Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blaupunkt Boston cc22 wyświetla - - -

przemek22t 05 Sie 2010 06:59 2747 18
  • #1 05 Sie 2010 06:59
    przemek22t
    Poziom 12  

    Mam radyjko Blaupunkt Boston cc22 wraz z kodem.
    Potrzebuję teraz wpisać kod ale za każdym razem jak włączę radio to na wyświetlaczu pojawia się " ---" i nic nie można zrobić.
    W jaki sposób mam wpisać ten kod?

    1 18
  • Pomocny post
    #2 05 Sie 2010 07:36
    jawiczka
    Poziom 27  

    Musisz zostawić włączone radio tak długo aż na wyświetlaczu pojawi się napis cod, wtedy będziesz mógł go wprowadzić.

    1
  • #3 05 Sie 2010 07:49
    przemek22t
    Poziom 12  

    A to "tak długo" to ile max. może trwać ?
    Pytam bo to samochód siostry i nie mam przez cały czas do niego dostępu.

    1
  • Pomocny post
    #4 05 Sie 2010 08:00
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    Zależy ile razy był wpisany zły kod. W skrajnym przypadku nawet 24h. Radio i zapłon muszą być cały czas włączone. Temat wielokrotnie był na forum.

    0
  • #5 05 Sie 2010 08:06
    przemek22t
    Poziom 12  

    Ale czemu zapłon ma być włączony ?
    Włączenie zapłonu lub jego wyłączenie nie powoduje żadnej reakcji radia tzn. nie włącza go ani nie wyłącza.

    Moderowany przez damiancz:

    Zdania zaczyna się z wielkiej litery , ozdobniki są niedozwolone wymagane są też polskie znaki. Poprawiłem.

    0
  • #6 05 Sie 2010 09:21
    dzimi
    Moderator

    Koledze Damiancz chodziło o to że musi być cały czas pełne zasilanie na kostkach tzn.+12V. W radiach wstawionych w samochód czasami jedno +12V pojawia się dopiero po załączeniu stacyjki stąd ta uwaga o włączonym zapłonie. W przypadku zablokowania radia polecałbym wyjąć je z samochodu podłączyć pod zasilacz na stole i dopiero wtedy czekać na odblokowanie. Po odblokowaniu i wpisaniu poprawnego kodu, następne podłączenie do zasilania już pozwala wpisać kod od razu.

    0
  • #7 05 Sie 2010 09:31
    przemek22t
    Poziom 12  

    Tylko trzeba mieć taki zasilacz w domu.

    EDIT: chyba jednak mam taki zasilacz, z kompa chyba będzie, tylko gdzie podpiąć to 12V z zasilacza w radiu??

    0
  • #9 05 Sie 2010 10:00
    przemek22t
    Poziom 12  

    Dzięki za chęć pomocy, ale przeglądałem to wcześniej i nic z tego nie rozumiałem.
    Prosiłbym raczej o łopatologiczne wytłumaczenie co gdzie podpiąć.

    0
  • #10 05 Sie 2010 13:55
    dzimi
    Moderator

    Idź do sklepu z radyjkami kup złącze do swego radia - podłącz "-" pod czarny a "+12V" pod żółty i czerwony.
    Łopatologicznie?

    0
  • #11 05 Sie 2010 18:37
    przemek22t
    Poziom 12  

    Oczywiście.

    0
  • #12 08 Sie 2010 21:11
    przemek22t
    Poziom 12  

    Po weekendzie znów powracam z tematem.
    Otóż włączyłem zapłon i radio odczekałem 1 godzinę i faktycznie zamiast --- pojawił się napis COD więc wpisałem właściwy kod (wiem, że na 100% jest właściwy) i nacisnąłem 1 raz przycisk "^" aby zatwierdzić i po tym wyskoczył znowu symbol ---, odczekałem następna godzinę i dalej to samo, co robię źle albo co mam zrobić aby przyjęło kod?

    0
  • #13 09 Sie 2010 07:46
    dzimi
    Moderator

    Wpisać prawidłowy bo ten co masz to nie jest ten kod.

