Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co kupić pod Bazę Alpine CDA-9887r ?

Mipel3 10 Aug 2010 11:49 3372 28
    Mipel3
    Level 12  
    Witam. Zakupiłem radio odtwarzacz Alpine CDA-9887r wraz z zestawem do kalibracji Imprint . Mój samochód to mercedes 124 coupe . Chciałbym wymienić głośniki na jakieś o ładnym brzmieniu ale za przystępną kasę np 500zł za zestaw na przód i kolejne 500 na tył .

Do bagażnika chciałbym włożyć suba w skrzyni zamkniętej o średnicy 25cm , ponieważ słucham różnych typów muzyki więc bardziej zależy mi na szybkości głośnika oraz miłym miękkim basie niż na niskich zejściach.

Do napędzania suba planowałem kupić magnata rx mono, ale zastanawiam się czy to dobry wybór.

Dodatkowo mam w planie wyjąć oryginalne głośniki z tylnej półki (chyba 12cm) i zakupiony zestaw zamontować z tyłu w boczku ( w miarę możliwości bo jest on dość mały bo to coupe)

Z przodu mam głośniki w przedniej półce również 12cm ale zrobię panele na drzwi pod dowolny zestaw.

Reasumując potrzebuję:

2 zestawy głośników o dobrej jakości za 500zł / komplet
    Wzmacniacz do suba do 600-700zł
    Sub 10 lub 12" , szybki, o miękkim basie

I do tego jakiś kondensator by się przydał.

Jako że nie chcę przepłacić za przereklamowane rzeczy które kiepsko grają , wolę zasięgnąć rady ekspertów .
    SynDmx
    Level 25  
    Zamiast 2 zestawów kup 1 i wzmacniacz do niego, Np. Hertz HSK 165 i U-Dimension Element A52, chociaż lepiej byłoby poszukać jakiś używek Alpine Sony itp. Do bagażnika np. RE AUDIO SR-10 D2
    Mipel3
    Level 12  
    Ale ja potrzebuje głośniki na przód i na tył samochodu .

A macie może jakieś konkretne modele zestawów . I czy zestawy oparte na głośniku 13cm "dają radę" ?

Czy wbudowany procesor imprint reguluje tez dźwięk na głośnikach podpiętych pod wzmacniacz?
    wasylwek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    JEDNA para dobrze zaaplikowanych głośników 165 mm z przodu zrobi 100X lepsze prace niż naciągane 2 pary 13-tek porozkładanych po całym samochodzie.
    Faq Nazara poczytać. Podchwycić temat, poczytać i wtedy kupować.
    Mipel3
    Level 12  
    To może wtedy lepiej kupić 2 dobre zestawy 13cm ? U mnie jest problem z umieszczeniem głośników z tyłu. Nie bardzo jest miejsce gdzieś w boczkach , pozostaje tylko tylna półka lub... Drzwi . Tzn sam koniec drzwi przednich. Wejdzie w nie 13cm . Głośnik wypadał by wtedy przy nogach tylnych pasażerów. A tweetery mógłbym dać już w sam boczek . Przednie głośniki z przodu drzwi, a tweetery w podszybiu. Czy to jest zły pomysł żeby montować w drzwiach głośniki dla przodu i tyłu ?

Powiem szczerze że wolę dołożyć 500zł i kupić np 2 zestawy 13cm niż kupić jeden 16cm i później żałować . No chyba ze 13cm nie zdają egzaminu tak jak 16cm
    SynDmx
    Level 25  
    Wyraźnie Ci piszemy że lepiej kupić 1 a porządny zestaw 16 cm i go dobrze zasilić. Z 13tek basu nie usłyszysz. Na tył nic nie dawaj tylko zrób porządnie przód i nie pożałujesz.
    Mipel3
    Level 12  
    No ok. A Warto założyć DLS'a 6.3 Trójdrożny , czy wystarczy coś 2 drożnego? i czy są to głośniki które mają dobrą jakość czy lepiej kupić coś innego?
    SynDmx
    Level 25  
    DLS robi dobre klocki, choć każda firma ma lepsze i gorsze produkty. Na początek kup porządnego 2-waya i wystarczy, chociaż jestem ciekawy jak gra ten system DLSa :) Możesz zaryzykować ale bez wzmacniacza to nie zagra
    Mipel3
    Level 12  
    To z 2 drożnych DLS'ów jest kilka modeli:

DLS R6A

DLS RS6

DLS C6A

Teraz pytanie które kupić

Czy takie zestawy mają dobry bass? tzn na tyle dobrze , ze nie będę potrzebował suba?

