Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer KEH-P8200RDS-bardzo słaby wyświetlacz.

08 Wrz 2004 20:36 4845 21
  • Poziom 13  
    Sprawa wyglada tak:
    wyświetlacz ledwo dycha.
    znaczy sie jest bardzo, bardzo słaby. Co może mu dolegać? Przetwornica pada czy może przyczyna jest inna.
    proszę o info jeżeli ktos miał doświadczenie z tego typu modelem

    pozdr
    Darek
  • Poziom 17  
    moze być przetwornica, aleu mnie była taśma podświetlająca panel zasilana z przetwornicy.
  • Poziom 13  
    Nie orientujesz sie ile taśma bedzie kosztować ?
  • Poziom 11  
    Witam.
    Miałem podobna spawę w tym modelu z tą różnicą że wyświetlacz raz świecił raz nie, raz słabo, a raz normalnie. Problem tkwił w przetwornicy tej puszce na kablu. Wystarczy przelutowac wszystkie luty i jest OK. Pozdrawiam Wojtek
  • Poziom 30  
    Folia EL przywiera. Do wymiany.
  • Poziom 13  
    iNTELL napisał:
    Folia EL przywiera. Do wymiany.


    Nie orientujesz się jaki jest koszt wymiany? Mniej więcej ....

    Poszukuję kogoś kto by mi mógł to zrobić ... najlepiej z okolic śląska ...
  • Poziom 24  
    Cena samej folii w autoryzowanym serwisie Pioneera ok 100 do 120zł.
  • Poziom 13  
    Zrobilem kilka pomiarów na przetwornicy ...
    na wej. ok 7,2 V ... na wyjsciu około 23,3V ....
    przy panelu napiecie miedzy 1 a 2 pinem ok. 1,5V :(

    przyciski na klawiaturze swieca ... ale słabo :(...

    i na koniec jeszcze jeden szczegół: co kilka minut radio wydaje z siebie 20 'piknieć' ... jak sie tego pozbyć ? :)
  • Poziom 30  
    Tam masz częstotliwość ok 400Hz, proste mierniki nie pomierzą jej dokłądnie, przy takim napięciu jak mówisz nic by nie świeciło. a te piknięcia spowodowane są najprawdopodobniej regionizacją w RDS'ie.
  • Poziom 13  
    iNTELL napisał:
    Tam masz częstotliwość ok 400Hz, proste mierniki nie pomierzą jej dokłądnie, przy takim napięciu jak mówisz nic by nie świeciło. a te piknięcia spowodowane są najprawdopodobniej regionizacją w RDS'ie.


    wyświetlacz właściwie nie świeci .... wprawdzie jak sie dobrze przyjrzeć to można coś zobaczyć , ale można śmiało powiedzieć ze g... widać ... ;)

    co do pomiarów ... jak wykluczyć, że to nie przetwornica padła ... może sciagnąć panel, wisnąć mikrowyłącznik (ten przełączany po włozeniu panela) i wtedy sprawdzić czy napięcie podskoczy ... ???

    a co do tego pikania .... pikało by tez jak pracuje kaseta ?
  • Poziom 30  
    Po prostu odepnij wtyczke w środku radia od przetwornicy - tą co jest blisko złącza na tasiemkę i tam pomierzyć.
    A co do pikania to nawet jak gra kaseta czy CD to będzie pikać :)
  • Spec od car audio
    Jak folia jest kiepska to można ją dość prosto zregenerować - warunek jeżeli nie jest uszkodzona tak, że ma przerwę tylko upływy. Jeżeli ma upływy to napięcie drastycznie spada - acha mierzymy miernikiem trueRMS ale takim bazarowym przy 400Hz orientacyjnie też da się określić czy przetwornica pracuje poprawnie.
  • Poziom 13  
    djlj24 napisał:
    Jak folia jest kiepska to można ją dość prosto zregenerować - warunek jeżeli nie jest uszkodzona tak, że ma przerwę tylko upływy. Jeżeli ma upływy to napięcie drastycznie spada - acha mierzymy miernikiem trueRMS ale takim bazarowym przy 400Hz orientacyjnie też da się określić czy przetwornica pracuje poprawnie.


