Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Parę pytań na temat projektorów

Pawel1924 03 Aug 2010 23:52 3705 7
    Pawel1924
    Level 20  
    Witam, chciał bym mieć projektor :) Lecz nie mam za dużo kasy i wymagań zresztą też nie mam:)

Początkowo chciałem zbudować projektor sam, z rzutnika pisma i ekranu lcd.

Lecz gdy popatrzyłem na allegro, to widzę że za 400pln można kupić już jakiś stary działający projektor więc nie wiem czy jest sens budować samemu.

Projektora bym używał sporadycznie do obejrzenia wieczorkiem jakiegoś filmu na dużym ekranie :) Nie jestem wymagający, chciał bym mieć po prostu normalny obraz.

Czy myślicie że tak do (max) 400pln znajdę coś żeby się jeszcze nadało na trochę?

Widziałem nawet że ludzie sprzedają projektory z licznikiem 700-1000godzin.
    I tu moje pytanie, czy jest możliwe że np. komuś kończy się lampa i sobie zmienia stan licznika na jaki chce żeby projektor sprzedać?

Pokój mam 4mx4m, i wystarczył by mi obraz ok 50 cali.

W jakich firmach szukać? Benq, infokus, sanyo?

Wybierając muszę patrzeć na duży kontrast i moc światła?
  • Helpful post
    Manio95
    Level 21  
    A więc tak:
    Jakieś dwa miesiące temu widziałem na allegro projektor w którym lampa już prawie siadała ale była dołożona druga nowa nieużywana. Był to cały zestaw czyli wszystkie kable (VGA, zasilający) i pilot. Projektor był na kup teraz za 300z! więc okazje się zdarzają. Musisz szukać bo codziennie ktoś dodaje jakiś nowy na allegro.
    Polecam też jeśli jest licytacja zapytać się, czy nie chce sprzedać od ręki (dużo ludzi jak pytałem to sprzedaje tak).

Quote:
    I tu moje pytanie, czy jest możliwe że np. komuś kończy się lampa i sobie zmienia stan licznika na jaki chce żeby projektor sprzedać?

Można wyzerować stan licznika do zera ale niektórzy wiedząc, że będą sprzedawać projektor i np.lamp ma już 1500h (powiedzmy na 2000h) zerują licznik, używają jeszcze 400h i sprzedają z przebiegiem 400h a tak na prawdę ma 1900h więc tu trzeba uważać.

Przy pokoju 4m x4m można zależnie od projektora uzyskać obraz około 80"

Quote:
    W jakich firmach szukać? Benq, infokus, sanyo?

W takim przedziale cenowym nie masz dużego wyboru.

Quote:
    Wybierając muszę patrzeć na duży kontrast i moc światła?

Tak patrz aby miał jak największy kontrast i moc światła ponad 1000 ANSI tyle Ci wystarczy jeśli chcesz oglądać wieczorem.

Tak od siebie polecam DLP.
    Pawel1924
    Level 20  
    Hej:)
    http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm

To jest taka fajna stronka, można wybrać sobie model projektora i ujrzymy jego specyfikację i nawet jaki obraz uzyskamy przy różnej odległości oraz jakie musi być oświetlenie pokoju podczas np. grania w gry :)

Może się przyda w wyborze:)

Manio95 - dzięki za porady.

Przeczesałem całe allegro i nawet znalazłem coś interesującego, napisałem e-mail do sprzedającego, zobaczymy co odp.

Jeszcze mam pytanie... z tego co się orientuję to bez pilota do rzutnika nie mamy dostępu do dużej ilości funkcji???

Ale czy sam taki pilot da się dokupić? I skąd wziąć oznaczenie tego pilota skoro go nie mamy?
    Manio95
    Level 21  
    Pawel1924 wrote:

Jeszcze mam pytanie... z tego co się orientuję to bez pilota do rzutnika nie mamy dostępu do dużej ilości funkcji???

Ale czy sam taki pilot da się dokupić? I skąd wziąć oznaczenie tego pilota skoro go nie mamy?

Zależy na jaki projektor trawisz, niektóre da się całe obsłużyć bez pilota.
    Były nawet takie projektory co nie miały oryginalnie pilota (ale to są już starocie)
    Oznaczenia można wziąć w niektórych przypadkach z instrukcji (są w internecie zazwyczaj PDF) ale ciężko znaleźć taki pilot.
    Można też próbować uniwersalne ale nie wiem, czy to się uda.
    Więc najlepiej szukać projektora z pilotem.
    Pawel1924
    Level 20  
    Hej :)

Czy taki projektor co ma 1300 ansi lum i kontrast 400:1 nadaje się do czegoś?

Czy obraz będzie przyzwoity? (kolory, ostrość)

Widziałem dziś taki co miał 2000 ansi lum i kontrast 2000:1 i poszedł za 420zł
    (sprawny)

A i jeszcze jedno, mogę też kupić projektor przerobiony świeci w nim żarówka philipsa za 100zł tylko ciekawi mnie czy po wymianie oryginalnej żarówki na inną (zamiennik) jego jasność i ostrość spada?

aaa... i czy gdy projektor posiada przebarwienia albo plamy to jest już do niczego czy też da się to naprawić małym kosztem?(czy to wina kończącej żywot żarówki?)
    jaroslaw_raczek
    Level 11  
    Jak z wszystkim, najlepiej kupić nowy, aby się nie okazało, że kupisz używany, który będzie śmietnikiem i będziesz musiał kupować jeszcze raz.

Najwżniejsze jest dobór mocy lampy - jeśli ogladzasz tylko wnocy - to 1200 lumenów starczy
    Ważnym jest też dopasowanie odległości projektora od ekranu

www.projectorcentral.com
    Pawel1924
    Level 20  
    Hej, dzięki za odpowiedzi.

Projektor kupiłem acer pd123p w atrakcyjnej cenie, z jeszcze sprawną lampą lecz pali się dioda sygnalizująca jej zużycie.

Szukałem lamp do projektorów i... znalazłem pare sztuk w różnych sklepach a ich ceny wahają się od 540zł do 1000zł, i tu moje pytanie skąd taka rozbieżność?

Czy te tanie to jakieś zamienniki które pochodzą krócej?

Ja w projektorze mam lampę PHILIPS, patrzyłem na jej stan i nie jest czarna ale wiem że swoje przepracowała.

I jak jest z gwarancję na taką lampę? gdybym kupił a ona po tygodniu padnie? mogę jakoś to reklamować?