Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki dekoder DVB-T do cyfrowej telewizji naziemnej wybrać

elektryk_elektromonter 10 Aug 2010 19:21 118795 47
    elektryk_elektromonter
    User under supervision
    Cześć,

Muszę zakupić zewnętrzny dekoder DVB-T do tradycyjnego telewizora CRT, ale chciałbym zapytać jaki najlepiej, modeli na rynku jest sporo, chciałbym coś sprawdzonego i dobrze wykonanego jakościowo
    Bacaland
    Level 2  
    Ja polecam taki sprzęt:
    http://sklep.prots.pl/pl/p/Tuner-Cyfrowy-DVB-T-MPEG-4-HD-Cabletech/571
    Kupiłem dla dziadka i jest zadowolony. W tym miejscu gdzie jest używany, łapie kanały nawet na kawałku drutu zamiast anteny:)

Moderated By _PREDATOR_:

Proszę nagminnie nie podawać we wszystkich swoich postach tego samego linku/ reklamy, bo juz w 3 jest to samo, będzie 4 to blok!

irekr
    Moderator
    Typowe sprzedawane dekodery DVB-T maja najczęściej złącza EURO i HDMI. Dla starych odbiorników CRT zakup dekodera z HDMI jest zbędnym wydatkiem, ale trzeba brać pod uwagę fakt że dekoder najczęściej przeżyje telewizor i później taki dekoder możesz przez złącze HDMI połączyć np z nowoczesnym monitorem komputerowym.

Starsze odbiorniki telewizyjne nie miały nawet złącza EURO, posiadały tylko AV na chinchach, niektóre nie miały nawet takiego wejścia i wszystko odbywało się przez złącze antenowe. Nie podajesz jaki masz odbiornik, dlatego wspominam o sposobie połączenia. Pamiętaj ze żaden z dekoderów DVB-T (przynajmniej te które widziałem) nie ma wewnętrznego modulatora, jaki bywał w dekoderach satelitarnych i magnetowidach VHS.

Każda dobrze zrobiona antena, najlepiej bez wzmacniacza, powinna zapewnić prawidłowy odbiór.
    LeDy
    Level 43  
    elektryk_elektromonter wrote:
    Cześć,

Muszę zakupić zewnętrzny dekoder DVB-T do tradycyjnego telewizora CRT, ale chciałbym zapytać jaki najlepiej, modeli na rynku jest sporo, chciałbym coś sprawdzonego i dobrze wykonanego jakościowo
    Polecam Opticum HD 24Plus http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&category=3&prod_id=26

matis057 wrote:
    Informuję Cię, że na antenie siatkowej będziesz miał zrywy obrazu.
    Skąd takie wiadomości? Czytałeś moje posty z jakiej odległości odbiera. Poza tym nie pisał jaką ma antenę więc po co to i na co? Temat dotyczy wyboru dekodera nie anteny.
    thebile
    Level 10  
    Bacaland wrote:
    Ja polecam taki sprzęt:
    http://sklep.prots.pl/pl/p/Tuner-Cyfrowy-DVB-T-MPEG-4-HD-Cabletech/571
    Kupiłem dla dziadka i jest zadowolony. W tym miejscu gdzie jest używany, łapie kanały nawet na kawałku drutu zamiast anteny:)

Zakupiłem dwa takie dekodery i prawdopodobnie od tej samej firmy, która to dystrybuuje. Jeden jest na wiosce u rodziców, zaś drugi w mieście i oba
    odbierają mi 14 kanałów w tym jest jeden zakodowany TV PULS 2 (paski kolorowe).

Efekt niesamowity, jakość obrazu naprawdę bardzo fajna.
    Oprócz tego, że jest dekoderem ma możliwość podłączenia pod wejście USB pendrive lub dysku przenośnego i można nagrywać filmy lub programy.
    Dodatkowo, jeżeli czekasz na film lub jest reklama ma dwie gry min. SUDOKU :P

Tyle co mogę się wypowiedzieć w tym temacie

Pozdrawiam
    irekr
    Moderator
    TV PULS2 nie jest zakodowany (pionowe paski) lecz jeszcze nie nadawany.
    Sam jestem ciekaw co tam będzie. Jeżeli program podobny do TV6 albo to co nam zaserwują w MUX1 (np teledyski z komputera i Disco Polo) to zapewne nie będzie co oglądać....
    kowla0131
    Level 1  
    Witam ! Mam takie pytanie, czy moj dekoder tj. Globo 3000 może odbieraz naziemna cyfrówke? Pytam poniewaz ostal m sie ten dekoder w domu i mam jeen stary telewizor i pomyslalem ze moge wykorzystac te urzadzenie skoro i tak jest nieuzywane, bo niemalze wszystkie kanaly FTA zostaly poblokowane
    bogi
    Level 29  
    kowla0131 wrote:
    Witam ! Mam takie pytanie, czy moj dekoder tj. Globo 3000 może odbieraz naziemna cyfrówke? Pytam poniewaz ostal m sie ten dekoder w domu i mam jeen stary telewizor i pomyslalem ze moge wykorzystac te urzadzenie skoro i tak jest nieuzywane, bo niemalze wszystkie kanaly FTA zostaly poblokowane

Niestety to jest tylko tuner satelitarny fta. Jeszcze możesz na nim oglądnąć parę programów polskich.
    LeDy
    Level 43  
    adamnix wrote:
    w poznaniu
    Nie przynoś wstydu Elektrodzie.
    Marcin_Bok
    User under supervision
    polecam NEO HD 80 sprawdzony w terenie. Do tego kup tri digit antene ze wzmacniaczem i odbierzesz z każdego miejsca sygnał.