    Jakieś szczegółyu odnośnie tej regeneracji można uzyskać ...??? :)
    TO co mi sie udało pomierzyc 'bazarowym ' miernikiem podałem we wcześniejszych postach ....
    Miałem fajny miernik ale w czasie przeprowadzki zanlazł sie na niego 'amator' - niech go chudy byk powącha tam gdzie stoi ... :P a propos :D
  • Poziom 12  
    Jak by interesowała taka folia to piszcie na PW
  • Poziom 13  
    wymieniłem folie EL ale to nie to .... pozostaje tylko przetwornica ... pracować to ona pracuje, ale widocznie napięcie jakie podaje jest zbyt niskie ... ;( , ... oj przydałby sie oscyloskop ......

    aha ... jeszcze jedna rzecz ... w czasie pracy słychać delikatne 'buczenie' (trochę to przypomina lekki przydźwiek sieciowy) .. .w momencie jak uchyli sie panel (np zeby wlożyć kasete) ten dźwiek ustaje ...
  • Poziom 18  
    To normalne zjawisko....poprostu otwierając panel odciążasz ją.Zwróc uwagę na to czy grzeje ci sie ta przetwornica ponad normę-jesli tak to musisz szukać upływów ,jesli nie ,to znaczy ze ona do bani pracuje ,czasem zdarza się że samo złacze ma upływ i zabija podswietlenie,najlepiej odepnij kabel WN i podłacz bezposrednio do folii-wtedy wyeliminujesz wszystko po drodze-pozdrawiam
  • Poziom 13  
    Udało mi się wreszcie zabrać za to moje radio. Chleba to ja sie na naprawianu radioodbiorników nie dorobie ale nic to ... ;P hy hy
    Wyświetlacz działa ... były dwie usterki :
    1. uszkodzona folia EL - zauważalne było iskrzenie przy wyprowadzeniach foli.
    2. brak masy - rzecz prosta ale zajeło mi to trochę czasu gdyż przerwa była na złączce na płycie głównej radia. Masa pojawiała sie jak panel był otwarty a ginęła jak sie zamykał... Przyjrzałem się stykom w złączce i po prostu jeden był zawieszony...
    Pożyczyłem od znajomego oscyloskop i pomału doszedłem co i jak.

    Poniżej kilka fotek przebiegów jakie były przy braku masy :
    -brak podpiętego wyświatlacza
    Pioneer KEH-P8200RDS-bardzo słaby wyświetlacz.
    Pioneer KEH-P8200RDS-bardzo słaby wyświetlacz.
    -podpięty wyświetlacz
    Pioneer KEH-P8200RDS-bardzo słaby wyświetlacz.

    i na koniec efekt

    Pioneer KEH-P8200RDS-bardzo słaby wyświetlacz.

    sorry za jakość ale zdjecia robilem delikatnie mówiąc marnym aparatem ...;D

    A na koniec jeszcze jeden problem: Nie dziala podświatlenie klawiszy!!! ;( . Rozebrałem panel i jak go podpinam to podświetlenie działa ale nie moge załączyć radia.... w momencie jak gasnie podswietlenie to radio zaczyna dzialac ....
    Zauważyłem jeszcze jeden efekt ... jak zakładam panel to przez moment działa podswietlenie (1-2 sek) ... potem gasnie ...
    Nie świeci tez zarówka która podświetla otwór w który wkłada sie kasete. żarówka wyglada że jest OK...
    Strasznie długi post wyszedł ... ;P. Jeżeli ktoś ma jakieś dobre rady to poproszę ....
  • Poziom 30  
    W radiu jest tranzystor ktory steruje podswietleniem klawiszy i zarowki w radiu, a zarowka ma swiecic tylko przy uchylonym panelu, wymien go i bedzie dzialac jak nowka.
  • Poziom 13  
    iNTELL napisał:
    W radiu jest tranzystor ktory steruje podswietleniem klawiszy i zarowki w radiu, a zarowka ma swiecic tylko przy uchylonym panelu, wymien go i bedzie dzialac jak nowka.


    Sprawdze go ...
    Jak rozmontowalem panel i go przylozylem do zlacza to mi wszystakie diody swiecily ... tez musza byc czyms sterowane ...

    ale dzieki za wskazowke ... przyjrze sie temu tranzystorowi ...
    Dar
  • Poziom 13  
    Znalazłem tranzystor sterujacy symbol 2SC3295. ale nie wiem czy nie bedzie problemu z kupieniem czegos takiego ... ?

    Przypomnialem sobie jeszcze cos. Wcześniej jak nie działał wyświetlacz podświetlanie klawiszy dzialało ... było może słabe (tak na 65 % świeciło) ale działało ...
  • Poziom 12  
    Sprawdz taśmę!!!
    Bo piszesz że jak przyłorzysz sam to świeci
  • Poziom 13  
    Taśma sprawdzona ... to nie to .. ;(

    Ponieważ nie świeci podswietlenie wjazdu kasety podejrzewam ze padl tranzystor ... jezeli tak to dam sobie spokoj ... nie chce mi sie calego sprzetu rozkrecac zeby dostac sie do niego
    :D