Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault kangoo 2008-schemat instalacji ster. wentylator chło

Jarek.b1 09 Aug 2010 22:47 5056 3
    Jarek.b1
    Level 19  
    Mam Renault kangoo 1,5 dci 85 KM rok 2008 nowa buda- wersja bez wskaźnika temperatury silnika. Mam problem, a może nie mam, ale chce to sprawdzić poprawność działania wentylatora chłodnicy. Nawet jak włącze klimatyzacje to wentylator się nie włącza przepatrzyłem cały tor zasilania i po podaniu plus na różowy i minus na biały to wentylator chodzi. Intryguje mnie ten temat bo jeszcze nie zauważyłem aby on chodził , choć kontrolka od temperatury silnika nigdy się nie zapaliła. Po drugie próbowałem nagrzać silnik ale nie udało mi się uruchomić wentylator. Do tej pory jeżdżę ale nie mam jak tego sprawdzić, bo nie posiadam schematu ma schemat od starszej wersji, ale tam jest trochę inaczej.
    Proszę o pomoc w tym temacie, albo o poradę.
    claypton
    Level 12  
    Sprawdź ręką przy nagrzewaniu, silnika, czy też się chłodnica nagrzewa, aby wykluczyć wadliwe działanie termostatu.
    Jarek.b1
    Level 19  
    Termostat spoko chodzi chłodnica się nagrzewa
    Jarek.b1
    Level 19  
    Temat rozwiązany - w układzie zastosowano na masie rezystor z zabezpieczeniem termicznym i przepalone było zabezpieczenie termiczne takie jak przy dmuchawach w samochodowych. Wymienione i wentylator chodzi.