Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DeDietrich MCR 24T --- brak grzania C.W.U

08 Sie 2010 01:01 4116 7
  • Poziom 10  
    Witam serdecznie.

    Mam następujący problem,gdyż posiadam j.w. podałem z zasobnikiem. Kocioł po uruchomieniu i przejściu testów zostaje w stanie spoczynku mimo iż do zasobnika podpięty jest czujnik c.w.u. . Idąc dalej z ciekawości odłączyłem ten czujnik i ponownie wpiąłem i nagle kocioł się uruchomił. Zagrzał wodę do zadanej temp. i następnie przeszedł w stan gotowości. Podgrzana woda została zużyta i mimo to kocioł się nie załączył. Miałem nadzieje że może gdzieś coś nie łączy na czujniku ale uciąłem troche przewodu zrobiłem nowe końcówki i dalej to samo. Muszę odkręcić styki wyciągnąć i włożyć ponownie kabel a kocioł ruszy i zagrzeje wodę i tak w kółko. Proszę o szybką pomoc.

    Kocioł ma 1 tydzień a serwisant jest na urlopie. Do kotła podpięty jest również sterownik pokojowy i czujnik pogodowy.

    pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Dzisiaj zmieniłem ustawienia na sterowniku pokojowym wyłączyłem opcje ECO i zmieniłem parametr P3 (3) CO wyłączone, C.W.U włączone. Jutro rano się okaże. Dziwne bo tym razem aby kocioł zareagował wyciągnąłem styk z programatora pokojowego (Celcia) i tak samo zareagował jak inny styk z czujnika C.W.U.
  • Poziom 10  
    Zmieniłem ustawienia i działa tylko nie wiem czemu przegrzewa wodę w zbiorniku. Czujnik pokazuje na kotle 50oC,a na zbiorniku jest 60oC. Może mi ktoś powiedzieć czemu ?? .. Parametr P1 ustawiony na 65oC ,a P2 na 50oC.
    Proszę o poradę.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Tryb ECO wyłączyłeś i prawidłowo , ponieważ z podgrzewaczem zewnętrznym w trybie ECO funkcja podgrzewu nie jest realizowana . Poczytaj i sprawdz jeszcze nastawy w parametrze P4 - ustawienia komfortu CWU .
  • Poziom 10  
    Odnośnie parametru P4 w instrukcji napisane jest że można zmienić nastawę trybu ECO na : on , off lub AUTO. Włączając P4 mamy do wyboru nastawy 0,1,2 ja ustawiłem 2. Nie wiem jak się to ma do przegrzewania wody w zasobniku.
    Możesz jaśniej ??
  • Poziom 10  
    Temat uważam za zamknięty gdyż wszystkie problemy udało się rozwiązać.
    Woda była przegrzewana gdyż czujnik do kotła jest umieszczony w zbiorniku ,ale króciec który jest do tego przeznaczony jest zbyt krótki ma jakieś 4,5 cm i wskazanie to jest mało dokładne. Natomiast termometr umieszczony jest jakies 25-30cm wyżej i dlatego temperatura jest wyższa o jakieś 8oC.

  • Moderator na urlopie...
    szczypior82 napisał:
    Temat uważam za zamknięty gdyż wszystkie problemy udało się rozwiązać.


    Zatem ładnie podziękuj i go zamknij.