawie.
    yachtclub
    Level 10  
    A może rozwazyć kupno uzywanych kolumn? Widziałem na allegro taki zestaw: JBL Seria NORTHRIDGE
    Składa się z następujących elementów:
    E90 x 2;
    E20 x 2;
    EC25;
    E250P;
    Cena aktualna 1700zł
    http://allegro.pl/item1155059497.html
    Pablo1964
    Moderator
    Warto. W kinie i dynamicznej muzyce zagrają świetnie. Grają uwypuklonym wyższym basem i lekko wycofanym środkiem pasma - jazzu warto byłoby posłuchać przed zakupem.
    yachtclub
    Level 10  
    Dzięki za poradę. Mimo duzej odległości ( 300km) pojadę chyba odsłuchać te kolumny i je kupię. Odpadnie ryzyko uszkodzenia w czasie przesyłki.
    Pablo1964
    Moderator
    Opisz swoje wrażenia. Jestem ciekaw. Wielu opluwa te kolumny a ja bardzo lubię ich brzmienie.
    yachtclub
    Level 10  
    Niestety dałem ciała w licytacji i zestaw przeszedł koło nosa. W akcie rozpaczy udałem się do sklepu specjalistycznego Audiofil. Zaproponowano mi tam Harmon Kardon AVR w cenie 2250zł + kolumny Monitor Audio Bronze BR fronty 1800zł a razem z centralnym i satelitami ( bez subwofera) 3200zł. Słyszałem i czytałem że to dobra firma ale nie wiem czytaki zestaw będzie optymalny i czy ceny są do przyjęcia. Dodam że zaproponowali gratis skonfigurowanie tego wszystkiego. Nie ukrywam , że dla mnie jako laika to duży plus takie podejście.
    dues
    Level 28  
    yachtclub wrote:
    Dodam że zaproponowali gratis skonfigurowanie tego wszystkiego. Nie ukrywam , że dla mnie jako laika to duży plus takie podejście.

Na skonfigurowanie potrzeba kilku dni odsłuchów różnego rodzaju muzyki oraz filmów i najlepiej dokonać tego samemu wedle upodobań.
    H/k AVR 255 dostaniesz za 2000zł z dostawą do domu.
    Co do kolumn za takie pieniądze warto zwrócić uwagę na STX FX-300 (niestety są tylko fronty), oraz Tonsil Siesta-można było kupić 5.1 za 3300zł.
    ido
    Level 10  
    Witam. Ja składam kino domowe od roku i posiadam avr155,kolumny infinity classia(narazie satelitki c205i woofer psw8)z czasem mam zamiar dokupic fronty c336 i centrala.Muszę ci napisać że dwie satelity i woofer dają naprawdę fajny efekt przy słuchaniu muzyki jak i ogłądanie filmu sprawia że czuję się jak w kinie.Cena woofera psw8 i c205 to ok w promocji w mm (dni bez wat)2200pln.Polecam !!!!
    yachtclub
    Level 10  
    Muszę przyznać , że takiej mozliwości rozbudowy sprzetu nie brałem pod uwagę. Zawsze myślałem , ze lepiej kupić komplet a jak brakuje kasy to najpierw fronty.Okazuje się , że mozna zacząć od drugiej strony. Ciekawych rzeczy mozna sie tutaj dowiedzieć. Mam nad czym myślać.
    yachtclub
    Level 10  
    No i stało się. Po dłuuuugim namyśle zdecydowałem się i zakupiłem Harman Kardon AVR260 i do tego kolumny frontowe Monitor Audio Bronze BX5. Opłacalo się zaczekać, bo okazało się, że BR5 to stary model a od września są w sprzedazy BX5. Wygladaja o niebo lepiej niż BR5 . Cóż o takim zestawie mona powiedzieć? Przede wszystkim gra to fantastycznie. Nie jestem melomanem, ale dobrą jakośc dźwieku potrafię wychwycić. Dodam, że załozenie było takie ( przyjęte pod naciskiem zony) , aby kolumny nie bedą za wielkie gabarytowo. Pomimo nieduzych gabarytów świetnie sobie radzą. Miało byc kino domowe, a jest na razie stereo. Mam ndzieję, ze w niedługim czasie żona "przełknie" dokupienie głosnika centralnego i dwóch satelit.
    yachtclub
    Level 10  
    Śmiało mogę polecić taką konfigurację sprzętu.