Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mierniki instalacji Metrel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

hydrofor- mh 1300 Omnigena- napięcie na obudowie?

00nina00 01 Sie 2010 18:55 4095 4
  • #1 01 Sie 2010 18:55
    00nina00
    Poziom 2  

    Witam serdecznie.
    Mam problem: wymieniałam dziś wyłącznik ciśnieniowy w hydroforze mej mamy i mam problem. Po zamontowaniu wszystkiego i włączeniu prądu, na pompie, rurach, baniaku i innych metalowych częściach kopie prąd, sprawdzałam też te miejsca próbnikiem i pokazuje, że jest tam jakieś napięcie (taki podstawy próbnik który świeci gdy dotknie się tzw. plusa).

    Nie wiem czy było tak wcześniej, ale nie sądzę bo kogoś pewnie by popieściło. Jednak nie rozumiem dla czego zmiana wyłącznika ciśnieniowego mogła by spowodować takie zjawisko?

    Dodam, że prąd pojawia się na pompie tylko jak wyłącznik ciśnieniowy załączy prąd. Więc nie jest tak, że ktoś w instalacji elektrycznej podłączył tzw. plus pod tzw. uziemienie.

    Nie wiem za bardzo co robić. Czy powodem tego jest przebicie gdzieś w silniku?
    Dodam, że silnik, baniak i przyłącza się dość mocno "pocą" i ogólnie w miejscu gdzie stoi zestaw jest dość wilgotno.

    Hydrofor jest na gwarancji. Jest to pompa 1 fazowa, dokładna nazwa mh 1300 firmy omnigena.

    Pomijając kwestie bezpieczeństwa, to czy przez takie zjawisko może dojść do uszkodzenia pompy?

    Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.

    0 4
  • Mierniki instalacji Metrel
  • #2 01 Sie 2010 19:24
    marian_em
    Poziom 26  

    Do "korpusu" wyłącznika ciśnieniowego i silnika podłączony jest (powinien być) przewód ochronny. Jeśli hydrofor "kopie" to znaczy, że ten przewód ochronny nie jest podłączony tam gdzie być powinien. Sprawdź to zanim Ty albo ktoś inny przyklei się do tego urządzenia dożywotnio.

    00nina00 napisał:
    Pomijając kwestie bezpieczeństwa
    Pominąć można wszystkie kwestie za wyjątkiem bezpieczeństwa...

    0
  • Mierniki instalacji Metrel
  • #3 01 Sie 2010 21:12
    00nina00
    Poziom 2  

    Witam.
    Wszystko podłączone jest tak jak było oryginalnie (za czasów kiedy to hydrofor nie kopał). Mówisz o przewodzie bezpieczeństwa, czy chodzi o przewód tzw. uziemienia (kolor żółty lub żółto niebieski?) , jeśli tak, to jest on podłączony do korpusu wyłącznika (do korpusu podłączone jest tzw. uziemienie z/do (?) silnika i uziemienie z/do instalacji elektrycznej). Ogólnie jak pisałam wszystko podłączone tak jak było oryginalnie, wyłącznik ciśnieniowy identyczny z poprzednim.

    Czy można uszkodzić silnik korzystając z tego hydroforu w takim stanie?

    P.s. hydrofor jest w studzience, zamknięty jak w sejfie i nikt nie powołany się do niego nie przyklei :D

    0
  • #4 01 Sie 2010 21:58
    krzysiek7
    Poziom 34  

    Nie ważne że hydrofor jest zamknięty w studzience, tak czy inaczej stanowi zagrożenie. Z tego co widzę to Twoja wiedza nie wystarczy do zlokalizowania i usunięcia tej usterki. Proponuję go wyłączyć i wezwać elektryka zanim stanie się nieszczęście. Tak jak napisał kolega marian_em, bezpieczeństwa nie można tu pominąć.

    0
  • #5 01 Sie 2010 22:31
    marian_em
    Poziom 26  

    00nina00 napisał:
    Witam.
    Wszystko podłączone jest tak jak było oryginalnie (za czasów kiedy to hydrofor nie kopał).
    Skoro kopie to albo nie jest podłączone jak było albo od początku było podłączone niewłaściwie i dopiero teraz "wyszło".
    Cytat:
    Mówisz o przewodzie bezpieczeństwa, czy chodzi o przewód tzw. uziemienia (kolor żółty lub żółto niebieski?)
    Mówię o przewodzie zielono-żółtym (jakkolwiek by go nie nazwać).
    Cytat:
    jeśli tak, to jest on podłączony do korpusu wyłącznika (do korpusu podłączone jest tzw. uziemienie z/do (?) silnika i uziemienie z/do instalacji elektrycznej). Ogólnie jak pisałam wszystko podłączone tak jak było oryginalnie, wyłącznik ciśnieniowy identyczny z poprzednim.
    Problemowe połączenie prawdopodobnie jest gdzieś w instalacji, może w gniazdku bolec wisi w powietrzu i stąd odczucie kopania. W każdym razie bezpieczne to nie jest.

    Cytat:
    Czy można uszkodzić silnik korzystając z tego hydroforu w takim stanie?
    Można.

    0