Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!

06 Sie 2010 21:47 10062 93
  • Poziom 11  
    Gdy chcę instalować Ubuntu, w momencie odczytu płyty pojawiają się błędy:
    BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 61s! [plymouthd:1664]
    BUG: soft lockup - CPU#1 stuck for 61s! [login:2369]


    Jeśli instaluje inne dystrybucje jest to samo lub komputer "muli" i nic poza tym.
    Próbowałem instalować też: Linux Xubuntu, Kubuntu, Mint, Debian.

    Mój notebook to TOSHIBA A350-110.

    Błędy "wyskakują" naprzemiennie. Podczas instalacji Windows XP pojawia się niebieski ekran. Jedyne systemy które dają się instalować (ale wszystkich nie sprawdziłem) to: Windows Vista i Windows 7.
    Dysk skanowałem programem HDTune i nie ma uszkodzonych sektorów.

    Czym są spowodowane błędy?
    Jak im zapobiec, albo jakoś ominąć?
    To wina laptopa, a może dysku?
    Jeśli nie da się nic poradzić, to jaka dystrybucja zainstaluje się poprawnie?
  • Moderator - Komputery Serwis
    Wszystkie te dystrubucje bazują na Debianie. Sprawdź jakąkolwiek inną dystrybucję, która na nim nie bazuje (Slackware, Gentoo).

    Test pamięci wskazany, chociaż jeśli Vista i 7 chodzą bez problemu, to pewnie pamięć jest OK.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    Test pamięci robiłem i wyszło ok.

    SATA Controller Mode było ustawione na AHCI, zmieniłem na Compatibility i błędy były podobne.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Większość z powyższych dystrybucji ma bezpieczne opcje uruchamiana (przynajmniej z CD), wypróbuj je.
    Ewentualnie dodaj do parametrów kernela parametr acpi=off.

    Jeżeli płyta odpalana z pomocą gruba to wybierasz opcję startu, naciskasz e, edytujesz opcję, a następnie b albo ctrl i b (nie pamiętam dokładnie) aby wystartować.
  • Poziom 11  
    Jarosx9 napisał:
    Większość z powyższych dystrybucji ma bezpieczne opcje uruchamiana (przynajmniej z CD), wypróbuj je.
    Ewentualnie dodaj do parametrów kernela parametr acpi=off.


    acpi=off nic nie daje, pierwszy błąd zmienił nazwę na stty.

    Jarosx9 napisał:
    Jeżeli płyta odpalana z pomocą gruba to wybierasz opcję startu, naciskasz e, edytujesz opcję, a następnie b albo ctrl i b (nie pamiętam dokładnie) aby wystartować.


    Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie drugiej instrukcji.

    Zainstalowałem też Xubuntu przez program Wubi, ale w tym przypadku podobne błędy pojawiają się podczas uruchamiania.

    Wziąłem się za instalację Gentoo, ale mam problem.
    Podczas instalacji Gentoo wpisuję:
    emerge -av gentoo-sources

    Problem polega na tym, że nie mogę pobrać tego pakietu.
    Pobrałem go ręcznie za pomocą programu links, znajduje się w katalogu mnt/gentoo, ale nie wiem co zrobić z nim dalej.

    oto zdjęcie:
    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!
  • Poziom 35  
    Odpowiem od końca:
    To co ręcznie ściągnąłeś (gentoo-sources) wrzuć do /usr/portage/distfiles oczywiście w tym chroot'owanym środowisku.
    Błąd powstaje najprawdopodobniej dlatego że nie ustawiłeś DNS'ów przed chroot'em.

    Co do edycji parametrów jądra to opisałem ci jak przypisać na początku interesujący parametr (np. acpi=off) do kernela.
    Jeżeli managerem wyboru systemu na płycie jest GRUB albo GRUB2 to wkładasz płytę, uruchamiasz z niej, czekasz aż się załaduje menu i w nim możesz edytować poszczególne opcje (klawisz e), później ESC a następnie je uruchomić (chyba ctrl + b albo b).
    W tym przypadku chodziło mi o dopisywanie acpi=off, ewentualnie innych parametrów w stylu np. acpi=oldboot, acpi=force, noapic, nosplash, irqpoll itp.
    Przydałoby się także wykasować parametr quiet, żeby widzieć o co chodzi przy uruchamianiu jądra.
    Właśnie znalazłem, tu masz to o czym pisałem.