Jeżeli chodzi o bas , to wystarczy mi taki jak w mercu E klasie w211 , mój ojciec ma taki, tyle że tam jest sub Free air .

Czy montując takie DLS'y wystarczą pierścienie MDF przykręcone do drzwi, czy najlepiej jakoś je zamknąć na "szczelno" ?
    SynDmx
    Level 25  
    Nie słyszałem tych modeli więc nie wiem jak graja bassem ale wydaje mi się że są to głośniki bardziej do kulturalnego grania. Dystanse z MDFu i wygłuszenie drzwi to podstawa prawidłowej aplikacji, bez tego nie wydobędziesz z głośników dobrego bassu. Nie zapominaj o wzmacniaczu, od tego też zależy jak zagra zestaw
    Mipel3
    Level 12  
    Dobra, wybrałem już głośniki. Kupię 2 zestawy DLS C6A. Cena jak dla mnie ok (599zł) .

Dane techniczne:

Woofer size 16,5 cm (6,5")
    Tweeter T20, 20 mm (0,8") silk dome tweeter
    Power handling capacity 60 W RMS / 90 W max
    Impedance 4 ohm
    Frequency range 50 - 20.000 Hz
    Sensitivity 93 dB (1W/1m)
    Outer diameter of woofer 165 mm (6,5")
    Magnet size 80 mm (3,15")
    Mounting depth 63 mm (2,48")
    Crossover Cable filter with slope LP: 6 dB, HP: 12 dB
    Crossover point (Hz) 5000 Hz
    Size of filter box 105 x 44 x 35 mm (4,13 x 1,73 x 1,38")
    Mounting hole 146 mm (5,75")

Teraz czym to zasilić ? potrzebny jakiś wzmacniacz 4 kanałowy 50-60W RMS na kanał . Cena do 600zł

Czy ktoś wie jak się sprawuje Helix Db 4?

A ten U-Dimension Element A54 jak się sprawuje ? warto dołożyć (50zł droższy od helixa)
    SynDmx
    Level 25  
    u-Dimension GLOW 4075, jest nawet używka. Numer aukcji 1169138314
    Tylko nie rozumiem po co 2 zestawy...
    Mipel3
    Level 12  
    Bo nie wiem jak to będzie słuchać z tyłu jak zamontuję jeden zestaw. Po prostu jeszcze nigdy nie słyszałem stereo w aucie.

Właśnie zakupiłem tego wzmaka co podałeś numer aukcji. No i fajnie że jest z Gdańska . Jutro odbiorę osobiście
    SynDmx
    Level 25  
    To może kup najpierw 1 porządny, wygłusz drzwi itd i posłuchaj jak to zagra, jeśli Ci nie wystarczy to wtedy dozbieraj kasy i ewentualnie kup drugi... Ale to już twoja decyzja :)
    Mipel3
    Level 12  
    Mądrze myślisz . Tak też zrobię. Z subem też się wstrzymam , zobaczę , może te głośniki mnie zadowolą niskim tonem . A czy do tego wzmaka muszę montować jakiś kondensator?
    sanders156
    Level 35  
    Kondensator nie potrzebny , podstawa to przygotowanie drzwi dobre materialy, praca na spokojnie i dokladnie wygluszennie wytlumienie i solidny montarz , do tego odpowiedni mocowo i jakosciowo wzmak i napewno przod zagra dobrze ... Co do tego czy bedzie slychac z tylu to sory ale bawia mnie takie obawy , masz w samochodzie 2x3m odpowiedz sobie na pytanie czy stawiajac w pokoju tej wielkosci system stereo pod jedna sciana to czy stojac pod druga go nie uslyszysz ?? Nawet niech stoi miedzy wami kanapa...

Mam kombi i zapewniam cie ze nikt nie ma problemu zeby uslyszec muzyke na tylnej kanapie a oczywiscie nie mam glosnikow z tylu nawet orginalne wywalilem bo w domu slucham dzwieku stereo jak i w samochodzie nie kwadrofoni czy przestrzennego tylko stereo a stereo odtwarza sie z dwoch kolumn glosnikowych a sub to tylko fundament basu

Dodano po 2 [minuty]:

Pamietaj o roznych kombinacjach ukierunkowan tweetera , rozne wysokosci i ukierowania na slupku to tez ma ogromny wplyw na dzwiek , z reszta jak kazdy element montarzu i wyboru komponentow
    Mipel3
    Level 12  
    No dobra, mam już na miejscu Wzmaka u-Dimension glow 4075.

