Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Atmega88][lcd] kolejny popsuty mikrokontroler

Disper 07 Sie 2010 20:29 864 8
  • Poziom 9  
    Jestem całkowicie początkującym. Projekt ma być kiedyś zegarem szachowym, ale po spaleniu trzeciego procesora już nie wiem, czy kiedykolwiek uda mi się go zrobić. :(

    Podłączyłem do układu tylko jedną diodę żeby sprawdzić, czy udaje mi się zaprogramować atmegę - udało się, świeciła ona tak jak chciałem. Następnie podłączyłem lcd i spróbowałem zaprogramować wyświetlenie jakiegoś prostego napisu - po każdej próbie procesor już na stałe przestawał być widziany przez avr studio. Kiedy układ był podłączony po zaprogramowaniu do napięcia na lcd pojawiały się jeszcze czarne kwadraciki, ale już dioda nie mrugała tak jak ustawiłem, tylko świeciła cały czas.

    Nie wiem już co mam robić. Raz już zaczynałem robić projekt całkiem od nowa...
  • Poziom 35  
    Schemat jest "niedokończony". Masz tylko zasilany LCD i podłączony kontrast. A co z pozostałymi liniami danych? Jaki program wpisałeś do procesora? Przecież LCD to nie wróżka, musi być połączony z procesorem, wtedy wyświetli jakieś dane (jeżeli dobrze napiszesz program).
  • Poziom 9  
    Troszkę zmieniłem sposób opisywania schematu na linii danych - zamiast łączenia liniami obok odpowiedniej nóżki procesora dałem nazwę pinu z którym łączy się z lcd (np. przy PC0 widnieje D0 ). Chciałem w ten sposób ciutkę zwiększyć czytelność schematu. Kompletnie nie wiem jakie są `konwencje` - schemat robiłem po raz pierwszy w życiu.

    Do wyświetlania (a raczej próby) użyłem popularnej biblioteki Pana Radosława. Tej 4-bitowej z odczytem flagi zajętości z dowolnym przypisaniem linii sterujących, do której przypisałem odpowiednie cztery piny danych (Podpięte do ATMegi miałem wprawdzie wszystkie 8 bitów, ale niestety nie do jednego portu, więc nie mogłem w prosty sposób użyć biblioteki 8bitowej)

    Czy fakt, że miałem podpięte cztery bity danych (w tym cztery nieużywane) zamiast ośmiu mogło uszkodzić mi procesor ?

    Chwilowo nie mam dostępu do dokładnego kodu, więc jeśli będzie potrzeba to dodam go później do tego posta. W skrócie dołączyłem wszystkie biblioteki, a w main() najpierw inicjalizowałem wyświetlacz, czyściłem go i wyświetliłem jakiś napis.
  • Poziom 43  
    Na moje oko nie uszkadzasz procesorów tylko je blokujesz. Jaki masz programator?
  • Poziom 43  
    Chm, no to tym raczej trudno zablokować procesor. Ale masz to jakoś normalnie podłączone a nie w pająku?
  • Poziom 9  
    Trochę jest mi głupio pytać, ale czy mógłbyś mi przybliżyć co to znaczy `podłączone normalnie, a nie w pająku` ?
  • Poziom 38  
    w sensie czy masz wszystko pięknie na płytce pcb z sex shopu czy wszystko wisi na kablach? :)
  • Poziom 9  
    Ach. :) Wszystko jest zrobione na kabelkach.