    Jeśli masz Xubuntu to i masz Ubuntu i Kubuntu więc nie rozumiem celu całej dalszej operacji. Doinstaluj to co ci brakuje i gotowe. Na gentoo jesteś za cienki na razie - choćby z tego powodu że nie czytasz co się dzieje na ekranie - a tam trzeba wiedzieć co jest dozwolone i co się aktualnie dzieje. Jak ty chcesz z tą wiedzą jądro skonfigurować - przecież to padaka będzie???

    PS. Radzę rozgryź ten bład a nie skakać po dystrybucjach. Mógłbyś przy bootowaniu wyrzucić splash'a i quiet z parametrów i wrzucić screeny samego bootowania.
  • Poziom 11  
    Postanowiłem zainstalować Xubuntu. Nawet udało mi się, ale system się nie uruchamia.
    Mam kilka fotek, oceńcie czy dobrze robię.

    Na początku wybieram język:
    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!

    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!

    Później naciskając F6 można zmienić jakieś opcje(nie wiem czy o to Ci chodzi)

    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!

    Jak wyjdę z tego menu, u dołu ekranu pojawia się linijka, usunąłem z niej quiet i udało się zainstalować, no ale nie uruchamia się. Czekam na wskazówki :)

    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!
  • Poziom 35  
    Czekamy na opis i ewentualnie screena co i jak się nie uruchamia.
  • Poziom 19  
    Cytat:
    BUG: soft lockup - CPU#0 stuck for 61s! [plymouthd:1664]
    BUG: soft lockup - CPU#1 stuck for 61s! [login:2369]

    Te błędy pojawiają się przed wczytaniem kernela czy to są błędy kernela ?

    Slax-remix-v07-PAE.iso livecd , prawdopodobnie kernel jest przyczyną "mulenia" a o całości możesz przeczytać tutaj
  • Poziom 11  
    Sam to oceń:

    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!

    Nagrałem tego SLAX-a na płytkę i odpaliłem, ale ja jestem linuxowym amatorem więc prosiłbym o konkretną instrukcję.
  • Poziom 35  
    Mam jeszcze trochę pomysłów, spróbuj dodać jeszcze do parametrów kernela nomodeset i pochwal się co z tego wyszło.
  • Poziom 11  
    Wiesza się tak:
    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Proponuje odpalić jądro z parametrami acpi=off, noapic, nolapic, pnpbios=off, pci=bios. Może najpierw odpal noapic nolapic. Niektóre laptopy nie uruchamiają się bez opcji nolapic. Pochylił bym się też nad opcją irqpoll, którą wymienił Jarosx9.
  • Poziom 11  
    Proszę jeszcze o wyjaśnienie, bo nie wiem za bardzo jak wpisywać te atrybuty. Gdy pojawia się menu po naciśnięciu 'e' nic się nie dzieje.
    Naciskając F6 pokazują się dodatkowe opcje:
    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!
    I nie wiem, czy mam zaznaczać cokolwiek w tym menu?

    Gdy nacisnę ESC u dołu ekranu znajduje się linijka, którą można edytować. Do tej linijki mam dopisywać po spacjach te atrybuty?
    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!
  • Poziom 35  
    Tak.

    Choć ja na twoim miejscu zacząłbym od dystrybucji instalowanej w trybie tekstowym np. Debian, bo nie wiem czy w tym Xubuntu jest tekstowy instalator.
  • Poziom 11  
    Jest
    Jak nacisnę ESC. Mam na ekranie:

    boot: (i co mam wpisywać)


    Proszę o konkretne podpowiedzi, nie chcę 2 tygodnie instalować linux-a.

    Kolegę Qukac też proszę o dokładniejsze wyjaśnienie jego metody.
  • Poziom 19  
    @Marcin1828

    Nic nie napisałeś czy ten slax działa poprawnie czy nie.

    Cytat:
    bo nie wiem za bardzo jak wpisywać te atrybuty

    Przy starcie zobacz klawisze F4 F5 i F6 tam masz opcje wyboru.

