Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napięcie na zielono-żółtym, wyrzucanie bezpiecznika

10 Sie 2010 17:52 5393 18
  • Poziom 11  
    Witam,
    Ostatnio wymieniłem przewód aluminiowy 4x4 na przewód miedziany 5x4. Żyłę zielono- żółtą podłączyłem z neutralnym, ponieważ jest to stara sieć dwużyłowa. Przy okazji wwierciłem się w przewód nie przerywając go tylko uszkadzając izolację neutralnego i fazy (neutralny lekko zgnieciony). Wszystko zaizolowałem zwykłą taśmą izolacyjną, później jeszcze dwa razy taśmą samowulkanizującą i zatynkowałem.
    Dziś podłączając gniazdo 5x16A zauważyłem że jest napięcie na przewodzie ochronnym, więc połączyłem go w rozdzielni z neutralnym. Po podłączeniu wiertarki do gniazdka sieci bezpośrednio po licznikowej wyrzuciło mi główny bezpiecznik. Po tym odłączyłem wszystkie zielono-żółte i zaizolowałem, ale dalej jest na nim lekkie napięcie.
    Przewód leży przy rurze od grzejnika.
    Dlaczego jest na nim napięcie i wyrzuca mi od razu główny bezpiecznik?
    Co mam robić? Nie chce drugi raz dzwonić o zdjęcie plomby.
    Bezpiecznika 25A to jest topikowy.

    Zdjęcia:
    Napięcie na zielono-żółtym, wyrzucanie bezpiecznika Napięcie na zielono-żółtym, wyrzucanie bezpiecznika Napięcie na zielono-żółtym, wyrzucanie bezpiecznika Napięcie na zielono-żółtym, wyrzucanie bezpiecznika
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    Wyrzuca przed licznikowy 25A

    Dodano po 2 [minuty]:

    Na dole za tymi listwami jest przewód dochodzący z zasilaniem. Ten o który pytasz to neutralny przychodzący. Próbnik pokazuje, że jest napięcie ale go chyba nie ma. Zaraz miernikiem też sprawdzę.
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Sprawdź wiertarkę.
  • Poziom 11  
    Podłączałem za tą drugą rozdzielnią i chodziła dobrze. Nic nie wyrzucało.
    Phaser 777 pokazuje, że jest napięcie na zielono- żółtym. Miernik nie pokazuje napięcia i palec też nie boli. Poprzednio przed włączeniem wiertarki ochronny był połączony z neutralnym.
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    michael2303 napisał:
    Po tym odłączyłem wszystkie zielono-żółte i zaizolowałem, ale dalej jest na nim lekkie napięcie.
    Podłącz jak było i nie kombinuj w ten sposób bo sobie zrobisz krzywdę. Jeśli na przewodzie niebieskim lub zielono-zółtym da się zauważyć świecenie próbówki to znaczy że drugi koniec tego przewodu nie jest tam gdzie powinien być.

    PS Fazer do takich testów nie jest najszczęśliwszym wyborem.
  • Poziom 11  
    Drugi koniec jest również zaizolowany. Pewnie gdzieś jakieś przewody oddziałują na siebie.
    Ale dlaczego wyrzuciło mi główny bezpiecznik. Czyżby źle zabezpieczony przewiercony przewód?
    Przed włączeniem wiertarki radyjko sobie grało na tym samym obwodzie.
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    michael2303 napisał:
    Drugi koniec jest również zaizolowany.
    Dlatego fazer pokazuje głupoty. Zresztą zwykła neonówka też pewnie by świeciła.
  • Poziom 11  
    Czyli zaizolować i zostawiać.
    A dlaczego wyrzuciło główny bezpiecznik?
  • Poziom 21  
    A jaki bezpiecznik miało wyzwolić zwarcie w obwodzie, skoro gniazdo jest bezpośrednio za zabezpieczeniem przedlicznikowym (tak przynajmniej wynika z kolegi rysunku).
    Swoją drogą ciekawa ta instalacja, skoro gniazdo jest zabezpieczone bezpiecznikiem 25A. Ciekawe jaka jest grubość przewodów do tego gniazda i jego typ.
  • Poziom 11  
    "Uzupełnienie do schematu po 25A mam licznik. Od licznika przewód biegnie do rozdzielni I gdzie po drodze go przewierciłem. Natomiast przed rozdzielnią wzięta jest jedna faza do zasilania piwnicy z bezpiecznikiem topikowym 16A oczywiście do obwodu gniazdka gdzie podłączyłem wiertarkę." Tego nie jestem pewien, ponieważ nie mam możliwości sprawdzenia. Ale wiem, że przed zatynkowaniem przewodu normalnie włączałem wiertarkę na tym gniazdku.

