Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran po włączeniu komputera.

kotuspadakus 07 Sie 2010 13:46 2751 6
  • #1 07 Sie 2010 13:46
    kotuspadakus
    Poziom 13  

    Witam. Ostatnio koleżanka poprosiła mnie o przeinstalowanie systemu. Tak też chciałem to uczynić lecz pojawił sie pewien problem. od pewnego czasu komputer bardzo głośno chodził niczym 5 suszarek. Gdy chciałem zainstalowac windowsa podczas instalacji komputer się zawieszął. Doszlśmy do wniosku że komputer trzeba wyczyscić gdyż słyszałem że ten duzy wiatrak z tylu obudowy włącza się wtedy kiedy pc ma duzą temperaturę (to on tak buczał). Wzięliśmy odkurzacz i wyczyściliśmy wszystko co się dało. Było tam mnóstwo kurzu. Po odkurzeniu komputera, włączam go i normalnie juz chodzi lekko szumi tak jak być powinno lecz pokazuje mi sie tylko ta biała tabela na czarnym tle po włączeniu PC jakiś napis który jest zwykle przed "booting from CD/DVD". Po czym ekran staje się tak jakby "jasno czarny" i nic. Komputer normalnie niby chodzi dvd rom sie wysuwa dioda czerwona miga a zielona pali się stale czyli niby jest wszystko ok a jednak nie jest. bardzo prosze o pomoc co się mogło stać z komputerem. Czy wyjąc baterie od biosu na 5 minut i reset biosu coś da ? czy coś się uszkodziło na płycie głownej ? Dodam też że wiatrak na procesorze sie kręci w zasilaczu też ale na karcie graficznej niestety nie. I myslę też że ten wiatrak jest zapchany gdyż dość ciężko jest go "pokręcić" ręcznie. Może wyjąć karte graficzną i spróbowac na zintegrowanej ? nie próbowałem narazie niczego bo chciałbym zasięgnć po rady innych elektrodowiczów. Jeszcze raz bardzo prosze o pomoc i instrukcję co mam uczynić w tej sprawie.

    0 6
  • #2 07 Sie 2010 13:56
    adamadi33
    Poziom 43  

    Tak wyczyść te chłodzenie od karty.

    0
  • #3 07 Sie 2010 14:02
    kotuspadakus
    Poziom 13  

    No ale mozliwe że nic nie jest spalone ani uszkodzone ? Bo moge podłączyć monitor pod zintegrowaną nie ma problemu bo dziewczyny korzystają tylko praktycznie z internetu. Ale chce wiedziec czy napewno nie uszkodzilismy kompa.

    I chcialbym tez wiedziec czy to an 100% wina karty.

    0
  • #4 07 Sie 2010 14:11
    1413117
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 07 Sie 2010 15:37
    adamadi33
    Poziom 43  

    Taki objaw z doświadczenia wiem powoduje awaria chłodzenia procesora lub karty graficznej.

    0
  • #6 08 Sie 2010 09:44
    kotuspadakus
    Poziom 13  

    Tak jak mówi kolega wyżej. Po przykręceniu wiatraka do karty z innego komputera, wiatrak tenw przeciwienstwie do poprzedniego kręci się i chłodzi co nie powoduje włączania tego wielkiego suszarko-wiatraka. Teraz komputer chodzi w pełni sprawnie. Dziękuję wszystkim za pomoc.

    0
  • #7 08 Sie 2010 12:00
    adamadi33
    Poziom 43  

    Czasem podczas odkurzania nie przerwaliście kabel zasilający do wiatraka obudowy?

    0