    Szukałem w googlach ale prawie nic nie ma związanego z twoim problemem jedynie ten Link a w nim piszą że powinieneś instalować wersje 64 bitowe a nie 32 i jak już na upartego 32 bitową to z jądrem które obsługuje jeden rdzeń procesora.
  • Poziom 11  
    Slax jak najbardziej działa, ale to jest po prostu wiersz poleceń i ja nie wiem co mam tam wpisywać.

    I jak mam instalować system 64-bitowy, jeśli ja mam dwurdzeniowy procesor, ale 32-bitowy. Da się tak w ogóle?
  • Poziom 19  
    Cytat:
    I jak mam instalować system 64-bitowy, jeśli ja mam dwurdzeniowy procesor, ale 32-bitowy


    To jest twój laptop TOSHIBA A350-110 Link
    a to Link jest procesor w nim zamontowany, jak byk pisze "Data width 64 bit" chyba że ty posiadasz jakąś okrojoną wersją.

    Cytat:
    Slax jak najbardziej działa, ale to jest po prostu wiersz poleceń

    Po odpaleniu płytki powinno pojawić się menu z opcjami wyboru podobne do tego z ubuntu, twoje problemy sugerują że masz coś nie tak z DVD lub kontrolerem od dysków, jeżeli posiadasz pendriva to nagraj na niego slaxa i uruchom (z pendriva) choć w przypadku uszkodzonego kontrolera też będą problemy.
  • Poziom 11  
    Może samo zainstalowanie wersji 64-bitowej pomoże.

    Po prostu za mało precyzyjnie napisałem, pojawia się menu. Ja wchodziłem w pierwszą opcje to był wiersz poleceń tak jak napisałem. Zrobiłem też test pamięci i wyszedł OK.

    Spróbuje z tą 64-bitową wersją.

    A co do mojego DVD to jest ok, z pendriva też próbowałem instalować system, ale efekt ten sam.

    Napisz mi jak możesz jak mam używać tego slax-a(w którą opcje w menu wejść i co robić dokładnie).
  • Poziom 19  
    Pierwsze cztery opcje służą do uruchomienia w w KDE 3.5.10 a nie w konsoli, widocznie xserver nie rozpoznaje karty graficznej.

    Podczas uruchamiania wybierz "Slax Graphics VESA mode" czwartą z rzędu i powinien się uruchomić.
  • Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak napisałeś i poszło coś, po czym pojawił się komunikat: please reboot (ctrl+alt+del), więc zrebootowałem i włożyłem płytkę z linuxem-pojawia się ten sam błąd.

    Wersja 64-bitowa działa tak samo, a w zasadzie nie działa.
  • Poziom 14  
    F6 usuń quiet -- i dopisz noapic nolapic. Teraz na ekranie bedziesz miał wiecej informacji, na czym sie tnie.
  • Poziom 11  
    Oto zdjęcia po wpisaniu tych 2 komend:

    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX! Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX! Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!
  • Poziom 14  
    noapic nolapic acpi=off irqpoll
    Jeśli znowu się zatrzymasz wpisz cat /proc/interrupts i podaj to co zostało wypisane.
  • Poziom 11  
    Po wpisaniu podanych przez ciebie 4 komend wiesza się na...
    Błędy podczas instalacji dowolnej dystrybucji LINUX!
    ...i nie ma możliwości wpisania czegokolwiek.

    Natomiast po wpisaniu noapic nolapic, tak jak w moim poprzednim poście widać na zdjęciach uruchamia się BusyBox i jak wpiszę cat /proc/interrupts wyskakuje komunikat can't open :/
  • Poziom 14  
    pci=use_crs
    Jak się nie uda to może zainstaluj Debiania wersje testową.
  • Poziom 11  
    Działa!
    Zainstalowałem ubuntu, ale tu kolejny problem. Uruchamia się w formie tekstowej(coś w stylu wiersza poleceń, nie wiem jak to sie nazywa) i prosi mnie o podanie loginu i hasła, ale jak uruchomić go w formie graficznej?
  • Poziom 14  
    Zaloguj się na root (login root) i wpisz apt-get install mc. Następnie wpisz mcedit /etc/default/grub i w tej lini GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash” dopisz pci=use_crs czyli to ma tak wyglądać GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pci=use_crs". Później F2 zapisz, F10 zamknij okno. Wpisz update-grub enter, reboot enter.