Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xytronic LF369D problem z grzałką

Glowa_Sandacza 01 Aug 2010 17:59 2534 4
    Glowa_Sandacza
    Level 9  
    Witam,

kupiłem jakiś czas temu stację lutowniczą LF369D. Wszystko było ok, do dzisiaj.

Stacja nie jest w stanie nagrzać grotu do temp. 350°C. Wyskakuje komunikat "H-E" który oznacza problemy z grzałką. Wymieniłem grot, wycierałem grzałkę czystą, suchą, bawełnianą ścierką i nic. Obniżyłem temperaturę do 200°C i grot się nagrzał. Jednak po ok. 5 sekundach znów wyskoczył błąd H-E.

Co robić w takiej sytuacji? Może wyczyścić grzałkę, ale czym?
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Co da czyszczenie grzałki.
    Należy sprawdzić czy grzałka jest sprawna i popranie zasilana.
    Grzałkę można zamówić np. www.biall.com.pl .
    Jeśli to problem z elektroniką, to o ile mnie pamięć nie myli, padała jakaś dioda zenera.
    Było pisane na forum - poszukaj.
    bluszczu1992
    Level 11  
    Witam! Mam podobny problem z kominukatem "H-E". Z tym że stacja lutownicza jest prawie nowa, wiec mysle ze to nie wina grzałki. grzałka grzeje, topi cyne, jednak po chwili wyskakuje "H-E" i grzałka się wyłącza.

Rubens, pisales cos o diodzie zenera. Która to mogla by byc, albo jaki element może być temu winny?
    Glowa_Sandacza
    Level 9  
    Ostatecznie wysłałem stację do serwisu. Od tego czasu działa znakomicie. Na stronie biall.com.pl jest formularz reklamacji który trzeba dołączyć.
    mfireb
    Level 11  
    Witam posiadam podobny problem z lutownicą grzeje się do pewnego momentu i wyskakuje taki sam błąd temperatury, czy ktoś już uporał się z tym problemem