Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP 3052 błąd 49 włącz->wyłącz . Problem ze skanerem

02 Sie 2010 14:04 3069 6
  • Poziom 31  
    Witam, od pewnego czasu pojawia się ten błąd i maszyna restartuje się ciągle. Dostałem się do skanera, świecił, ale nie wrócił na swoje miejsce początkowe słychać trzaski w skanerze. Można coś z tym zrobić? Z tego co wyczytałęm na forum te modele tak mają i wymiana skanera 700zł...
  • Poziom 13  
    No niestety mają rację, ale skoro są trzaski zobacz czy silnik napędzający jest ok. miałem raz uszkodzone kable silnika i raz uszkodzoną rolkę na silniku
  • Poziom 31  
    Dzięki za pomoc, a masz może jakiś service manual do tego jak się do tego dostać i sprawdzić ten silnik,rolki?

    Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

    Wyczyściłem okolice silniczka, zalałem olejem troszkę, i teraz jest błąd skanera 2, piszą żeby wyczyścić lustra, ale gdzie one są? Przy tym błędzie skaner wyświetla się ale nie restartuje jak wcześniej

    Dodano po 42 [minuty]:

    Ok wyczyściłem lustra, skaner troszkę odjeżdza do przodu ale pisze nadal rozgrzewanie skanera...

    Dodano po 35 [minuty]:

    Mam problem z uruchomieniem zasilania, po włączeniu na wyświetlaczu cisza, z tyłu pisk ...
  • Poziom 18  
    Sprawdź pasmo wpinane w skaner. Oprócz luster w skanerze jest jeszcze świetlówka która delikatnie trzeba wyjąć i wyczyścić oraz odbłyśnik który ją otacza.
    Co do włączania to może czegoś nie wpiąłeś?
  • Poziom 31  
    Wszystko na nowo rozkręciłem, poskładałem nie ma tam zbyt dużo śrubek wiec błędów nie ma, wtyki wszystkie wpięte. Tak jakby w układzie zasilania urządzenia przetwornica piszczała ciągle, aż do momentu odłączenia zasilania, gołym okiem nie widać by coś było uszkodzone.
  • Poziom 2  
    Mam ten sam problem...tyle że poza irytującym piskiem wszystko działa.

    Jakieś pomysły?

    Wymiana przetwornicy cycuś?
  • Poziom 21  
    Richter napisał:
    Wszystko na nowo rozkręciłem, poskładałem nie ma tam zbyt dużo śrubek wiec błędów nie ma, wtyki wszystkie wpięte. Tak jakby w układzie zasilania urządzenia przetwornica piszczała ciągle, aż do momentu odłączenia zasilania, gołym okiem nie widać by coś było uszkodzone.


    Te przetwornice lubią piszczeć jak coś jest przywarte.
    Najlepiej po kolei sprawdzaj co powoduje piszczenie