Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Texa Poland
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

mercedes w210 e320cdi problem z epc

adamo3 09 Sie 2010 20:40 11311 6
  • #1 09 Sie 2010 20:40
    adamo3
    Poziom 2  

    witam od nie dawna mam mercedesa w 210 320cdi 2000r.zapala mi się w nim epc i silnik przechodzi w tryb awaryjny i gaśnie.ale dzieje się to tylko w momencie gwałtownego dodania gazu przy wyprzedzabiu.wymieniłem włącznik stopu i nie pomaga.przy normalnej jeździe jest ok.komputer nie pokazuje błędów w silniku.proszę o pomoc.

    5 6
  • Texa Poland
  • #2 25 Gru 2010 18:15
    fragles76
    Poziom 2  

    Witam: mam identyczny problem jak opisany wyżej. Mam mercedesa klasy A z silnikiem 1.7 CDI. Przy jeździe do około 100 - 110 km jest OK, ale w momencie dodania gazu i wyprzedzania - auto gasnie i zaswieca sie kontrolka EPC. Żeby go zapalić ponownie, muszę krecic nim dobrych kilka minut. Mechanik po podpieciu do kompa powiedział że to problem z jakims zaworem wysokiego cisnienia, a koszt naprawy to rubo ponad 1500zł. Proszę o poradę - bo nie wiem czy chce mnie naciagnąc na koszta !!!!!!! Z góry serdecznie dziękuje za sugestie i porady.

    2
  • Texa Poland
  • #3 17 Mar 2011 21:35
    jarzyn2525
    Poziom 9  

    sprawdż czujniki na listwie mogą być zabrudzone wymień oringi które się na nich znajdują

    0
  • #4 20 Mar 2011 17:19
    Cooki13
    Poziom 21  

    Witam szukałem na forum odpowiedzi na moje pytanie ale nie znalazłem nic konkretnego mam problem z mercedesem S 2001 rok diesel.
    Po uruchomieniu silnik gaśnie i wyświela sie skrót EPC następnie trzeba chwile poczekać aby móc ponownie uruchomić.Musze później trzymać zimny silnik na obrotach ok 2000 obr/min wtedy nie gaśnie i po osiągnięciu temperatury pracy wszystko normalnie działa.Podsumowując co może być problemem że przy zimnym silniku wyskakuje EPC a na ciepłym wszystko gra?Po podłączeniu do komputera mechanik mówił coś o czujniku spalania stukowego czy w nim może tkwić problem?
    Dziękuje za wszelkie sugestie

    2
  • #5 20 Mar 2011 17:50
    melas
    Poziom 27  

    Bardzo dziwne świeci się EPC a diagnoza nic nie pokazuje,czym to sprawdzano ?.

    0
  • #6 20 Mar 2011 18:40
    Cooki13
    Poziom 21  

    Byłem w serwisie mercedesa ale nawet oni nie potrafią jednoznacznie powiedzieć z chęcią wymienili by połowe cześci w aucie a nie o to chodzi
    jedynie co świeci to problem z czujnikiem spalania stukowego oraz jakiś błąd skrzyni biegów ale chyba nie ma on powiązania z silnikiem
    jak tylko silnik sie nagrzeje wszystko jest dobrze

    4
  • #7 23 Maj 2011 22:11
    zygi898
    Poziom 9  

    Witam, mam mercedesa w163 ML 270 CDI i ten sam problem...
    Męczę go od grudnia ! w tym czasie: wtryski sprawdzone 2x pompa wysokiego ciśnienia po regeneracji, czujniki na listwie CR NOWE wymienione, sitko w zbiorniku sprawdzone- czysciutko, filtr paliwa 2x mann-filtr a tera kneht, Komputer silnika zmieniony z innego 100% sprawny, instalacja do czujnikow tez dobra a i tak wywala błąd " Czujnik ciśnienia na listwie CR" ...
    Ręce opadają...
    Zastanawiam się nad pompą wstępną?
    Jakie ona powinna dawać ciśnienie ??
    POMOCY ! :|
    Pozdrawiam

    2