Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Soobwofer Tevion RV-3006 Problem z głośnym buczeniem

Djstan 03 Aug 2010 23:51 2910 21
  • #1
    Djstan
    Level 10  
    Witam
    Piszę z pytaniem które pewnie pojawiło się nie raz. Dostałem ostatnio soobwofer który buczy. Poztaram sie teraz opisać to dokładnie.Jeżeli chodzi o subwoofer to jest to tani beznadziejny sprzęt Tevion model:RV-3006 ale chciałbym cos z nim zrobić bo nie bede miał innego przez najbliższy czas. Buczenie: gdy włączam go do zasilania i naciskam power odrazu jest głośne buczenie nawet gdy jest odłączone od niego wszystko głośniki sygnał poprostu na "sucho" buczenie równiez nie jest zalezne od poziomu ustawionej głośności. Gdy włączam pierwszym dzwiekiem który słychać jest "klik" dosłownie ułamek sekundy przed buczeniem tak jak by dosłownie przekaźnik przeskakiwał tylko troche głośniej.
    Jeśli macie jakieś pomysły proszę o radę.
    Pozdrawiam i z góry dzięki
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    Djstan
    Level 10  
    Chciałem posprawdzac to co napisałes Bogdan i pierwsze co ukazało mi sie po rozkręceniu to lekko popalone wszystkie wtyki dosłownie kazdy jeden wtyk w srodku jest jakby lekko opalony zapalniczka nawet nie lekko jak myślisz przez co to moze byc ?? Bo nie wiem czy to ruszac wogóle.
  • #4
    dzimi
    Moderator
    Wrzuć zdjęcia będzie łatwiej. Możliwe że będzie trzeba to powymieniać.
  • #5
    Djstan
    Level 10  
    Soobwofer Tevion RV-3006 Problem z głośnym buczeniem Soobwofer Tevion RV-3006 Problem z głośnym buczeniem Soobwofer Tevion RV-3006 Problem z głośnym buczeniem

    sory za słaba jakosc zdjec ale tylko telefonem moge obecnie zrobic
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    gres
    Level 12  
    Witam
    co do wtyczek to jest to klej który przez lata się utlenił, zabezpieczał on przed wysunięciem się wtyczek. A co do usterki podejrzewam końcówkę mocy, lecz elektrolity też mogą być tego przyczyną lecz w mniejszym stopniu. Dobrze by było gdybyś zlokalizował układ który steruje buczącym głośnikiem, myślę że nie będzie z tym problemu i podaj jego symbol. Pozdro :)
  • #8
    Djstan
    Level 10  
    Postaram się dziś wymienić te dwa kondensatory i znalazłem jeszcze dwa małe spuchnięte więc też je wymienię i zobaczymy czy to pomoże. Mam nadzieje ze tylko czas dziś mi na to pozwoli :/
    Gres w jaki sposób zlokalizować ten układ ??
  • #9
    gres
    Level 12  
    Po prostu leć po przewodach do płytki i dalej po ścieżkach, może być też połączony przez kondensator około 1000uF z układem. Zależy od konstrukcji wzmacniacza, myślę że będzie on w konfiguracji H. Można to sprawdzić miernikiem pomiędzy masą wzmacniacza a jednym z końcówek głośnika, jeśli będzie połowa zasilania znaczy że głośnik łączy się bezpośrednio z układem jeśli będzie zero to przez kondensator.
  • #10
    Djstan
    Level 10  
    Po drodze z głośnika mam dwa rezystory o wartościach 10W 2ohmJ od nich dopiero jest połączenie z płytą tylko na niej nie ma zadnego układu więc myślę że są to dwa kondensatory o wartosciach 4700 i 25V jedyne układy jakie są w całej konstrukcji to układy które są na wejsciach sygnału pojedynczeGO I 5.1
  • #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    Djstan
    Level 10  
    do radiatora przykręcone są mosfety dokładnie 7 szt o oznaczeniach 5szt oznaczenie D2030A i dwie szt o oznaczeniach D1875 a w prawym górnym rogu zdjecia trzeciego sa zamontowane wejscia sygnalowe i wyjscia na glosniki
  • #13
    User removed account
    User removed account  
  • #14
    Djstan
    Level 10  
    tak wszystko dział normalnie muzyka leci z głośników wraz z buczeniem, też mi sie wydaje zo to kondensatory tylko dzis nie mialem kiedy ich poszukac i wymienic zaly dzien w pracy. postaram sie jak najszybciej to zrobic
  • #15
    User removed account
    User removed account  
  • #16
    Djstan
    Level 10  
    Przepraszam ze tak długo to trwało ale praca zajmuje za dużo czasu :/ Dwa kondensatory wymienione te dwa i 7 innych wymieniłem bo wyglądały mi na lekko spuchnięte. Efekt budzenie zmalało o jakies 80% do 90% kondensatory wstawiłem troche o większym voltarzu.
    Jaka jeszcze mogła by być przyczyna tego buczenia czy możliwe jest ze to przez trafo?? zbyt mało użytego ekranu jak to bywa przy tanich sprzetach ??


    [Przypominam, że na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Proszę poprawić posty, bo w przeciwnym razie temat trafi do kosza. Regulamin, punkt 15. Mariusz Ch.]
  • #17
    User removed account
    User removed account  
  • #18
    Mirek Z.
    Moderator
    Djstan wrote:
    czy możliwe jest ze to przez trafo??

    Sądzę, że to właśnie transformator buczy...
  • #19
    User removed account
    User removed account  
  • #20
    Djstan
    Level 10  
    Czy kable sygnałowe są ekranowane to nie ma znaczenia ponieważ buczy bez podania żadnego sygnału "na sucho"
    Bogdan czy chodzi Ci o ten niebieski widoczny na zdjęciu nr1 po prawej stronie transformatora??
    Wymieniałem 4 na głównej płycie dwa 4700uF czyli te dwa duze jeden 470uF i jeden 22uF reszta na płycie z wejściami sygnałowymi
    ogólnie wszystkie które wydały mi się podejrzane
  • #21
    User removed account
    User removed account  
  • #22
    Djstan
    Level 10  
    To jest zdjęcie tego układu
    Soobwofer Tevion RV-3006 Problem z głośnym buczeniem
    niebieski to : 103M/250V a żółty to : 275V AC X2 224 GPF 0,22uF K