Zakupiłem też głośniki DLS r6a , które będę mieć w poniedziałek.

Do zasilenia wzmacniacza zakupiłem 5m przewodu 21mm2 oraz dwa przewody rca .

w niedzielę biorę się za budowanie paneli na drzwi.
    wasylwek
    Jak masz ochotę możemy sie spotkać na obwodnicy gdzieś, włączę Ci JEDNE 165 mm głośniki na jakimś hip hopie Ciebie posadzę na tylnej kanapie i bedziesz wiedział co dalej czynić.

P.S. te DLSy to dobre grajki, zaplumkają pod Glowem.
    Mipel3
    Level 12  
    Bardzo chętnie się z Tobą spotkam. Powiedz tylko gdzie i kiedy albo daj kom do siebie to się zgadamy. Mogę podjechać , nie ma problemu.
    wasylwek
    Czasu miewam okrutnie mało ale coś wymyslimy.
    Ten wekend i przyszły tydzień odpada ...dopieszczam furmankę na zlot maniaków CA pod Łodzią.
    Mipel3
    Level 12  
    Mam pytanie, czy do tych głośników DLS R6A (80w rms) wystarczą kable 2x 2,5mm2 czy muszą być grubsze? wzmacniacz będzie w bagażniku a głośniki w drzwiach .

Co do tego spotkania, to nie spieszy mi się, jak będziesz miał czas to daj znać.
    sanders156
    Level 35  
    Kable 1,5mm2 juz sa za grube ;) 2,5mm2 to juz lekka kabelkomania , ale jezeli takie masz to oczywiscie wystarcza ;)
    Mipel3
    Level 12  
    Ok, super, dzięki za szybką odpowiedź.

Przeczytałem poradnik o przewodach car audio, gdzie opisane jest , żeby montować wszystkie przewody po prawej stronie samochodu, ale ludzie mówią , ze zasilające powinny iść po drugiej stronie.

Więc jak mam je puścić? wiązka samochodu idzie od strony kierowcy, akumulator mam w komorze silnika po stronie pasażera więc wolał bym dać zasilający po prawej stronie. A co z sygnałowym rca oraz głośnikowymi?
    sanders156
    Level 35  
    Przedewszystkim zaklucenia moga byc wywolywane przez bliskosc kabli zasilajacych wiec w jednym progu RCA w drugim zasilajace , , ale zobacz jeszcze po ktorej styronie ida fabryczne wiazki zeby nie puscic obojk nich RCA , a glosnikowe to powiem ci ze mialem puszczone razem z zasilajacymi ale ostatnio puscilem jeden jednym drugi drugim progiem i ten idacy progiem z RCA im nie przeszkadza
    Mipel3
    Level 12  
    Wiązkę mam z lewej strony . Kurdę wolał bym zasilający dać z prawej , bo krótsza droga do akumulatora
    sanders156
    Level 35  
    Mozesz tak tez puscic ale nikt ci nie da gwarancji ze nie beda siac , mozesdz sprobowac najwyzej przelorzysz w drugi prog ;)
    Mipel3
    Level 12  
    Dobra, puściłem kable rca prawą stroną gdzie jest minimum przewodów samochodu, niestety po prawej stronie pod tylną kanapą napotkałem pompkę podciśnienia . Mam nadzieje że nie będzie robić zakłóceń
    sanders156
    Level 35  
    Roznie moze byc ale jak tak to czasami wystarczy przesunac kable o kilkanascie centymetrow i juz jest ok
    Mipel3
    Level 12  
    Jutro rozbiorę podłogę od strony kierowcy i puszczę przewód zasilający . Mam problem z dostaniem oprawki bezpiecznika do przewodu 21mm2 . Ktoś miał do czynienia z auto bezpiecznikiem do samochodu? jak to się sprawuje ?

Mam kolejne pytanie. Dotyczy ono panela na drzwi z mdf .

Czy lepiej zrobić panel, który będzie wykorzystywał całe drzwi jako pudło rezonansowe, czy warto zbudować taki który jest szczelnie zamknięty i działa jak kolumna? Pytam bo mam możliwość wykonania zamkniętego panela ponieważ mam długie drzwi .

I jak się ma dźwięk gdy wykorzystywana jest cała objętość drzwi , do opuszczonej szyby?