    0
  • #14 09 Sie 2010 09:13
    przemek22t
    Poziom 12  

    No nie wiem, bo auto było niedawno kupione i dzwoniłem już do właściciela i podał mi kod który się zgadzał z tym (jak się okazało później) zapisanym w dokumentach które dostałem od poprzednika. On twierdzi, że zawsze go używał, pozostaje mi tylko próbować dalej

    0
  • #15 09 Sie 2010 09:27
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    przemek22t napisał:
    więc wpisałem właściwy kod (wiem, że na 100% jest właściwy) i nacisnąłem 1 raz przycisk "^" aby zatwierdzić i po tym wyskoczył znowu symbol ---, odczekałem następna godzinę i dalej to samo, co robię źle albo co mam zrobić aby przyjęło kod?


    A tam aby nie trzeba nacisnąć ">"?
    Miałem kiedyś Blaupunkata Avignon i w nim się naciskało ">" a nie ""^"...

    0
  • #16 09 Sie 2010 09:29
    przemek22t
    Poziom 12  

    Tego dokładnie nie wiem, gdzieś na necie znalazłem, że wciska się "^". Być może, że jest tak jak piszesz.

    0
  • #17 27 Wrz 2010 13:45
    przemek22t
    Poziom 12  

    Temat dalej nie rozwiązany.
    Auto stało nieużywane to i nic przy radiu sie nie grzebało ale teraz znowu powraca temat radia bo będzie auto w ruchu. Kod który miałem wcześniej nie wskakiwał tzn. dalej pojawiało się ---. Mam już nowy kod wygenerowany na jednym z for temu poświęconych i dalej to samo wpisuje kod naciskam po tym "^" i dalej pojawia sie ---. Poszukałem na sieci jak wpisać ten kod i znalazłem takie coś http://www.radio-code.co.uk/code-entry-guide-Boston%20CC-22.htm?KeepThis=true&

    Tutaj jest napisane, żeby na końcu wcisnąc przycisk "station +" czyli chyba "^"?. Tylko nie rozumiem co oznacza [station + ] przy wpisywaniu kolejnych cyfr kodu w każdej linijce jest to station. Czy po każdej cyfrze muszę naciskać go w celu zatwierdzenia czy dopiero po całym kodzie.

    0
  • #18 27 Wrz 2010 14:11
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    przemek22t napisał:

    Tutaj jest napisane, żeby na końcu wcisnąc przycisk "station +" czyli chyba "^"?. Tylko nie rozumiem co oznacza [station + ] przy wpisywaniu kolejnych cyfr kodu w każdej linijce jest to station. Czy po każdej cyfrze muszę naciskać go w celu zatwierdzenia czy dopiero po całym kodzie.


    Jeszcze raz do Avignona RCM127 się odwołam - tam się naciskało ^ i v by zmianiać cyferki (^ o 1 w górę, v w dół), by przejść do kolejnej cyfry naciskało się >, równiez po ostatniej cyfrze >.
    Tyle że by wpisać kod na wyświetlaczu musiał być napis CODE, ---- raczej mi się kojarzy z zablokowaniem radia (w/g radio musiało być podłączone do zasilania długo by mozna było wpisać kod).

    0
  • #19 27 Wrz 2010 18:56
    przemek22t
    Poziom 12  

    jdubowski napisał:


    Jeszcze raz do Avignona RCM127 się odwołam - tam się naciskało ^ i v by zmianiać cyferki (^ o 1 w górę, v w dół), by przejść do kolejnej cyfry naciskało się >, równiez po ostatniej cyfrze >.
    Tyle że by wpisać kod na wyświetlaczu musiał być napis CODE, ---- raczej mi się kojarzy z zablokowaniem radia (w/g radio musiało być podłączone do zasilania długo by mozna było wpisać kod).


    Co do napisu COD to taki pojawia się po godzinie po podpięciu napięcia i tu nie mam zadnych problemów bo odczekuje godzinę i zamiast --- pojawia się COD

    Natomiast mam problemy z kodem, ale może powiem jak ja to robię. Na radiu są klawisze numeryczne 1-6. Naciskam klawisz z cyfra 1 tyle razy aż nie wyjdzie pierwsza cyfra kodu i tak czynie z następnymi miejscami kodu. Po czym zatwierdzam "^" i znowu pojawia sie ---. Sugerujesz aby nie naciskać klawiszy numerycznych tylko te "daszki". Spróbuję zobaczymy co wyjdzie...

    Dodano po 4 [godziny] 21 [minuty]:

    I po próbie, ta druga metoda nic nie daje. Wystarczyło raz nacisnąć "^" i pojawiło się --- czyli zatwierdzanie jest tym przyciskiem...

    0