Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FRITZ!Box 7170 Annex A angielski fw 58.04.82-VE

ksawery46 07 Aug 2010 13:01 10519 16
    ksawery46
    Level 13  
    Witam
    Tutaj można pobrać universalne firmware dla modelu FRITZ!Box Fon WLAN 7170 ver v1/v2/sl

http://www.fritzbox.biz/FBF_7170/Fritz_Box_7170_58.04.82_VE_AnnexA_avme_en.recover-image.exe

Uwaga:
    Bez względu na wgrany do urządzenia botlooader oraz wersję OEM ( avm. avme, 1und1, freenet itp ) oraz Annex ( A, B , I, J, .. ), HWR, user_name itp
    , jeśli urządzenie jest sprawne, to firmware najpierw zignowuje Twoje zmienne środowiskowe aby następnie za każdym startem modyfikować będzie OEM oraz Annex na avme oraz AnnexA.

Z punktu widzenia gwarancji serwisu i support AVM GmbH widziane będzie to firmware jako ORYGINALNE AVM GmbH oraz Annex B .
    Firmware to może być wygrywane zarowno do urządzen posiadających botlooader avm jak i avme. Z tym , że aktualizacja softu do oryginalnego softu AVM GmbH w przypadku botlooadera avme będzie natychmiastowa i bez potrzeby wykonywania innych czynności.
    Dla urządzen wyprodukowanych jako avm ( bez wymienionego botlooadera ) tzn z przypadku w botlooadera avm, po wgraniu tego firmware, aktualizacja oprogramownia możliwa jest z pomoca nowej wersji firmware firmy VoIPexpert ( lub odnowienia wersja 58.04.82-VE) lub oprogramowaniem oryginalnym AVM GmbH w wersji OEM-avm, Annex B - wowczas jednak przez aktualizacją, trzeba z pomocą telnetu lub FTP dokonac zmiany OEM z avme na avm oraz Annex z A na B.
    Firma VoIPexpert przygotowała wersje firmware dla modelu 7170 po wgraniu której przywracane są ustawienia fabryczne avme-annex B-de - jednak jeszcze nie zostało to opublikowane .
    Jak widac, teraz można kupić sobie na eBay albo jakimś bazarze tani model 7170 ( bez wględu model i na blokady z numerami fabrycznymi i inne cuda , które to formware ignoruje ) i wgrac firmware uzyskujac dostep tanio do wersji avme ( annex A i jezyk angielski ) i nie utracić uprawnień gwarancyjnych .
    milej zabawy .
    kemotore
    Level 10  
    Witam
    Kupiłem jakieś 2-3 miesiące Fritz 7150. Mam go podłączonego do Netii 20Mb. Modem pięknie się synchronizuje na 25189/975
    Zastnawia mnie tylko jedna sprawa, podczas ściągania pliku maksymalna prędkość to 1,6-1,8 MB/s , wydaje mi się że przy takiej synchronizacji powinno być coś koło 2,5 MB/s
    Mam aktualnie wgrane firmware Firmware version 74.04.77-VE , czy zmiana na nowszy soft pomoże w zwiększeniu tej prędkości?
    Jeśli tak to proszę podać skąd mogę ściągnąć nowszy soft.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    ksawery46
    Level 13  
    Prosze zwrócić sie do sprzedawcy FRITZ!Fon 7150 albowiem jest nowsze firmware 58.04.80-VE z poprawionymi sterownikami ADSL .
    jakowit
    Level 10  
    Czy podany w pierwszym poście firmware pasuje również do speedporta W701v?
    wtol
    Level 11  
    @ jakowit Wg mojej wiedzy żaden oryginalny soft Fritzbox-a nie będzie działał w Speedporcie w701 / musiałby być modyfikowany pod Linuxem.
    ksawery46
    Level 13  
    W każdym urządzeniu, w tym i produkcji AVM GmbH takim jak Speedport W 701V czy FRITZ!Box 7170 jest wgrany bootloader, który zawiera tgzw zmienne środowiskowe znajdujące swoje odbicie w wgrywanym roboczym sofcie. Tam są między innymi zapisane informacje o modelu urządzenia , OEM i wersji Annex .
    Soft posiada "katalogi" o nazwach adekwatnych do obsługiwanego urządzenia i np. soft do 7170 58.04.82-VE posiada "katalog" filesystem/etc/default.Fritz_Box_7170_AnnexA a w bootloaderze tego urządzenia jest parametr "ProductID Fritz_Box_7170_AnnexA" , podczas gdy w bootloaderze
    urządzenia Speedport W 701V jest parametr "ProductID Speedport_W701V". W związku z tym aby firmware z modelu 7170 pasowało do Speedport W 701V trzeba rozpakowac to firmware i zmienić nazwę katalogu Fritz_Box_7170_AnnexA na Speedport_W701V . Ale to nie jedyna zmiana . Urządzenia te różnią się USB, obsługą ISDN oraz obsługą LED, Fon i innymi parametrami .
    Dlatego da się wgrać firmware z modelu 7170 do W 701V ale urządzenie nie będzie ono prawidłowo działać ( będą czasowo przeładowywać się lamki LED ). A na pewno nie bedzie dostepu przez http.
    wtol
    Level 11  
    @ ksawery46 Wybacz , ale napisałeś prawie to samo co ja, tyle że objętościowo 10 x więcej i tak zagmatwałeś że przeciętny człowiek tego nie zrozumie. W jaki więc sposób pomogłeś kol. jakowit?
    gtom
    Level 12  
    Witam
    Przetestowałem ten firmware na swoim 7170.
    Działał bez problemowo przez ok tydzień.
    Jedyna dobra rzecz w tym sofcie to możliwość klonowania MAC Adresu.
    Ale poza tym są z nim same kłopoty.Praktycznie raz na tydzień przestaje odpowiadać na DTMF - jedyna rada reset.
    Gubi dane w Dialing Rules, nie wiem czy po resecie czy tak z siebie, bo zobaczyłem dopiero po jakimś czasie.
    Ma duże problemy przy Traffic Shoping, praktycznie nie da się rozmawiać i jednocześnie coś ściągać. W sofcie oryginalnym 58.04.76 działało to przyzwoicie.

Po testach wróciłem do wersji oryginalnej AVM raczej nie polecam tego wgrywać.
    Może kolejna wersja będzie lepsza.

Dziękuję i pozdrawiam.
    mariusz8
    Level 11  
    Witam,

Jak zmieniłeś firmware w swoim 7170? Ja od jakiegoś czasu szukam informacji na ten temat. Chodzi mi o pozostawienie Annex B i wgranie najnowszego softu w wersji angielskiej. Proszę o pomoc.
    gtom
    Level 12  
    Ja najwięcej skorzystałem na stronie janeo
    http://strony.aster.pl/janeo/Fritz/fritz_adam2.htm

A zmienne środowiskowe dla 7170 wyszukałem w sieci:
    Komendy FTP dla 7170 adam2
    > quote SETENV firmware_version avme
    > quote SETENV HWRevision 127
    > quote SETENV annex A
    > quote SETENV kernel_args annex=A
    > bye

Podobno wystarczy wpisać do adam2......
    quote SETENV firmware_version avme
    - i uruchomić recovery angielskie Annex B
    a zmiana na annex A to już prościzna.

Najłatwiej wejść do ftp przy po rozpoczęciu wgrywania recovery jak zamelduje o niezgodności softu zamknąć krzyżykiem i można wejść do ftp.

Ja miałem wcześniej j.angielski więc języka nie musiałem zmieniać jedynie po wgraniu softu VE jest problem do powrotu do wersji angielskiej.
    artpak
    Level 10  
    Witajcie, mam zapytanie odnośnie softu do Fritz!Box Fon 7170 SL. Używam obecnie 58.04.82-VE ale niestety na tym sofcie nie chce mi chodzić całe oprogramowanie do Fritza czyli Fritz!Box Monitor, JFritz, itp. Czy Wy również macie problemy z tym softem? Czy oryginalny 58.04.82 ze strony AVM jest lepszy/stabliniejszy od tego VE?
    Czekam na odpowiedź.
    gtom
    Level 12  
    Po powrocie do 58.04.82 avme niestety fritz!box Monitor nie widzi mojego Fritza.
    Musieli coś skopać w tym temacie. Wcześniej na 58.04.76 było ok.
    ksawery46
    Level 13  
    Soft podany wyżej jest UNIVERSALNY i nie jest zgodny ( bo nie może być ) co do zmiennych środowiskowych z danymi zawartymi w bootloaderze dla OEM avm lub avme ale działa wirtualnie ponad te zmienne.
    Do urządzeń zbywanych na aukcjach ( Allegro, eBay, Shop ... / wgrywane jest firmware 58.04.82-VE ale dla OEM avme - i tutaj nie ma żadnego konfliktu .

Wszelkie programy użytkowe podawane przez AVM GmbH przygotowane są albo pod OEM avm badź avme. Stąd trzeba dokladnie ogladac instalowaną rampę -protezę wspólpracująca z FRITZ!Box.

Informacja:
    Od wczoraj jest dostępny dla użytkowników OEM avme testowe firmware
    58.04.86-VE52 Annex A, wersja angielsko-języczna

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1827812.html

Proponuje wgrywać i testowac do woli .. :) .
    Wszelkie uwagi są cenne.
    Krzysiek K
    Level 14  
    Witam walcze 2 dni nad zainstalowaniu webtransmission.
    Wszystko robie chyba poprawnie i na koncu dostaje komunikat:
    "Failed to get default route (Linux)"

Moja frytka to:
    FRITZ.Box_Fon_WLAN_7170.AnnexA.en.58.04.82.image
    Instaluje:
    webtransmission-mod-by-chilli-v03

Robie tak:
    Telnet
    ifconfig eth0:0 192.168.178.253 netmask 255.255.255.0 up

cd /var/media/ftp/----mój dysk ----/webtransmission-mod-by-chilli
    ./install.sh

leci instalka i "Failed to get default route (Linux)"
    Porty 9090 odbokowane.
    Jedynie co fytka jest ustawiona jako AP na pocie LAN1 ale to chyba nie ma znaczenia zbytnio.