Moderated By _PREDATOR_:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10535378#10535378
    Następny to BLOK!

kecaj844
    Level 11  
    Hej,
    Jestem kompletnym laikiem. Właśnie jestem przed wyborem kupna dekodera. Miałem TV "N" skończyła się umowa więc byłem zmuszony oddać dekoder, pozostał talerz, telewizor no i brak dekodera. Tv zapewne ma możliwość odbioru telewizji cyfrowej, lecz nie chce ściągać talerza po to by instalować "zwykłą" antenę. Proszę o pomoc w doborze dekodera.

'Waśnie" to w bajkach!
    Przeczytaj regulamin, punkt 3.1.13.
    Wiem, że to literówka :P .
    PW
    [_P_]
    B. Greda
    Level 14  
    Jeżeli telewizor ma możliwość odbioru DVB-T to właśnie antenę trzeba zmienić .
    theo23
    Level 14  
    Z jakim rozszerzeniem powstają pliki nagrywane na dysk zewnętrzny z takich dekoderów?
    kecram
    Level 10  
    Hej a co myślicie o najprostszych tego typu:

http://allegro.pl/dekoder-mpeg-4-hd-dvb-t-euro-tuner-cyfra-za-darmo-i2150985515.html

lub:

http://allegro.pl/dekoder-tuner-dvb-t-telewizja-cyfrowa-mpeg-4-hdmi-i2156384187.html

Czy jakość będzie gorsza?
    Co ma w tym przypadku wpływ na cene.

Najlepiej gdyby takie urządzenie było bez pilota czy jest taka możliwość aby działało jak zwykła "przelotówka"

Dzięki
    p3st
    Level 24  
    Ten z pierwszego linku nadaje się jedynie do utylizacji.
    Drugi: tuner jak tuner.
    kecram wrote:
    Najlepiej gdyby takie urządzenie było bez pilota czy jest taka możliwość aby działało jak zwykła "przelotówka"
    Że co?
    kecram
    Level 10  
    p3st wrote:
    Ten z pierwszego linku nadaje się jedynie do utylizacji.
    Drugi: tuner jak tuner.
    kecram wrote:
    Że co?

chodzi mi o to aby podłączyć to "coś" po telewizor i używać pilota od telewizora. Nie chce mieć kolejnego urządzenia z zasilaczem (nie mam miejsca) i dodatkowym pilotem.
    p3st
    Level 24  
    Jedyne rozwiązanie to wymiana telewizora.
    kecram
    Level 10  
    p3st wrote:
    Jedyne rozwiązanie to wymiana telewizora.

rozumiem. wszystko jasne... Ale sądzisz, że ten co jest bezpośrednio podłączany pod tv to złom? Możesz uzasadnić.
    p3st
    Level 24  
    Skoro chcesz "używać tylko pilota od TV" to tylko telewizor z wbudowanym tunerem DVB-T.
    Jeśli chcesz osobny tuner, to będą dwa piloty. Chyba, że zastąpisz je jakimś uniwersalnym.
    Czy lepszy ten wbudowany tuner czy osobny? Byle by spełniał wymogi, reszta to kwestia gustu, potrzeb, funkcji, itd.
    kecram
    Level 10  
    p3st wrote:
    Skoro chcesz "używać tylko pilota od TV" to tylko telewizor z wbudowanym tunerem DVB-T.
    Jeśli chcesz osobny tuner, to będą dwa piloty. Chyba, że zastąpisz je jakimś uniwersalnym.
    Czy lepszy ten wbudowany tuner czy osobny? Byle by spełniał wymogi, reszta to kwestia gustu, potrzeb, funkcji, itd.

ok dzięki za odpowiedź. A co sądzisz o tym pierwszym tunerze podłączanym bezpośrednio pod TV?
    p3st
    Level 24  
    Już pisałem - w Polsce bezużyteczny, nie będzie działał.

Zainteresuj się wymaganiami technicznymi jakie powinien spełniać odbiornik.
    kecram
    Level 10  
    p3st wrote:
    Już pisałem - w Polsce bezużyteczny, nie będzie działał.

Zainteresuj się wymaganiami technicznymi jakie powinien spełniać odbiornik.

ok thx
    ryszardtrzeci3
    Level 10  
    Jeśli chcesz kupić taki dekoder to patrz czy odbiera w rozdzielczości HD tj.
    1080i oraz 1080p. Mam taki dekoder który nie odbiera już TVP1 w HD a ma
    rozdzielczość 720X576.
    karolina1984
    Level 2  
    kupiłam dekoder, ale po jego podłączeniu pojawia sie informacja "ostrzeżenie, głowica przeciążona"
    o co chodzi?!
    @GUTEK@
    Level 30  
    To może łaskawie napisz co to za model i do czego (jakiej anteny) go podłączyłaś.
    Anonymous
    Anonymous  
    @GUTEK@
    Level 30  
    1. Jeśli użyjesz tunera który jest zgodny z polskim DVB-T, czyli odbiera kanały HD w MPEG4 to po podłączeniu do telewizora kineskopowego tuner przeskaluje obraz do rozdzielczości SD i taki kanał będzie można bez problemów oglądać.
    2. Wiwa HD90 to całkiem udany model, oczywiście jak każdy sprzęt parę wad się znajdzie, ale za to producent zapewnia support oprogramowania i stara się poprawiać błędy. Tuner ma wyjście SCART, jeśli w telewizorze masz wejście SCART to będzie wszystko działało ok.