Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

OKI Microline 320 Elite

08 Wrz 2004 13:45 4497 17
  • Poziom 20  
    Witam. Mam problem z tą igłową drukarką. Otórz drukarka drukuje jakieś dziwne znaczki zamiast tekstu. Strony tekstowe z samej drukarki drukuje dobrze. Pod windows 98 same "krzaczki".Kombinowałem z różnymi sterownikami i emuklacjami w ustawieniach drukarki ale bez efektu.Kabel na innej drukarce pracuje ok. Jakieś sugestie?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A sterowniki z stron oki (do 332x). Pza tym co sie dzieje jak wyślesz bezpośrednio plik tekstowy na port do którego podłączona jest drukarka np autoexec.bat??
  • Poziom 22  
    A czy print screen drukuje dobrze?
  • Poziom 19  
    spróbuj jeszcze coś wydrukować pod dosem "copy /b (jakiś plik tekstowy) LPT1", jak efekt będzie ten sam to masz uwalony 74LS06 bodajże jest w ver. SMD.
  • Poziom 12  
    Sprawdź jeszcze jaką masz ustawioną emulację w menu drukarki
  • Poziom 20  
    Jak wyśle plik bezposrednio spod dos to drukuje dobrze.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    to znaczy że problem nie leży po stronie drukarki a konfiguracji.. spróbój tak jak mówiłem sterowniki OKI 3320 lub 3321 ze stron oki, jakie sterowniki poza tym masz zainstalowane?? i z jakiego programu prubujesz drukować??, czy tylko stronę testową??
  • Poziom 20  
    kosmita napisał:
    A sterowniki z stron oki (do 332x). Pza tym co się dzieje jak wyślesz bezpośrednio plik tekstowy na port do którego podłączona jest drukarka np autoexec.bat??

    Sciągnąłem jakis sterownik ale nie daje to efektu. Możesz podać link jak masz?
  • Poziom 20  
    Emulacja Epson FX, próbowałem wszystkie epsony FX spod windy a takze Oki ML3320 i 3321 ze strony oki. I nic:(( Próbuje drukować testową, dokument PDF i z pliku txt.
  • Poziom 19  
    osobiście do obsługi OKI nigdy nie używam sterowników od OKI bo też mi żadne nie działają (chyba przypadłość windozy) i nawet nie chciało mi się dochodzić dlaczego, za to bezproblemowo chodzą na sterach IBM Proprinter.
  • Poziom 20  
    Ani sterownik od kosmity ani od IBM Proprinter nie pomogły:(( Tracę już wszelką nadzieję.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A jakie drukarki poza tą masz zainstalowane???
  • Poziom 19  
    na początek przywróć ustawienia fabryczne w biosie, i odinstaluj porty LPT w systemie. zazwyczaj pomaga, chociaż miałem już przypadki że musiałem przeinstalowywać system bo się zrobił taki pierdzielnik że już nic innego nie pomagało.
  • Poziom 20  
    Tylko ta drukarka jest zainstalowana. Spróbuje metodą AliYO i dam znać.
  • Poziom 12  
    Na początek ustaw komunikacje w biosie SPP, nastepnie zainstaluj owe OKI 320 ale nie jako OKI Elite Microline lecz jako OKI Elite IBM na tym sterowniku powinno sie uruchomic.
    powodzenia
  • Poziom 20  
    Pozostaje mi tylko reinstall Windowsa :( Na innym kompie działa bez problemów. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A jeszcze tak z czystej ciekawości spytam (mój prywatny ranking) jaki to kompa najbardziej interesuje mnie jaki chipset..