Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    PLEXI
    Level 24  
    Witam.

Coś nieprawdopodobnego to co opisujesz.

Metoda pomiaru dobra.

Sprawdź czy antena nie jest uszkodzona, czy gdzieś przy cewce np. lut nie puścił.

Tak wielka zmiana w jednej bandzie świadczy o tym iż prawdopodobnie antena uszkodzona, sprawdź też kabel antenowy.

Zamieść fotkę , która zilustruje nam sposób montażu tej anteny.
    Nic nie piszesz na temat jak i gdzie umocowałeś antenę.

Usytuowanie anteny względem innych przedmiotów np. anten telewizyjnych , ścian budynków, balustrad balkonowych , kominów itp. też ma znaczenie. Dlatego zamieść fotkę jak i gdzie zamontowałeś antenę. To pomoże w doradzeniu i rozwiązaniu problemu.
    Anonymous
    Anonymous  
    PLEXI
    Level 24  
    Jaka jest odległość anteny od szczytu dachu?

Jeśli masz multimetr w domku to wykonaj następujące pomiary:

1. Mulwimetr ustaw na zakres 200 ohm , zbadaj rezystancję na gnieździe przy antenie.
    Nie pamiętam dokładnie czy antena tego typu to antena tzw. zamknięta czy otwarta.
    Jeśli jest to antena zamknięta to rezystancja na gnieździe przy antenie powinna być bliska zeru - mierząc między gorącym , a ekranem.
    Jeśli jest to antena typu otwartego miernik powinien wskazać przekroczenie zakresu pomiarowego.
    2. Ponownie miernik ustaw na 200 ohm i zmierz rezystancję między gorącym w gnieździe anteny a promiennikiem, powinna być bliska zeru.

Niestety obaj nie znamy dokładnej konstrukcji tej anteny , więc nie możemy byc pewni czy jest ona typu otwartego czy zamkniętego.

Niedawno miałem przypadek anteny ( masen 5/8 fali, 3 przeciwwagi ) tego producenta , że lut się urwał od cewki i nie było połączenia między gorącym w gnieździe a promiennikiem, antena zachowywała się podobnie do twojej antenki.

Najlepiej rozkręć antenę na części szczególnie tą cześć anteny która zakryta jest plastikową tuleją i sprawdź czy nie ma uszkodzenia w obwodzie gniazdo- cewka- promiennik.
    Ewentualnie zapytaj o schemat anteny producenta.

Tu masz jego dane " 43-300 Bielsko-Biała ul. Bukietowa 14 tel/fax: 33/810-04-48, ul. Szkolna 1d tel/fax: 33/816-99-27 "

Dodano po 4 [minuty]:

Unikałbym łączenia dwóch różnych rodzaji kabli .

Współczynnik swr jest wyznacznikiem wystrojenia anteny , wystrojenie to ma znaczenie przy nadawaniu , dlatego jest takie bardzo ważne by nie uszkodzić końcówki w torze nadajnika.
    Przy odbiorze mie ma to znaczenia.
    Anonymous
    Anonymous  
    PLEXI
    Level 24  
    Pewnie może mieć znaczenie.
    Najlepiej to tak jak pisałem zadzwoń do producenta, może cos ci pomoże.
    Spróbuj jeszcze przesunąć antenę w mocowaniu , tak aby obejma która przytrzymuje antenę była bliżej przeciwwagi , a nie bliżej promiennika.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    PKi
    Level 21  
    Co z uziemieniem stacji i anteny? Zdaje się że ta antena w pewnym stopniu wykorzysuje fider jako część anteny :(
    Anonymous
    Anonymous  
    c2h5oh
    Moderator
    Ta antena jest zaprojektowana do mocowania na barierce balkonu.
    Barierka jest uwzględniona w konstrukcji tej anteny i niejako stanowi jej integralną część.
    Mocowanie jej w inny sposób i w innym miejscu (na przykład dach czy maszt) wpływa na jej charakterystykę promieniowania i SWR i nie jest dobrym pomysłem.
    Właśnie dlatego ta antena ma tylko jedną przeciwwagę. Nie sugeruj się zdjęciami reklamowymi :).
    Spróbuj zamocować antenę zgodnie z przeznaczeniem (do barierki balkonu) i wtedy dokonaj pomiarów SWR.
    Pamiętaj, że po takiej "antenie" rewelacji nie należy się spodziewać.

Prawidłowy sposób montażu tej anteny:

SWR antenki masen boomerang
    buntovnik
    Level 10  
    Jestem "szczęśliwym" posiadaczem podobnej antenki. Kolega c2h5oh napisał że umiejscownienie anteny ma znaczenie u mnie przez pewien okres zamontowana była jako balkonówka (na balustradzie) - było nawet ok, później postanowiłem ją podnieść ponad dach, użyłem do tego jakiegoś profilu z castoramy i stał się wielki haos - okazało się że antena jest za blisko rynny (z ocynku). Odsunąłem maszt z antenką od rynny i poprawiło się.

1. Być może odsunięcie anteny od rynien i innego żelastwa coś pomoże.
    2. Sprawdz przejścia między gorącą żyłą na obu końcach, tak samo oploty, a później czy nie ma przejścia między oplotem a gorącą żyłą.
    3. Promiennik koniecznie na zewnątrz budynku.
    Anonymous
    Anonymous