Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z pracą silnika benzynowego 1.6 4AFE Toyota Carina

08 Sie 2010 10:26 5971 8
  • Poziom 2  
    Mam podobny problem z silnikiem w Toyocie Carina. Gdy na chwilę zatrzymam autko (silnik rozgrzany) i wyłączę silnik, to po chwili, gdy chcę zapalić, to często nie daje się uruchomić. A jeśli się to uda, to po rozpędzeniu auta, coraz częściej obrotomierz spada gwałtownie do zera, samochód szybko zwalnia, a wciskanie pedału gazu nic nie daje, bo silnik nie działa. Zdarza się, że czasem zaskoczy i jadę dalej, ale coraz częściej autko wyhamowuje w ten sposób do zera i muszę odczekać chwilę. Potem zakręcę i odpala, choć czasem się ponownie podobnie zdusi podczas jazdy. Co to może być??Obawiam się, że mi się to przydaży podczas wyprzedzania :-(
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 9  
    Witam! Mam podobny problem z Avensisem 1.8 7AFE z 98 roku. Na rozgrzanym silniku nie można odpalić,trzeba godzinkę odczekać aż ostygnie wtedy pali bez problemu . Po przejechaniu 10km zaczyna przerywać początkowo na obrotach ok. 4000rpm, potem 3000, 2000 a potem to już gaśnie i nie da się dalej jechać. Trzeba poczekać aż znowu ostygnie wtedy bez problemu silnik pracuje w pełnym zakresie obrotów.
    Sprawdzałem i wykluczyłem:
    1. Świece zapłonowe
    2. Przewody zapłonowe
    3. Rozrusznik - na dwóch różnych to samo
    4. Rozrząd -jego ustawienie prawidłowe wg oznaczeń
    5. Akumulator (dałem nowy Futura 64Ah)
    6. Przepustnicę (wyczyściłem)
    7. Pompkę podciśnienia na kolektorze dolotowym
    8. Filtr powietrza (nowy)
    9. Filtr paliwa (nowy)

    Nie sprawdzałem jeszcze:
    1. Zaworów
    2. Sondy lambda (czujnika tlenu) -ale nie świeci się Check Engine
    3. Cewek zapłonowych
    4. Zaworu ICS (coś ala silnik krokowy) pod przepustnicą -nie mogłem odkręcić

    Więcej nic mi do głowy nie przychodzi. Proszę o pomoc forumowiczów!!! Co jeszcze może dawać takie objawy i jak to wyleczyć.
  • Poziom 9  
    Rzeczywiście czujnik położenia wału może być za to odpowiedzialny. Przecież komputer po odczytaniu informacji z czujnika steruje zapłonem i wtryskiem. Jak nie odczyta sygnału zapłon nie da iskry. A jak czasami da to możliwe spalanie detonacyjne-strzelanie w kolektor. Stąd bezskuteczne kręcenie rozrusznikiem. Być może w czasie wymiany rozrządu jakiś kabel się rozłączył albo doszło do uszkodzenia czujnika. Sam sprawdzę ten czujnik bo podejrzewam, że u mnie to samo będzie. Dzięki za wskazówkę. Pozdr
  • Poziom 9  
    Po odkręceniu czujnika położenia wału okazało się, że jest pęknięty tuż po czarnym mocowaniem i nie dało się wyjąć tej metalowej puszki czujnika. Trzeba było odkręcać pokrywę rozrządu, żeby wybić ją od środka. Mimo uszkodzenia czujnika komputer nic nie pokazywał, żadnego błędu. Czujnik ma oznaczenie 90919-05011 (Denso). Na allegro jest parę sztuk tylko ceny kosmiczne (ok.200zł) jak 1/3 silnika 7A-FE. Zamienniki FACET bez kabla z wtyczką jak w oryginale po 260zł ale waham się z zakupem. Stąd moje pytanie który kupić? Doradźcie proszę!!! Pozdr
  • Poziom 9  
    To moja pierwsza Toyota, do tej pory głównie Opel, VW, gdzie ceny śmiesznie niskie. A tu nagle....Ale też tak sądzę, że lepiej używkę z gwarancją rozruchową na allegro niż nową podróbkę z innym oznaczeniem i opornością ale niby pasującą do modelu T22 Ave 7A-FE. Dzięki za sugestię, zamawiam na allegro może jeszcze zbiję coś z ceny. Pozdrawiam.
  • Poziom 2  
    A może to czujnik temperatury silnika wariuje? Co sądzicie? Ja się nie znam i nie wiem, czy gdyby było coś z nim nie tak, to czy komputer wykryłby to jako błąd?
  • Poziom 9  
    Czujnik temperatury raczej nie. Wskazówka od temperatury by nie działała na zegarach. Sprawdź czujnik położenia wału.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Kupiłem nowy czujnik położenia i prędkości obrotowej wału 90919-05011 w serwisie Toyoty w Poznaniu. Cena 381,10zł. Warto. Używki na allegro 200zł i brak pewności, że będzie działał. Auto jak nowe. Żadnych problemów na rozgrzanym silniku. Pali na cyk. Pozdrawiam wszystkich i szerokiej drogi.