Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

System Boot Fail - po wymianie karty graficznej.

hym23 06 Aug 2010 10:04 2224 5
    hym23
    Level 17  
    Witam, problem jak w temacie po wymianie karty graficznej przy starcie kompa pokazuje mi ten komunikat "System Boot Fail ". Resetowałem już BIOS, wstawiałem trzecią kartę i problem się powtarza. Gdzie szukać przyczyny? Karta do z czytywania błędów POST pomoże?

Szukałem po google podpowiedzi ale jedynie co tam radzą to restowanie Biosa na tysiące sposobów.
    Matuzalem
    Level 43  
    Może zamiast resetować powinieneś go skonfigurować poprawnie? - Tuż po tym, jak sprawdzisz i ew. poprawiasz wszystkie połączenia między płytą, a dyskami itp..
    Czego oczekujesz od nas - współczucia? Przecież nie pomocy przy takim poziomie "uszczegółowienia" opisu.
    xE5150
    Level 25  
    Cześć!

Co było powodem wymiany karty graficznej? Poprzednia się spaliła, przestała działać z dnia na dzień? Proszę podać konfigurację sprzętową komputera wraz z zasilaczem oraz model starej i nowej karty graficznej.

Pozdrawiam!
    hym23
    Level 17  
    Karta graficzna po prostu siadła z dnia na dzien pojawiły się paski przez cały ekran i tyle.

Komputer
    DualCore AMD 64 x2 2000MHz (10 x 200) 3600+
    Plyta glowna to ASUS M2N-E
    Stara karta graficzna - to GeForce 9600 - uszkodzona.
    Nowa to ASUS Radeon 5670

Wszystkie urządzenia na kompie są poprawnie połączone. Nawet gdy odepnę CD-Rom, dysk, floppa nadal wybija mi ten sam błąd.

Jedynie co zauważyłem po zresetowaniu ustawienia Biosa wybiło mi dodatkowy błąd "Fan.." odnośnie nie kręcenia się wentylatora na radiatorze - ale wentylator działa poprawnie a temperatura procka w normie. Więc ten błąd jest jakiś z kosmosu.

Napięcia na zasilaczu w normie sprawdzone miernikiem.
    Matuzalem
    Level 43  
    Ten błąd(?) może być spowodowany wpięciem zasilania nie do tego gniazda (ew. odczyt nie tego o czym myślisz - to może być np. chassis fan).
    Dysku nie ma (choć o nim napisałeś, to samo dotyczy czytnika), pamięci nie ma, zasilacza nie ma.
    Głównie chodzi o interface tych urządzeń - kwestia ew. ustawień w BIOS-ie (do którego chyba wejść możesz).

To że błąd "boot" się pojawia bez czytnika czy dysku to akurat nie musi być specjalnie dziwne.
    hym23
    Level 17  
    Ram Geil 2x512MB DDR2-667
    Dysk SATA - WDCWD1600JS- 150GB
    DVD- ATAPI
    a zasilacz Tracker 4life -400

A co do zasilaczem od wiatraka na radiatorze miałeś racje było pomylone podłączenie. Właśnie to zmieniłem. Tylko że teraz wiatrak działa poprawnie.

No ale teraz to już nie wiem dalej gdzie szukać przyczyny tego system boot fail... Czy mogę mieć coś namieszanie w ustawieniach w biosie z CPU? Jeżeli tak to w jakich ustawieniach szukać?