    Jak nie miałem podłączonego ochronnego z neutralnym to wiertarka chodziła i bezpiecznika nie wywaliło. A teraz jak podłączyłem z neutralnym to bezpiecznik wywaliło.

    Instalacja stara i chyba trochę namieszana. Trzeba będzie wezwać elektryka, żeby sprawdził całą tablicę.
  • Specjalista - Instalacje Elektryczne
    To będzie najszczęśliwsze rozwiązanie tego problemu. Ciężko bez wizyty na miejscu zbrodni coś stwierdzić, tym bardziej, że mogłeś pominąć fakt, który z Twojego punktu widzenia jest nieistotny, a może mieć duży wpływ na pomyślne rozwiązanie sprawy...
  • Poziom 20  
    michael2303 napisał:
    Witam,
    Ostatnio wymieniłem przewód aluminiowy 4x4 na przewód miedziany 5x4. Żyłę zielono- żółtą podłączyłem z neutralnym, ponieważ jest to stara sieć dwużyłowa.....napięcie na przewodzie ochronnym, więc połączyłem go w rozdzielni z neutralnym.....Po tym odłączyłem wszystkie zielono-żółte i zaizolowałem, ale dalej jest na nim lekkie napięcie.


    Witam!
    Zastanawia mnie, czemu jeszcze nikt nie zaprotestował, że kolory nie te;>
    PN-EN 60445:2002
    Napięcie na zielono-żółtym, wyrzucanie bezpiecznika

    O ile dobrze odczytuję normę, oraz Twoją instalację, to nie masz tam przewodu neutralnego, tylko ochronno-neutralny, tak więc to jasnoniebieski przewód powinieneś był pozostawić wolny, a nie żółto-zielony. to tak na marginesie.
    Pozdrawiam
  • Poziom 37  
    Tak na marginesie to stara instalacja 4x4 Al jakie ma kolory?
    I dlaczego akurat w tym miejscu sieci musisz włączyć wiertarkę, a nie za roz1 ?
  • Poziom 11  
    Kolory starej instalacji to: czarny, brązowy, ciemny szary, niebieski. Przewody były dobrze zabrudzone bo wisiała tam prowizoryczna tablica na topiki i kolory trochę ściemniały.
    Wiertarkę musiałem tam włączyć bo miałem najbliżej do gniazdka.
    Obstawiam, że to będzie przewiercony przewód. Zaizolowałem go i zatynkowałem klejem do płytek. Pewnie się wilgoć dostała i zrobiła zwarcie. A ten przewód akurat jest zabezpieczony jedynie topikiem przed licznikowym.
  • Poziom 13  
    Jaki sens jest łączyć szeregowo bezpieczniki B16?
  • Poziom 11  
    Tak miałem zrobione kiedyś na zwykłych bezpiecznikach topikach.
  • Poziom 13  
    Nieszczęścia z tego nie będzie, ale potrzeby nie widzę. Chyba, że "psychologiczna" potrzeba użytkownika isnieje. :-)
  • Poziom 11  
    Elektryk wymienił bezpieczniki i teraz wszystko w porządku. Zaprawa jeszcze nie zaschła i było trochę wilgoci, to było powodem wywalenia topika.