Ktos cos poradzi?
    qqken
    Level 1  
    witam,

Mam Speedport W 701V z firmware 58.04.02 Annex A chcę wykorzytywac go jako bramkę VoiP

1) wstawiam urządzenie za routerem, korzystam wyłącznie z funkcji VOiP, bez DSL (internet dostarcza kablówka)
    2) fritz działa w sieci wewnętrznej pod adresem 192.168.1.50 (dostęp przez www, działa podłączenie ROUTER-> dowolny port LAN, VOiP port WAN/LAN1)
    3) dostawca voip - www.voipdiscount.com (w urządzeniu wpisałem sipy hasła, itp - wymyślilem jakis numer na koncie voipdiscount) status urządzenia: OK , numer zarejestrowany (dzwoniąc na nnumer +48000000200 wysyła mnie gdzieś na bramke na jakies inne miasto)

http://www.flickr.com/photos/59736887@N07/5461449838/

urzadzenie jest przeznaczone na rynek niemiecki (brak gniazd R11 do lini telefonicznej)

Człowiek kt mi to sprzedał uwazał ze wystarczy podłączyć tel z R11 do gniazda T-DSL (co zrobiłem, ale nie moge nawiązać połączenia)

utknąłem na etapie konfiguracji Telefonu aby dzialal po wewnętrznej stronie sieci (mozna bylo wykonywać niem połączenia oraz dodzwonić sie na niego)

prosze o pomysły, pozdrawiam
    ksawery46
    Level 13  
    1. W urządzeniu Speedport W 701V do podawania do urządzenia sieci POTS ( analogowej ) służy port T-Net/T-ISDN. Jest to gniazdo Rj45, gdzie piny 1-8 obsługują wejście dla sieci analogowej. Dlatego potrzebny będzie kabel telefoniczny z jednej strony posiadajacy wtyk Rj11 ( lub Rj12 ) wciśniety w gniazdo naszej sieci telefonicznej np. TP SA , a z drugiej strony ten kabel powinien być zakończony wtykiem Rj45 z obszyciem pinów ( stykow) 1 i 8 .

2. Wybrana przez kolege nazwa dla numeru telefonu internetowego u operatora sip.voipdiscount.com - jako " +48000000200" jest oczywiscie jedną z prawidlowych. Jednak wybranie w naszym urzadzeniu jakiejś nazwy dla konfigurowanego operatora nie ma znaczenia tutaj POZA urządzeniem .
    Poza urządzeniem Twój numer NIE JEST widoczny jako +48000000200@sip.voipdiscount.com ale jako login_uzytkownika(_at_)sip.voipdiscount.com i nie jest dostępny tak bezpośrednio przez jego wybieranie z klawiatury aparatu telefonicznego, ale można do tego numeru telefonować w trybie "po loginach" a to inny temat :) .

3. Konfiguracja telefonu internetowego dla uslugi "tlenofon" jest prosta i wyglada np. tak jak na obrazku.
    ewentualnie można sip.tlenofon.pl zastąpić stosownym adresem IP.

4. Rada - Kupuj u sprzedawców, którzy po zakupie pomogą Ci w konfiguracji i ustawieniu urządzenia.
    wtol
    Level 11  
    @ qqken Być może rozwiązałeś już swój problem, ale może przyda się innym użytkownikom Speedporta W 701V.
    Skoro korzystasz z internetu sieci kablowej to podłaczasz modem do gniazda WAN/LAN1.
    Gniazda T-Net/ISDN oraz T-DSL wogóle Cię nie dotyczą ponieważ nie używasz internetu ADSL,
    nie piszesz też że posiadasz telefon stacjonarny a właśnie do niego służy gniazdo T-Net
    / to zresztą opisał częściowo ksawery46/.Jeżeli doprowadzisz już internet do Speedporta to
    podłączasz analogowy aparat telefoniczny do gniazda telefonicznego do którego musisz mieć
    wtyczkę zdaje sie że "TAE" w zasadzie w Polsce nie stosowaną. W moim Speedporcie jest tak że
    aktywne są 2 styki od dołu z lewj strony gniazda. Na temat konfiguracji nie się wypowiadał
    ponieważ nie pamiętam, zresztą częściowo opisał ksawery46 . Ważne jest natomiast aby w jednej z zakładek
    ustawień speedporta określić do którego gniazda TAE/ są 2 / został podłączony aparat telefoniczny.U mnie VOIP działał
    z sieci T2 /już nie istnieje/.