Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wycieraczki przód Punto 1.1 94r brak biegów

KLIMAS007 05 Aug 2010 13:41 3290 7
  • #1
    KLIMAS007
    Level 9  
    Witam
    Mam mały problem, kupiłem jakieś 2 miesiące temu autko z drobnym mankamentem, do dziś go nie mogę w żaden sposób rozwikłać.
    Wycieraczki działają na każdym z biegów lecz na Jedynce powinny zamiatać raz szybę i chwilę leżeć i co jakiś czas powtarzać czynność, lecz one chodzą jak na 2gim biegu; 2gi bieg natomiast chodzi tak samo jak i pierwszy czyli średnio szybko; 3ci bieg chodzi bardzo szybko.
    Gdy wyłączę wycieraczki zatrzymają się mniej więcej na środku szyby a jeśli będę chciał je zniżyć mniej więcej na odstęp 4 -5 cm od dołu szyby słychać stukanie w silniczku im niżej tym częstsze, natomiast jeśli (nawet ręcznie) przesunę wycieraczki na sam dół szyby (tam gdzie powinny być) wycieraczki powtarzają cykl czyli zamiotą szybę jeszcze raz po czym zatrzymają się w okolicy połowy szyby.
    Przekaźnik wycieraczek jaki był w nim to 12V - 40A, nie mogę już nigdzie takiego dostać, dostałem jedynie 12V - 20A lecz dzieje się to samo. Dodam, że spryskiwacze chodzą.
    Proszę o jakieś rady, jestem zielony w tym jest to mój pierwszy samochód.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • Helpful post
    #2
    jawiczka
    Level 27  
    Z tego, co opisujesz kolego to masz uszkodzony albo sam silniczek wycieraczek, albo regulator pracy wycieraczek, są podobne objawy w jednym i drugim, silniczek znajduje się pod podszybiem przy całym mechanizmie, a regulator jest zamontowany na silniczku.
  • #3
    KLIMAS007
    Level 9  
    Dzięki wielkie za podpowiedź, ale czy mógłbyś mi powiedzieć jak wygląda owy regulator, chyba że znalazłbyś jakieś zdjęcie i mógłbyś mi pokazać :)
    Z góry dziękuję.
  • #4
    viper555
    Level 39  
    Wyciągnij silniczek i wszystko zobaczysz, masz uszkodzone styki krańcówki lub układ czasowy .P
  • #5
    KLIMAS007
    Level 9  
    Czyli muszę wymienić czasówki czy wystarczy to przeczyścić ?
    A jeśli wymienię cały silniczek to już będzie dobrze czy te czasówki są osobnym elementem ?
  • Helpful post
    #6
    viper555
    Level 39  
    To wszystko jest w silniczku.P
  • #7
    Gappa_pph
    Level 10  
    Witam
    Jako że problem mam podobny, dopiszę w tym wątku. Wycieraczki nie wracają na pozycję zero (punto I), myslałem że uszkodzony regulator na silniku. Wymieniłem 2 silniki - używane ale z rozbitków wiec potencjalnie sprawne, i cały czas dzieje się to samo. poszczególne biegi chodzą, ale nie wraca do pozycji 0, dzieje sie tak i z przednia i z tylnią wycieraczką. jakieś pomysły co może być przyczyną?
  • #8
    kali20
    Level 11  
    Witam
    wiem, że trochę czasu już zleciało od pytania, ale może dla następnych się przyda, ostatnio miałem podobną usterkę okazało się, że przepalony był bezpiecznik, bodajże od świateł stop i wtedy wycieraczki na pierwszym biegu nie mają czasówki.
    pozdrawiam