Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz samochodowy CAt450-uszkodzony 1 kanał

litwin91 20 Sie 2010 12:30 966 0
  • #1 20 Sie 2010 12:30
    litwin91
    Poziom 12  

    Witam.Posiadam wzmacniacz samochodowy Audio Tech CAT450.Ma on 4 kanały po 100W.Składa się z 2 identycznych wzmacniaczy.Jeden działa w 100% a w drugim tylko 1 kanał.Po wymontowaniu tranzystorów końcowych i sterujących uszkodzonego kanału wydają się dobre.Są to 2SB817 i 2SD1047.Wzmacniacz nie robi zwarcia.Po prostu na jednym kanale występuje na wyjściu napięcie stałe ok 20V.Na samych sterujących ( D1563A i B1086A)nie ma napięcia ale nie przenoszą sygnału.Posprawdzałem wszystkie tranzystory w obrębie tego kanału i są dobre.Drugi kanał gra poprawnie.Nie mogę znaleść schematu do tego wzmacniacza.Może ktoś mi poradzi gdzie dalej szukać przyczyny uszkodzenia?

    Dodam że na wyjściu przy włączeniu jest ok 4v i rośnie powoli aż do 26v

    Jest ktoś w stanie mi doradzić.Sprawdziłem wszystkie tranzystory z tego kanału.Są dobre, wymieniłem wszystkie kondensatory.Podmieniłem tranzystory końcowe i sterujące nadal to samo.Już nie wiem gdzie szukać przyczyny uszkodzenia.

    Zauważyłem że gdy zacząłem szukać sygnału, i gdy podałem go na wejście to wzmacniacz grał normalnie, gdy jest podłączony sygnał.Wtedy gra na wyjściu jest ok 0.5v lecz gdy odłącze sygnał to pojawia się napięcie na wyjściu -23v.Wtedy je jednej połówce zasilania jest 46v a na drugiej 0v gdzie powinno było po 23

    0 0