Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polonez Caro 1.4 16V (Rover) - Brak iskry

stingerPL 09 Sie 2010 18:37 2880 2
  • #1 09 Sie 2010 18:37
    stingerPL
    Poziom 8  

    Witam serdecznie drogich forumowiczy.
    mam problem z moim oczkiem w głowie.
    Polonez 1.4 16V z silnikiem Rovera z 1996 roku Benzyna z gazem. 122tyś przebiegu.

    2 dni temu, podczas normalnej jazdy, przy wchodzeniu w zakręt samochód zgasł i nie dał się odpalić. Podczas próby BARDZO DŁUGIEGO KRĘCENIA samochód raz po raz załapywał na 1 góra dwa cylindry.

    Po wstępnej diagnozie odkryłem że na świecach nie pojawia się iskra.

    Oto co zrobiłem:
    - Podmieniłem ze sprawnego auta kable, świece, kopułkę i cewkę.
    Moje części działają w drugim aucie i vice versa więc uznaje je za sprawne.
    - Rezystancja palca rozdzielacza zapłonu jest prawie książkowa 1025Ohm (książka podaje 1000 +/- 200Ohm).
    - Rezystancja czujnika położenia wału wynosi 1360Ohm (w nagrzanym sprawnym aucie ok 1750Ohm)
    - Co dziwne (nie wiem czy tak powinno być nie znam sie) cewka zapłonowa ma dwa zaciski (-) i (+) po przekręceniu zapłonu pomiędzy każdym z zacisków a masą pojawia się +12V. Co mnie trochę dziwi bo chyba (prosze mnie poprawić jeśli się mylę)
    Na jednym zacisków (oznaczonym +) powinno się pojawić 12V po zapłonie, natomiast na drugim powinny pojawiać się impulsy masy z komputera. Skąd idą także do obrotomierza.

    Wymiana czujnika położenia wału jest bardzo kłopotliwa ze względu na tragiczny dostęp oraz fakt że łatwo go podczas wyciągania uszkodzić.

    Silnik dostaje paliwo, wtryskiwacze pracują, w aucie nie ma żadnego odcięcia zapłonu alarmu czy innego immobilisera.

    Bedę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

    0 2
  • #2 09 Sie 2010 20:44
    Bazalt94
    Poziom 11  

    Podmieniałeś świece? na nowych częściach pojawiła sie iskra? Nie wiem jakie wartosci powinny widnieć na czujnikach więc tu nie pomoge

    1
  • #3 15 Sie 2010 12:49
    stingerPL
    Poziom 8  

    Profesjonalizm tego forum mnie powalił...

    Przyczyną okazał się palec rozdzielacza.

    2
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo